Στη σημασία του καρδιολογικού ελέγχου, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να γίνεται από πολύ μικρή ηλικία, αναφέρθηκε ο καθηγητής Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, με αφορμή την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν κατά τη διάρκεια του αγώνα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μεταξύ της Δανίας και της Φινλανδίας.
«Το βασικό είναι να κάνουμε σε νεαρές ηλικίες μία καρδιολογική εξέταση και εξέταση από τον παιδίατρο, τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί» δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.
Παράλληλα, σημείωσε πως στην περίπτωση που αναφερθεί από το παιδί κάποιο σύμπτωμα, όπως κάποια αρρυθμία, κρίνεται απαραίτητος ο περαιτέρω έλεγχος.
«Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να αξιολογήσουμε πιθανά συμπτώματα, τα οποία καμιά φορά ως γονείς τα υποτιμούμε σε αυτή την ηλικία» είπε, καθησυχάζοντας πως πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις, για τις οποίες, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στη σημασία της πρόληψης των καρδιολογικών νοσημάτων ο κ. Τούτουζας δήλωσε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια των επιστημονικών εταιρειών «ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες για να μπορούν να είναι εκπαιδευμένοι και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες».
Μιλώντας για την περίπτωση του Δανού ποδοσφαιριστή, Κρίστιαν Έρικσεν, ο καθηγητής Καρδιολογίας δήλωσε ότι «αυτοί οι υπεράνθρωποι, οι υπεραθλητές που πέφτουν αιφνιδίως και μάλιστα σε σημαντικούς αγώνες σε ζωντανή μετάδοση, δίνουν το αίσθημα της ανασφάλειας όταν αθλούμαστε». Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πρόληψη, σημείωσε για να συμπληρώσει πως «αυτό που πρέπει να τονιστεί από αυτό το συμβάν είναι ότι πρέπει να γίνεται σχολαστικός έλεγχος».
Εξηγώντας τι μπορεί να συνέβη στον ποδοσφαιριστή, εκτίμησε ότι αυτά τα περιστατικά «όπου έχουμε συγκοπτικά επεισόδια, κάτω από 35 ετών, οφείλονται κυρίως σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια ή οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν διαφορετική κατασκευή εκ γενετής. Με λίγα λόγια, είναι κληρονομικά προβλήματα που μπορούν να εκδηλωθούν και με αιφνίδιο, καρδιακό θάνατο», κατέληξε.