Τί συμβαίνει με τα χημικά της Συρίας;

Τί συμβαίνει με τα χημικά της Συρίας; Facebook Twitter
4

Έντονη ανησυχία αλλά και αντιδράσεις προκαλεί ρεπορτάζ του BBC σύμφωνα με το οποίο τα χημικά όπλα της Συρίας θα καταστραφούν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας - Λιβύης – Κρήτης.

 Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν στο σκάφος MV CAPE RAY του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Το βρετανικό δίκτυο, αναφέρει ότι ήδη το πρώτο φορτίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας της Συρίας, με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία. Όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδας, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Η όλη επιχείρηση είναι υπό το συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Οπλων.

Τί συμβαίνει με τα χημικά της Συρίας; Facebook Twitter

Η ανησυχία στην Κρήτη είναι έντονη , καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων. Αυτό δημιουργεί φόβους ότι θα μπορούσε να μολύνει τα νερά και να επηρεάσει και τον τουρισμό.

Η υπόθεση στη Βουλή

Η υπόθεση έφτασε ήδη στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Αμυνας. Ο βουλευτής ρωτά  αν και πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη διαδικασία, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η καταστροφή θα πρέπει να γίνει σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στην ήδη επιβαρυμένη Μεσόγειο.

Διαδοχικές επιστολές έχει αποστείλει για το θέμα και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, του προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη. Στην επιστολή αυτή ο κ. Αρναουτάκης επισημαίνει  την ανησυχία όλων για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής απειλής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και τους καλεί να αποτρέψουν εντελώς τη συγκεκριμένη επιχείρηση καταστροφής.

Τί συμβαίνει με τα χημικά της Συρίας; Facebook Twitter

Ειδικός στα τοξικά: Δεν είναι ασφαλής η μέθοδος

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει όμως και ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος. «Διαφωνώ κάθετα μ' αυτήν τη μέθοδο, γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς», είπε.

 

Ιγνατίου: Αν είχαμε χαράξει ΑΟΖ…

 

Με το θέμα ασχολείται στην ιστοσελίδα του και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος αναφέρει ότι η  καταστροφή των επικίνδυνων χημικών υπήρχε τρόπος να αποφευχθεί, αν έβαζαν «βέτο» η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα.  Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί αν είχαν αποφασίσει τη χάραξη της ΑΟΖ, καθώς τότε θα μπορούσαν να απαγορεύουν την καταστροφή των χημικών στο τρίγωνο που τους  ανήκει.  

 

Τί συμβαίνει με τα χημικά της Συρίας; Facebook Twitter

 

Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη συνδρομή της Ελλάδας

 

Σύμφωνα με το «Βήμα», δύο non – papers έστειλε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τον περασμένο Σεπτέμβριο – το δεύτερο μάλιστα μέσα στην εορταστική περίοδο – ζητώντας τη συνδρομή της Αθήνας στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», ενώ το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και τον κ. Ευ. Βενιζέλο κατά τις συνομιλίες που θα έχει την προσεχή Πέμπτη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον.  

Ενημερωμένες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε εξαρχής πολύ προσεκτική, για μία σειρά λόγων, να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία, προσφέροντας π.χ κάποιο λιμάνι ή εγκαταστάσεις στην ξηρά. Επιπλέον, η Αθήνα ζήτησε να αποφευχθεί η πορεία των πλοίων μεταφοράς των χημικών ουσιών βορείως της Κρήτης, για λόγους ασφαλείας, προστασίας του περιβάλλοντος, τουρισμού κ.ά. Δεν απέκλεισε όμως την οικονομική συνδρομή της στο ταμείο που έχει συσταθεί.

 

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος αποκαλύπτει την περιοχή που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις αύριο

Ελλάδα / Καιρός: Με ένα quiz ο Ζιακόπουλος δείχνει σε ποια περιοχή προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις για αύριο

Αναμένεται υετός τριώρου σε αυτή την περιοχή - Οι βροχοπτώσεις που θα ξεκινήσουν Παρασκευή θα συνεχιστούν σχεδόν για όλο το Σάββατο στην ευρύτερη νησιωτική περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ο δολοφόνος με το πριόνι

Σαν Σήμερα Καταδικάστηκε / Ο δολοφόνος με το πριόνι

Τρεις δολοφονίες σεξεργατριών, τεμαχισμός πτωμάτων, διάσπαρτα μέλη σε διαφορετικές συνοικίες της Αθήνας, πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας. Ο Αντώνης Δαγκλής, «ο δράκος με το πριόνι», ήταν ένας από τους ειδεχθέστερους σίριαλ κίλερ της Ελλάδας. ― Με την συναρπαστική αφήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Δημήτρη Καταλειφού.