Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, δήλωσε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχολείων- για το οποίο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση για τη λήψη αποφάσεων- ο κ. Τσακρής υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές του δημοτικού. Στο μεταξύ, σε χθεσινές δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.
«Σιγά- σιγά ίσως να ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, αλλά για τα δημοτικά το βλέπω πολύ δύσκολο να ανοίξουν», δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι είναι δύσκολο να πάρουν τα παιδιά τα μέτρα προστασίας.
«Από τα δεδομένα που έχουμε, βλέπουμε ότι τα παιδιά πολλές φόρες είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού αλλά μπορεί να μεταδώσουν τον ιό για πολλές εβδομάδες και συμμετέχουν τελικά σημαντικά στην εξάπλωση του ιού. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Τσακρής.
Για τους μαθητές της Γ' Λυκείου είναι σχεδόν προαποφασισμένο το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ο καθηγητής. «Θα πρέπει πάλι να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας, να μην είναι πολλά τα παιδιά στην τάξη, να μην υπάρχει συγχρωτισμός, να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής», υπογράμμισε.
Ο Αθανάσιος Τσακρής δήλωσε ακόμη ότι η επιτροπή κατέληξε για το άνοιγμα των χειρουργείων στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες, σταδιακά. Αυτό, σημείωσε, θα αφορά κυρίως τα επείγοντα περιστατικά. «Θα γίνονται με μέτρο, συγκεκριμένος αριθμός χειρουργείων, με εργαστηριακό έλεγχο ασθενών και προστατευτικά μετρά για να αποφύγουμε διασπορά».
«Έχει φτάσει η ώρα για μαζικά τεστ»
Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνουν μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό, ο Αθανάσιος Τσακρής εξέφρασε την άποψη ότι ίσως αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει λίγο νωρίτερα.
«Έχει φτάσει η ώρα για μαζικά τεστ και ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει και λίγο νωρίτερα. Αυτή η τάση υπάρχει σε όλες τις χώρες. Ο ιός επεκτάθηκε και με γεωγραφικές- οικονομικές προϋποθέσεις. Πρέπει να έχουμε ανά περιφέρεια πολύ καλή γνώση της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε και σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος τόσο σε άτομα με συμπτώματα, όσο και δειγματοληπτικά σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα.
«Μιλάμε περισσότερο για το μοριακό έλεγχο, τα τεστ αντισωμάτων, εφόσον είναι αξιόπιστα, έχουν να κάνουν με την γνώση της εξάπλωσης της επιδημίας, αν και σε τι ποσοστό έχει αποκτήσει ο πληθυσμός ανοσία, κάτι που είναι υπό διερεύνηση. Η ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό είναι ένα περίπλοκο θέμα», διευκρίνισε ο καθηγητής.
«Να εκπαιδευτούμε στη χρήση μάσκας»
Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ο Αθανάσιος Τσακρής επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει εκπαίδευση των πολιτών και έφερε ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα.
«Εκεί οι άνθρωποι ήταν εκπαιδευμένοι στη χρήση μάσκας και των προστατευτικών μέσων, από τον SARS, και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που δεν είχαμε εξάπλωση του κορωνοϊού, παρότι η Νότια Κορέα είναι πολύ πυκνοκατοικημένη χώρα. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στη χρήση της μάσκας και να γίνει κάποια καμπάνια για την ορθή χρήση της. Εκεί που θα υπάρχει συγχρωτισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί με σωστό τρόπο», σημείωσε ο καθηγητής.
σχόλια