Ο 28χρονος Δανός πολίτης Ahmad Walid Rashidi και δύο φίλοι του καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν επίθεση από τουλάχιστον 7 άτομα, που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα εναντίον των προσφύγων.
Η επίθεση σε βάρος του τουρίστα και της παρέα ςτου έγινε τη νύχτα της 7ης Ιουλίου στο Γκάζι, έξω από νυχτερινό μαγαζί.
Ο Δανός άντρας Αφγανικής καταγωγής καταγγέλλει ότι δέχθηκε βάναυση επίθεση από μια ομάδα που φώναζαν συνθήματα κατά των προσφύγων στην Ελλάδα, όπου οι ακροδεξιοί ακτιβιστές αυξάνονται, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστότοπος The National.
Η επίθεση άφησε τον Ahmad Walid Rashidi, ο οποίος έχασε ένα του πόδι σε πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν, όπου υπηρέτησε, με σπασμένη μύτη και πιθανή εγκεφαλική βλάβη.
Ο 28χρονος Rashidi κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ευρύτερη συστηματική προκατάληψη εναντίον των μεταναστών μετά τον ξυλοδαρμό του στην Αθήνα. Με σπασμένα οστά στη γνάθο και οι δύο φίλοι του.
«Η οικονομική κρίση στη χώρα έχει επιδεινώσει την απογοήτευση μεταξύ των απλών Ελλήνων. Η αστυνομία κατηγορείται για χρήση βίας εναντίον όσων προσπαθούν να περάσουν στη χώρα» αναφέρει η εφημερίδα.
«Οι πολιτικές σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου αναθεωρήθηκαν μετά την εκλογή της κεντροδεξιάς κυβέρνησης πέρυσι. Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιωμάτα λένε ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» μιας δίκαιης «διαδικασίας» για τους περισσότερους αιτούντες.
Η φερόμενη ως προκλητική επίθεση εναντίον του Rashidi και των συντρόφων του πραγματοποιήθηκε έξω από ένα μπαρ από τουλάχιστον επτά άντρες που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα, είπε ο ίδιος.
Ο Rashidi, ο οποίος έχασε τον πατέρα και τον αδερφό του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην πατρίδα του, από τότε επέστρεψε στη Δανία όπου ζει τα τελευταία 20 χρόνια και υποστηρίζει ότι η ακοή και η ισορροπία του έχουν επηρεαστεί και ένα κόκκαλο πάνω από τα μάτια του έχει σπάσει.
«Το χειρότερο είναι ότι έχασα το πόδι μου από Ισλαμικούς μαχητές στη χώρα μου και τώρα έχω χάσει την ακοή και την ισορροπία μου από ρατσιστές. Έχω πληρώσει δύο φορές με το σώμα μου για θέματα με τα οποία γεννήθηκα», είπε στο The National, καθώς αναρωτήθηκε για ποιους λόγους θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι «ένοχος».
Στα 20 του χρόνια στην Ευρώπη, ο Rashidi λέει ότι έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση αλλά ποτέ δεν δέχθηκε σωματική επίθεση.
Ωστόσο, ο ίδιος είναι πιο θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση και την αστυνομία, η οποία τα τελευταία χρόνια κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί υπερβολική βία για να συγκρατήσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν περάσει στα σύνορά της χώρας.
Σε ξεχωριστή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίθεση, ο Rashidi λέει ότι το προσωπικό της αστυνομίας και του νοσοκομείου αντιμετώπιζε τον ίδιο και τους φίλους του διαφορετικά λόγω του κοινωνικού τους υπόβαθρου.
«Η επίθεση ήταν αιματηρή και επώδυνη, αλλά ο χειρότερος πόνος και η μεγαλύτερη απογοήτευση ήταν η επακόλουθη διάκριση των κρατικών αρχών».
Μιλώντας στο The National, ο Rashidi είπε ωστόσο ότι παρέμεινε αισιόδοξος. «Στην πραγματικότητα είμαι πάντα θετικός τύπος. Δεν επηρεάζομαι, σωματικά επηρεάζομαι από αυτό, αλλά διανοητικά είμαι εντάξει».
«Μπορώ να καταλάβω την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων λόγω της κατάστασης της μετανάστευσης και των προσφύγων και λόγω της έλλειψης υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να νομιμοποιεί ποτέ τη βία, ειδικά όχι από μια κυβέρνηση».
Μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο ανέφερε ότι η βία στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είχε αυξηθεί αφού «χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν στα ελληνικά σύνορα όταν οι τουρκικές αρχές ενθάρρυναν και διευκόλυναν την κυκλοφορία τους εκεί».
Με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο 28χρονος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου μαζί με τη δικηγόρο του θα επισκεφθούν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων για να καταγγείλουν το περιστατικό.
Σκοπεύουν δε, να απευθυνθούν εκ νέου στην αστυνομία για να ρωτήσουν τι σκοπεύει να κάνει για τη σύλληψη των ατόμων που του επιτέθηκαν.
Επιμένει μάλιστα ότι είναι σε θέση να τους ταυτοποιήσει, καθώς γνωρίζει τα στοιχεία τους μέσω της διεύθυνσης του καταστήματος.
«Αν χτυπάς έναν άνθρωπο ανάπηρο, έναν άνθρωπο με ένα πόδι, επειδή έχει διαφορετικό χρώμα, αυτό σημαίνει ότι περιφρονείς την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση» πρόσθεσε ενώ επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι αυτό που έζησε αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό.
Ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει ευθύνες για την ανοχή στη ρατσιστική βία.
Με πληροφορίες του The National/efsyn.gr
σχόλια