Με προσοχή εξετάζει η επιστημονική κοινότητα τη διακύμανση του αριθμού των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, ενώ ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο αύξησης κατά το επόμενο διάστημα.
«Εδώ αρκετές ημέρες παρατηρούμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Χθες αναφέρθηκαν 269 νέα κρούσματα. Η αύξηση από τα 150 κρούσματα της Δευτέρας είναι μεν σημαντική αλλά θα την χαρακτήριζα συγκυριακή. Αυτό που θα πρέπει να αξιολογήσουμε είναι πώς τα μέτρα που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο θα επηρεάσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων το επόμενο δεκαήμερο», δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο καθηγητής Αιματολογίας - Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Χθες Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα. Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τα 125 εγχώρια και τα 25 εισαγόμενα. Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 217 κρούσματα, τα 199 εγχώρια και τα 18 εισαγόμενα, ενώ ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο 230, εκ των οποίων τα 41 εισαγόμενα και τα 189 εγχώρια. Τέλος, την Παρασκευή 14 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 254 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 εισαγόμενα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται κατά τις τελευταίες ημέρες «μας δίνουν ουσιαστικά μια εικόνα του τι συνέβαινε στη χώρα πριν δύο εβδομάδες. Αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από μόνος του δε μας λέει κάτι».
«Θα πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση με τα ισχύοντα κάθε φορά περιοριστικά μέτρα, το αριθμό των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς για COVID-19, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τους θανάτους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Λογικά και τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.
Μικρή αύξηση του αριθμού εισαγωγών
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού παρουσιάζει μικρή αύξηση. Την Τρίτη καταγράφηκαν 29 νέες εισαγωγές, τη Δευτέρα 12, την Κυριακή 39 και το Σάββατο 34. Στις ΜΕΘ, χθες Τρίτη, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 27 ασθενείς, ενώ τη Δευτέρα ήταν 26 και το Σαββατοκύριακο 23. Κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Υπό εξέταση τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί και νέα περιοριστικά μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη τεθεί τοπικά σε ισχύ, αλλά και αυτών που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και την τηλεργασία.
Έτσι, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να προτείνει την επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων ενώ δεν αποκλείεται από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στον γενικό και ειδικό πληθυσμό. Παράλληλα οι ειδικοί δεν αποκλείεται να προτείνουν την καθολική χρήση της μάσκας ακόμα και στους προαύλιους χώρους των σχολικών δομών.
Τέλος, σε συνέχεια των μέτρων που αφορούν στην τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για τις ευπαθείς ομάδες ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή και επιπλέον μέτρα προστασίας τους, όπως περιορισμοί στην μετακίνησή τους.
Γώγος: Χιλιάδες ασυμπτωματικοί φορείς στην Ελλάδα
«Τα πράγματα είναι όσο δύσκολα φαίνονται. Είμαστε στο όριο του συναγερμού. Υπάρχει συνεχής ροή κρουσμάτων, έχουμε φτάσει σταθερά πάνω από 200 κρούσματα», είπε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, κληθείς να σχολιάσει το νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκε χθες. Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, συμφώνησε με την εκτίμηση του καθηγητή Γενετικής, Μανώλη Δερμιτζάκη, ότι υπάρχουν χιλιάδες ασυμπτωματικοί φορείς στην Ελλάδα, που δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
«Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων δεν δείχνει επιθυμητή κατάσταση αυτή τη στιγμή. Σίγουρα δεν είναι σε καλό επίπεδο. Θέλουμε σαφώς να επιστρέψει κάτω από το 1. Το ζητούμενο είναι να γίνουν διψήφια τα κρούσματα και να αποφύγουμε αυτές τις συσσωρεύσεις», ανέφερε ο κ. Γώγος ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη επιπλέον μέτρων.
Με πληροφορίες από εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»