Στα υπέρ και τα κατά της χρήσης μάσκας από ευρύ κοινό εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, αναφέρθηκε εκ νέου ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Πριν δύο ημέρες ο ΠΟΥ τοποθετήθηκε τονίζοντας πως η χρήση μασκών από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και συνοδεύεται «αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους». Όπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Τσιόδρας από την χρήση μάσκας υπάρχει κίνδυνος:
-μόλυνσης με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση μάσκας
-δυσκολίας στην αναπνοή
-αισθήματος ψευδούς ασφάλειας που θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η φυσική απόσταση και η υγιεινή των χρειών
-εκτροπής πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας
«Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι αυτά που ξέρουμε πολύ καλά» είπε ο κ. Τσιόδρας: «να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και τους κλειστούς χώρους, η τήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου, ιδίως από άτομα που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα και φτέρνισμα, η τήρηση της υγιεινής των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, η κάλυψη μύτης και στόματος με λυγισμένο αγκώνα μετά από φτέρνισμα (ή η χρήση χαρτομάντιλου που πρέπει αμεσως μετά να το πετάμε και να πλένουμε τα χέρια μας), καθώς και το να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας».
Όπως όμως πρόσθεσε, ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή της χρήσης μάσκας από την κοινότητα, «ανάλογα με την πορεία της πανδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους ή ειδικούς πληθυσμούς, όπως άνθρωποι αυξημένου κινδύνου», αλλά με σαφείς οδηγίες για να αποφευχθούν οι προαναφερθέντες κίνδυνοι.
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παραθέτει περισσότερα επιχειρήματα κατά παρά επιχειρήματα υπέρ των μασκών. Ωστόσο ούτε αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο χρήσης μασκών σε μία κοινότητα, ώστε να δοθούν λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς φορείς, ή από ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν τα συμπτώματα, ιδίως σε χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός - π.χ σε κλειστούς χώρους. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η χρήση τους όταν υπάρχει «σημαντική μετάδοση στην κοινότητα», όπως σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, που επιφυλάχθηκε να επανέλθει αύριο, μετά την έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής.
Σχετικά με την Ελλάδα είπε πως το 30% των κρουσμάτων έχει πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία ή πρόκειται γαι ανθρώπους που έχουν αναρρώσει σπίτι τους. Σε επόμενη φάση, όσοι έχουν αναρρώσει θα μπορούν να προσφερθούν εθελοντικά στην προσπάθεια θεραπείας και άλλων ασθενών με χορήγηση ορού.
Σε μελλοντικό χρόνο θα γίνεται συνδυασμός μοριακού διαγνωστικού τεστ και αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει στην φάση του μετριασμού, με εφαρμογή των μέτρων απόστασης ασφαλείας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης που είναι «πιο αποτελεσματικά», όπως είπε.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, ειδικά στις ηλικίες 65 ετών και άνω, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιπαρέβαλε αυτά τα στοιχεία με το γεγονός πως στην Ελλάδα, η θνησιμότητα είναι στα πλαίσια της αναμενόμενης, καταλήγοντας πως «αυτή είναι νίκη όλων μας. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι».
σχόλια