ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της προόδου και των σημαντικών κεκτημένων, μια χαρτογράφηση των μελλοντικών προκλήσεων, αλλά και ένα ηχηρό μήνυμα για την συμπερίληψη, την ορατότητα, την ποικιλομορφία και την ισότητα στον εργασιακό χώρο ολοκληρώθηκε το πάνελ της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative» στο 8ο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ένα μήνα μετά το δεύτερο επιτυχημένο συνέδριο, σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Αμαλία που έσφυζε από ενέργεια και πηγαίο ενδιαφέρον, οι ομιλητές που προέρχονταν από τους χώρους του αθλητισμού, της κοινωνίας των πολιτών και της επιχειρηματικότητας ένωσαν τις φωνές τους κατά του αποκλεισμού και υπέρ της συμπερίληψης.
«Η αλλαγή δεν είναι ουτουπία, αλλά ευτοπία, ο κόσμος αλλάζει μέ τα βήματα όλων μας» ανέφερε ο Αντώνης Τσαπατάκης, προτού η αίθουσα υποδεχτεί το μήνυμά του με θερμά χειροκροτήματα.
Συγκεκριμένα, τον λόγο πήραν o Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», η Έλενα Γεωργανά, Business Partner σε Executive Level στο kariera.gr, ο Γιώργος Κυνηγόπουλος, Learning and Development Specialist για την Marks and Spencer, καθώς και ο Έλληνας παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση και συγγραφέας δύο παιδικών βιβλίων κατά του φόβου και της προκατάληψης, Αντώνης Τσαπατάκης.
Με έναν συνδυασμό βιωμάτων αλλά και ενός ξεδιπλώματος βέλτιστων εταιρικών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χάρισμα αλλά και με πυγμή, και οι τέσσερεις ομιλητές βοήθησαν να διευρυνθεί το μήνυμα της πρωτοβουλίας Upfront που εδώ και δύο χρόνια συνδιοργανώνουν η LiFO και η Tsomokos: πως, δηλαδή, η ισότητα και η ποικιλομορφία είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά που εμπλουτίζουν την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κορμό με ταλέντο και οφέλη προς όλους.
Για την ανάγκη οι εταιρείες και οι φορείς να ενσωματώσουν μια ειλικρινή προσέγγιση στη συμπερίληψη και την πίστη των δυνατότητων, αλλά και για την εμφανή πρόοδο των τελευταίων ετών, μίλησε το Αντώνης Τσαπατάκης, αφού πρώτα μοιράστηκε με το κοινό ένα περιστατικό που βίωσε πριν μερικά χρόνια, όταν αναζητούσε χορηγούς για να τον στηρίξουν οικονομικά στην κολύμβηση και επικοινώνησε με αρκετές ελληνικές εταιρείες. «Τότε, οι εταιρείες απαντούσαν πως δεν θέλουν να προκαλέσουν τον “οίκτο” στους εν δυνάμει πελάτες με την αναπηρία, ωστόσο τέτοιες απαντήσεις δεν με σταματούν αλλά λειτούργησαν ως κίνητρο για μένα» ανέφερε ο παραολυμπιονίκης. «Και να που ήρθε ο καιρός, έπειτα από την προσπάθεια 15 χρόνων να ανατραπούν οι όροι. Δεν το λέω εκδικητικά, αλλά για να δείξω πως άλλαξε ο κόσμος, βήμα βήμα, με τις αλλαγές όλων μας. Η αλλαγή δεν είναι ουτουπία, αλλά ευτοπία» συμπλήρωσε, προτού η αίθουσα υποδεχτεί το μήνυμα του με θερμά χειροκροτήματα.
