Τι συμβαίνει με το νερό στη Ρόδο - Γιατί το φετινό καλοκαίρι η απειλή της λειψυδρίας είναι ορατή

Τι συμβαίνει με το νερό στη Ρόδο - Γιατί το φετινό καλοκαίρι η απειλή της λειψυδρίας είναι ορατή Facebook Twitter
0

Με προβλήματα λειψυδρίας δείχνει να απειλείται και φέτος η Ρόδος, καθώς τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους, ως προς τις βροχοπτώσεις, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι.


Ο Απρίλιος του 2018 έσπασε αρνητικό ρεκόρ εξαετίας με μόλις 3,8 mm βροχής στην πόλη της Ρόδου, ενώ συνολικά στο τετράμηνο έπεσαν 237,6mm βροχής, το αμέσως δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εξαετίας, μετά το εφιαλτικό 2016.


Όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατική», για να γίνει αντιληπτή η μείωση, τον Απρίλιο του 2013 έπεσαν 47,8mm βροχής, τον Απρίλιο του 2014 έπεσαν 42,0 mm, τον αντίστοιχο μήνα του 2015 έπεσαν 8,2 mm, τον Απρίλιο του 2016 έπεσαν 10,6 mm, τον Απρίλιο του 2017 έπεσαν 5,8 mm και τον Απρίλιο 2018 έπεσαν μόλις 3,8 mm βροχής, σπάζοντας κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.

Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, είναι ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών της Ρόδου και φαίνεται πως δεν πρόκειται να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα.


Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά πάντως για την καλοκαιρινή περίοδο αφού, ούτε το 2018 έβρεξε αρκετά ώστε να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες κι όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα υδροδότησης θα συνεχιστούν στο νησί, για τις περιοχές που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα Γαδουρά.


Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός, πως το 2013 έπεσε βροχή 1.058,7 mm στη διάρκεια του έτους, το 2014 καταγράφεται μείωση, με τις βροχοπτώσεις να φτάνουν συνολικά τα 727,8 mm, το 2015 οι βροχοπτώσεις δεν ξεπερνούν συνολικά τα 568,2 mm και το 2016 έφτασαν μόλις τα 313,4 mm  ενώ το 2017 κατεγράφη μια μικρή – σε σχέση με το 2016- ανάκαμψη με 479 mm. Είναι ενδεικτικό ότι το έτος 2016 έπεσε σχεδόν 1/3 ποσότητα βροχής, σε σχέση με το 2013.

Τι συμβαίνει με το νερό στη Ρόδο - Γιατί το φετινό καλοκαίρι η απειλή της λειψυδρίας είναι ορατή Facebook Twitter

Το 2016 και το 2017 είναι μέχρι στιγμής οι χρονιές με τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις στη Ρόδο, με το 2018 όμως να είναι έτοιμο να κλέψει τα σκήπτρα από 2017.


Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κατσάδα Ζιακόπουλου

Ελλάδα / Καιρός: «Αύριο θα επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα έκδοσης νέας προειδοποίησης» λέει ο Κολυδάς μετά την κριτική Ζιακόπουλου

«Η αξιοπιστία πρέπει να διαφυλάσσεται, γιατί όταν θα έρθει ένα πραγματικά ακραίο γεγονός, δεν θα μας πιστεύει κανένας» σημείωσε ο Δημήτρης Ζιακόπουλος
LIFO NEWSROOM