ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ύπατη Αρμοστεία: Βαθιά ανησυχία λόγω αναφορών για επαναπροωθήσεις -Ζητά έρευνα άμεσα

Ύπατη Αρμοστεία: Βαθιά ανησυχία λόγω αναφορών για επαναπροωθήσεις -Ζητά έρευνα άμεσα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
0

Βαθιά ανήσυχη δηλώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για τον «αυξανόμενο αριθμό αξιόπιστων αναφορών» σχετικά με επαναπροωθήσεις και ζητά από την Ελλάδα να διενεργήσει άμεσα έρευνα.

Σε ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι εξακολουθεί να είναι «βαθιά ανήσυχη εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αξιόπιστων αναφορών που καταδεικνύουν ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά μπορεί να έχουν επιστραφεί άτυπα στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος ή σε ελληνικά χωρικά ύδατα τους τελευταίους μήνες».

Παράλληλα, υπογραμμίζει την έκκληση προς τη χώρα μας «να απέχει από τέτοιου είδους πρακτικές» και να διερευνήσει με σοβαρότητα αυτές τις αναφορές, που «περιλαμβάνουν μια σειρά από αξιόπιστες και άμεσες μαρτυρίες», για τις οποίες έχουν ενημερωθεί οι αρχές. «Δεδομένης της φύσης, του περιεχομένου, της συχνότητας και της συνεκτικότητας των αναφορών αυτών, πρέπει να διενεργηθεί άμεσα κατάλληλη έρευνα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση», τονίζεται ακόμη στην ανακοίνωση.

«Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αυξανόμενο αριθμό των αναφορών, από τον Μάρτιο του 2020, για φερόμενες άτυπες επιστροφές μέσω θαλάσσης ανθρώπων οι οποίοι, σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες ή τρίτων προσώπων, αποβιβάστηκαν σε ελληνικές ακτές και κατόπιν οδηγήθηκαν πίσω στη θάλασσα. Ανησυχία προκαλούν επίσης αναφορές και μαρτυρίες που έχει λάβει το Γραφείο σχετικά με ανθρώπους να εγκαταλείπονται στα ανοιχτά, σε βάρκες οι οποίες συχνά είναι μη αξιόπλοες και υπερπλήρεις, για πολλές ώρες προτού διασωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακόμη, απευθύνει έκκληση για τη λήψη περαιτέρω προληπτικών μέτρων ενάντια σε αυτές τις πρακτικές, για ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται στα σύνορα και για εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου, μέσω και της ενδυνάμωσης του ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι σέβεται πλήρως το νόμιμο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και αναγνωρίζει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις μεικτές μεταναστευτικές μετακινήσεις, αλλά τονίζει ότι τα κράτη πρέπει να εγγυώνται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα όσων αναζητούν διεθνή προστασία, σύμφωνα με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

«Η διαφύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και η προστασία των προσφύγων δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Και τα δύο μπορούν και πρέπει να γίνουν. Δεν πρόκειται για δίλημμα αλλά για μια ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί», δήλωσε ο Philippe Leclerc, αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η απάντηση του υπουργείου Μετανάστευσης

Απάντηση στις πρόσφατες αναφορές, εκθέσεις και αναλύσεις έδωσε με ανακοίνωσή το υπουργείο Μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για «δήθεν οργανωμένες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την ελληνική πλευρά».

Το υπουργείο σχολιάζει ότι παρατηρεί «μια συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης των δεδομένων για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων και γι' αυτό απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην αξιολόγηση των δεδομένων αυτών ως αληθών και αξιόπιστων».

Τονίζοντας ότι η πολιτική του υπουργείου είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες, που πραγματικά έχουν ανάγκη, τους παρέχει τη βοήθεια που χρειάζονται και την υποστήριξη ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα.

«Ωστόσο, η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, ως ελληνικό κράτος και ως ελληνική κοινωνία την τελευταία πενταετία αλλά και ως χώρα - πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ακόμη το υπουργείο που συμπληρώνει ότι «προφανώς προχωρούμε σε αποχωρήσεις, δίνοντας έμφαση στις επιστροφές, εθελοντικές ή μη, όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM