Στις Βρυξέλλες ετοιμάζουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τον τουρισμό την εποχή του κορωνοϊού, αλλά κάποιες χώρες έχουν πάρει ήδη την κατάσταση στα χέρια τους, σχεδιάζοντας την επανεκκίνηση αυτού του τομέα.
Οι οδηγίες της ΕΕ για τον τουρισμό αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη. Όμως, ήδη διαμορφώνονται συμμαχίες ανάμεσα σε χώρες που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την πρώτη φάση του κορωνοϊού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, πρότεινε η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «ζωντανέψουν» τις οικονομίες τους μέσω του τουρισμού και του εμπορίου.
Ο Κουρτς έκανε αυτή την πρόταση σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των χωρών στις 24 Απριλίου, ενώ σε ανάλογη σημερινή τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης τόνισε την ανάγκη για μια τέτοια «συμμαχία».
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους ηγέτες της Αυστρίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Τσεχίας, του Ισραήλ, της Σιγκαπούρης και της Αυστραλίας. Για τον τουρισμό, πρότεινε να γίνει πιο συστηματική συζήτηση, που θα αφορά συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με στόχο τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με κανόνες.
Οι Times από την άλλη σε σημερινό δημοσίευμα αναφέρουν ότι η Ελλάδα συνομιλεί με άλλες τέσσερις χώρες που έχουν χαμηλό δείκτη μολύνσεων, για τη δημιουργία ενός διαδρόμου ασφαλείας από τη Βιέννη ως το Τελ Αβίβ, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα.
Επιπλέον, ο ταξιδιωτικός όμιλος TUI έχει αναφέρει πως έχει κληθεί από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Αυστρίας για να βοηθήσει στον σχεδιασμό του τουρισμού μετά την καραντίνα.
Πρώτα έλεγχος, μετά διακοπές
Τα κοινά πρωτόκολλα που θα υιοθετήσουν οι χώρες θα προβλέπουν τα τεστ για κορωνοϊό στους τουρίστες, τη χρήση μάσκα στις πτήσεις αλλά και την τήρηση αποστάσεων. Στο ζήτημα των τεστ αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη στη FAZ.
«Η ιδέα είναι οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται στη χώρα αναχώρησης, ούτως ώστε οι άνθρωποι ήδη από το αεροπλάνο να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό και δεν είναι φορείς. Οι άνθρωποι πρέπει άλλωστε να μπορούν να ξεκουραστούν και να μην αναρωτιούνται συνεχώς στην παραλία, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο άνθρωπος που κάθεται κάτω από τη διπλανή ομπρέλα», δήλωσε σχετικά ο κ. Θεοχάρης.
«Παράθυρο» για τουρίστες από τη Γερμανία
Στο μεταξύ, παρότι η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν είναι στην ατζέντα αυτή τη στιγμή, ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για τον τουρισμό, Τόμας Μπάρεϊς, άφησε ανοιχτό παράθυρο για διακοπές και στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στην Tagesspiegel είπε ότι το Βερολίνο είναι σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Πολωνία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προορισμούς στους οποίους μπορεί να ταξιδέψει κάποιος οδικώς.
«Αλλά δεν θα απέκλεια ακόμη άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι ή τα ελληνικά νησιά. Αν υπάρχουν μετά βίας νέες μολύνσεις και τα συστήματα υγείας είναι λειτουργικά, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνει εκεί τις καλοκαιρινές διακοπές του», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Με πληροφορίες από Times, Daily Mail