Πληθαίνουν ολοένα οι μαρτυρίες πολιτών, τους τελευταίους λίγους μήνες, πως δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις, από αριθμό που ξεκινά από +44. Τι συμβαίνει, όμως, πραγματικά με το συγκεκριμένο νούμερο;
Φαινομενικά πρόκειται για κλήσεις από το Λονδίνο, στις οποίες απαντώντας, καλούμαστε να επενδύσουμε σε δήθεν κερδοφόρα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως κρυπτονομίσματα (bitcoins) αλλά και εταιρείες–«φαντάσματα».
Αυτό που υπόσχονται οι επιτήδειοι -μέλη κυκλώματος με σκοπό την εξαπάτηση- είναι το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί κάποιος να επενδύσει συγκριτικά με υποτιθέμενες υπέρογκες αποδόσεις.
Από Αλβανία και όχι Αγγλία οι επίμαχες κλήσεις
Σε σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναφέρεται ένα ενδεικτικό «σενάριο» από τηλεφώνημα:
«Καλησπέρα σας! Καλώ από την επενδυτική εταιρεία “Forex”. Έχουμε για εσάς μια πρόταση, με την οποία θα μπορέσετε με μια πολύ μικρή μόνο επένδυση, να αυξήσετε σημαντικά το κεφάλαιό σας. Μιλάμε για υπεραποδόσεις μέσω BitCoins, που είναι το μέλλον της Οικονομίας, αν δεν το γνωρίζετε. Τι λέτε; Θέλετε να δοκιμάσετε; Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο και χιλιάδες πολίτες είναι ήδη ευνοημένοι!»
Όσοι πολίτες πείθονται, καλούνται στη συνέχεια να δώσουν προσωπικά στοιχεία και ακολουθούν μεταφορές ποσών σε λογαριασμούς.
Στόχος των επιτήδειων είναι να πείσουν πως ένα ποσό επένδυσης, π.χ. 500 ευρώ, θα αποδώσει σε επόμενο στάδιο το δεκαπλάσιο. Ωστόσο μετά από λίγες, επόμενες επικοινωνίες, η όποια «ανταπόκριση» χάνεται και χρήματα εξαφανίζονται.
Οι εν λόγω κλήσεις γίνονται τόσο σε κινητά όσο και σταθερά ιδιωτών και οι εισερχόμενες κλήσεις φαίνεται να προέρχονται από διάφορες ξένες χώρες, π.χ. Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία και Κύπρο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τελικά ο «πυρήνας» του κυκλώματος εξαπάτησης βρίσκεται σε Αλβανία και Ουκρανία.
Πού βρίσκουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς
Μικρότερα κυκλώματα διακίνησης δεδομένων, καταφέρνουν να αλιεύουν στοιχεία από εταιρείες που πραγματοποιούν προωθητικές ενέργειες και στις οποίες κατά καιρούς ενδέχεται να έχουμε εκχωρήσει πληροφορίες επικοινωνίας, όπως το κινητό μας τηλέφωνο.
Αναφορές των τελευταίων πολλών μηνών κάνουν λόγο ακόμα και για κυκλώματα εμπορίας τηλεφωνικών καταλόγων.
Επιστρατεύουν μέχρι δημοσιεύματα με συνεντεύξεις επωνύμων
Ως προς τον τρόπο εξαπάτησης, η «λέξη – κλειδί» δεν είναι άλλη από την «επένδυση», σημειώνουν πηγές προσκείμενες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σκοπός των επιτηδείων είναι να πείσουν λ.χ. στην επένδυση 1.000 ευρώ ώστε αρχικά να αποδοθούν κέρδη ύψους 3.000 ευρώ, παρουσιάζοντας ένα τριπλάσιο πλέον, ψεύτικο κεφάλαιο.
Όταν το θύμα ζητά να εκταμιεύσει το επαυξημένο πλέον ποσό που κατέχει, οι ίδιοι ζητούν έξτρα ποσά π.χ. για έξοδα φακέλου, έξοδα της ίδιας της επένδυσης, είτε φόρους που δήθεν αναλογούν. Κατόπιν, εξαφανίζονται.
Παραλλαγές της απάτης είναι οι επενδύσεις π.χ. σε χρυσό, κερδοφόρες μετοχές (λ.χ. της Apple), είτε κρυπτονομίσματα (bitcoins), με απτά παραδείγματα κερδοφορίας και επιχειρηματολογία που περιλαμβάνει πραγματικά κέρδη υφισταμένων εταιρειών.
Επιστρατεύονται δε, μέχρι και δημοσιεύματα με συνεντεύξεις επωνύμων που αύξησαν τα εισοδήματά τους, οι οποίες είναι πιθανό να πείσουν αρκετούς να προχωρήσουν σε επενδύσεις.
«200- 300 εκατ. ευρώ η απάτη»
Για απάτη ύψους 200 – 300 εκατομμυρίων ευρώ κάνει λόγο μιλώντας στο ertnews.gr ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας για περιπτώσεις, όπου η λεία των επιτηδείων φτάνει από 10.000 έως και 150.000 ευρώ.