«Σήμερα ζούμε σε μια καθημερινοτητα με διαχρονικούς αποκλεισμούς, για παράδειγμα τα κωφά άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε διερμηνείς της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ούτε στα νοσοκομεία για να εξηγήσουν τα συμπτώματα τους» συνέχισε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, αφού πρώτα έσπασε τον πάγο με το πηγαίο χιούμορ και την αμεσότητα του. «Σε όλη αυτή την καθημερινότητα, η ευθύνη δεν είναι μόνο στα σώματα με αναπηρία, αλλά και στην κοινωνία και την πολιτεία, που όχι μόναχα από κακή πρόθεση, αλλά και μέσα απο παραλείψεις, αδράνεια, άγνοια, ημιμάθεια, ακόμα και οι αποσπασματικές ενέργειες και όχι μια αλυσίδα προσβασιμότητας την συντηρεί» συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως ζούμε σε μια εποχή που οφείλουμε όλοι να είμαστε λίγο πιο αυστηροί, καθώς οι άνθρωποι του αναπηρικού κινήματος δίνουν πλέον πληθώρα εργαλείων ώστε οι κινήσεις προς την συμπερίληψη να γίνουν πολλαπλασιαστικά
Για την πολιτική της εταιρείας του να προσκαλεί ομιλητές που μοιράζονται βιωματικές ιστορίες, και για τα οφέλη αυτής της προσέγγισης συγκριτικά με τα στεγνά PowerPoint που στοχεύουν να χτίσουν μια κουλτούρα συμπερίληψης μίλησε, στη συνέχεια, ο Γιώργος Κυνηγόπουλος. «Όταν ένας άνθρωπος μοιράζεται τα βιώματα του, οι άνθρωποι ακούν ενεργά, νιώθουν», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Marks & Spencer διατηρεί για αυτό τον λόγο ένα inclusion and diversity ημερολόγιο με βάση το οποίο οργανώνει συστηματικά διαδραστικές πρωτοβουλίες για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το Black History Month, τον αυτισμό και την ψυχική υγεία των ανδρών, μεταξύ άλλων. «Ο απόηχος των ομιλιών των ανθρώπων που προσκαλούμε υπάρχει ακόμα», κατέληξε, αναφερόμενος στο πως μέχρι και σήμερα οδηγούν την εταιρεία σε πολιτικές ολοένα και πιο συμπεριληπτικές.
Μιλώντας από μια θέση που της προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική αγορά εργασίας, τις πρακτικές που εφαρμόζονται αλλά και τις προκλήσεις που παραμένουν στον δρόμο της ισότητας, η Έλενα Γωργανά εστίασε στις ασυνείδητες προκαταλήψεις και την ανάγκη οι δεσμεύσεις για την συμπερίληψη να μετουσιώνονται στην πράξη. «Είναι πολύ σημαντικό αυτά που λέμε να το εφαρμόζουμε, και να δίνουμε τα εργαλεία ώστε να αποδώσουν στα μέγιστα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε στις εταιρείες σας για ποικιλομορφία και συμπερίληψη, σκεφτείτε αν δίνετε την ευκαιρία σε ένα business meeting να μιλήσουν όλοι, γιατί ίσως ένας εργαζόμενος πιο εσωστρεφής να μην πάρει τον λόγο και να μην ακουστεί ποτέ», συμπλήρωσε ενώ το κοινό που άνηκε στον επιχειρηματικό κόσμο άκουγε προσεκτικά. «Το ίδιο ισχύει και για το επόμενο εταιρικό event που, αν κλείσει με τρόπο boy’s club, με πούρα και ουίσκι, ίσως γυναίκες και άνθρωποι διαφορετικής ταυτότητας φύλου νοιώσουν αμήχανα. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την επόμενη φορά που θα ρωτήσετε μια γυναίκα αν θα κάνει παιδιά ή καριέρα».
Αφού οι τοποθετήσεις των ομιλητών ολοκληρώθηκαν και το κοινό μοιράστηκε σε πηγαδάκια που ξέσπασαν σε ζωηρές συζητήσεις για όσα ειπώθηκαν, στα αυτιά μου έφταναν συνεχώς ενθαρρυντικές κουβέντες, από εταιρικές δεσμεύσεις για την δημιουργία ενός πιο ίσου και προσβάσιμου χώρου εργασίας, μέχρι παραδοχές των ασυνείδητων προκαταλήψεων που κρύβουν μέσα τους διάφορα ηγετικά στελέχη. Ήταν μια απόδειξη πως ο διάλογος για την συμπερίληψη έχει πλέον ωριμάσει, και πως η στιγμή που οι συζητήσεις για την ποικιλομορφία ήταν αμήχανες και δύσκολες έχει πλέον παρέλθει. Έχει φτάσει πλέον η ώρα που η ορατότητα και η αλλαγή εφαρμόζονται –και αγκαλιάζονται– στην πράξη.