Στα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα, για τον τουρισμό μίλησε ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Θεοχάρης, στη FAZ, κάνοντας αναφορά σε τεστ για τον κορωνοϊό στους επισκέπτες, πριν μπουν στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας.
«Η ιδέα είναι οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται στη χώρα αναχώρησης, ούτως ώστε οι άνθρωποι ήδη από το αεροπλάνο να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό και δεν είναι φορείς. Οι άνθρωποι πρέπει άλλωστε να μπορούν να ξεκουραστούν και να μην αναρωτιούνται συνεχώς στην παραλία, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο άνθρωπος που κάθεται κάτω από τη διπλανή ομπρέλα», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.
Οι Έλληνες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στο άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες, σύμφωνα με έρευνα από το εργαστήριο Marlab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το 49,4% των ερωτηθέντων διαφωνεί με το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες και προτιμά, κατά πρώτον, να γίνονται δεκτοί τουρίστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού (31,9%), να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια και σύνορα της χώρας (93,7%) και τρίτον, να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με ειδικό πιστοποιητικό για την Covid-19 (74,2%).
Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι είναι αναγκαία μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο ζήτημα του τουρισμού. Σημείωσε όμως ότι σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, τότε «μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη», με τις διμερείς συμφωνίες να αποτελούν τη βασική επιλογή. «Αν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δε θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού», συμπλήρωσε.
Ακόμη, δήλωσε ότι έχει προχωρήσει η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τουρισμό, που θα δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα: σε παραλίες, σε πισίνες ή χώρους όπου σερβίρεται πρωινό, κατά τη μεταφορά με λεωφορείο. Δεδομένου ότι ο κλάδος θα πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα για να συμμορφωθεί με όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες απόστασης, θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εισφορές και τους φόρους του κλάδου», είπε αναφερόμενος σε αυτό το σχέδιο.
Μητσοτάκης: Δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων»
Στο ζήτημα του τουρισμού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη με επτά πρωθυπουργούς χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτής της ομάδας- Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη και Αυστραλία- στο ζήτημα του τουρισμού. Πρότεινε να γίνει πιο συστηματική συζήτηση, που θα αφορά συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με στόχο τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με κανόνες.