«Έφοδο» σε όλες τις ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ), ή γνωστές ως τράπεζες βλαστοκυττάρων, έχει αρχίσει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.
Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ελεγχθούν αυτές οι τράπεζες για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», καθώς εκτός από το άναρχο μέχρι πρότινος πλαίσιο λειτουργίας υπήρξαν και σοβαρές καταγγελίες αφού καμία ιδιωτική ΟΠΑ δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.
Την ίδια ώρα, από τη μια η πίεση των γιατρών σε γονείς που μόλις γέννησαν στα ιδιωτικά μαιευτήρια προς συγκεκριμένες εταιρίες, από την άλλη η αδυναμία των δημόσιων τραπεζών να βγουν επιθετικά μπροστά στην ενημέρωση λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων, έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα τις δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων και το πρόβλημα σε έξαρση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, στα ιδιωτικά μαιευτήρια δε γίνεται ενημέρωση για τις δημόσιες τράπεζες, και ο κάθε μαιευτήρας – γυναικολόγος προτείνει απλά μια εταιρία με την οποία συνεργάζεται το μαιευτήριο ή και ο ίδιος, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας.
Πότε ξεκίνησαν οι έρευνες
Οι έρευνες για τις τράπεζες ΟΠΑ άρχισαν μετά το κλείσιμο της «Stem – Health» όταν 30.000 γονείς βρέθηκαν σε «ομηρία» και απειλούνταν με καταστροφή των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΜ, καμία από τις περίπου δέκα ιδιωτικές τράπεζες ΟΠΑ δεν έχει άδεια, ούτε έχει υποβληθεί σε έλεγχο, παρότι φυλάνε σχεδόν 100.000 δείγματα ομφαλοπλακουντιακού αίματος από ελληνικές οικογένειες.
Διαθέτουν μόνο άδεια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις από το υπουργείο Εμπορίου. Όπως ορίζει η ισχύουσα διαδικασία, υπεύθυνο της αδειοδότησης είναι το υπουργείο Υγείας, ενώ την εισήγηση για άδεια πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Έτσι οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης. Όπως κατήγγειλε, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής των βλαστοκυττάρων των παιδιών τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πριν την περίπτωση της Stem-Health, έκλεισαν άλλες δύο τράπεζες στη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν έγινε γνωστό, καθώς οι γονείς φέρονται να έτυχαν άμεσης και ικανοποιητικής μεταχείρισης από άλλες τράπεζες, που ανέλαβαν τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων έναντι μικρού αντιτίμου, 10 ή 20 ευρώ τον χρόνο.
Υπάρχουν και δημόσιες τράπεζες
Να σημειωθεί ότι εκτός από τις 10 ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, λειτουργούν και μόλις τρεις δημόσιες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά. Η διαφορά τους είναι ότι στις ιδιωτικές το μόσχευμα ανήκει στους γονείς, ενώ στις δημόσιες το μόσχευμα ανήκει στην τράπεζα, με δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το έχει ανάγκη. Πρόκειται δηλαδή για κάτι αντίστοιχο της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Οι υπεύθυνοι των δημόσιων τραπεζών επιμένουν ότι η δωρεά ομφαλικών μοσχευμάτων σε δημόσιες τράπεζες θα έλυνε το πρόβλημα για όλα τα παιδιά και τους ενηλίκους που χρήζουν μεταμόσχευσης και δεν βρίσκουν δότη στην οικογένεια. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, όπως λένε οι υπεύθυνοι της δημόσιας τράπεζας, το 30% των γεννήσεων απευθύνεται για τη διαδικασία φύλαξης βλαστοκυττάρων στη δημόσια τράπεζα.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, μάλιστα, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών κατά των υπεύθυνων μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων, της Stem Health Hellas, καθώς και κατά παντός άλλου υπεύθυνου. Επιπλέον, πλήθος καταγγελιών γονέων κατά της επίμαχης τράπεζας που έγιναν στον Συνήγορο του Καταναλωτή κοινοποιήθηκαν στο ΣΕΥΥΠ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος