1.700-1.950 κρατούμενοι αναμένεται να αποφυλακιστούν σύντομα καθώς εντός της εβδομάδας ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης με τα γνωστά «βραχιολάκια».
Σύμφωνα με το «Εθνος» οι αποφυλακίσεις αφορούν διάφορες κατηγορίες (υπερήλικες, ασθενείς, αναπήρους, ανηλίκους, τοξικομανείς κ.λπ.) και θα γίνονται σταδιακά μετά από τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών (δικαστικών, υγειονομικών κ.λπ.) καθώς απαιτείται η επίσημη πιστοποίηση της σοβαρής ασθένειας, του βαθμού αναπηρίας, της ένταξης σε πρόγραμμα απεξάρτησης κ.λπ. σύμφωνα με τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις. Παράλληλα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις προωθούνται και για ισοβίτες καθώς μειώνεται κατά 1 έτος (από τα 16 στα 15 χρόνια) το όριο της ποινής που πρέπει να έχουν εκτίσει για να μπορούν να ζητήσουν υφ' όρον απόλυση.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου προαναγγέλλεται ότι με το υπό διαμόρφωση σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα, περιορίζεται σημαντικά η απειλή των ισοβίων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα επιβολής τους, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό ισοβιτών κρατουμένων, που ανέρχονται σε περίπου 1.000, αποτελώντας αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για την ηλεκτρονική επιτήρηση 250 κρατουμένων στην κατοικία τους και στην κίνηση εκτός αυτής, ανάλογα με τους περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφτηκε στις 11-12-14 με την εταιρεία «G4S Secure Solutions SA», νικήτρια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού, η δαπάνη για το βραχιολάκι, που θα πληρώνει ο ίδιος ο επιτηρούμενος, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 12,92 ευρώ ημερησίως (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του, το κόστος θα αναλαμβάνει (συνολικά ή μερικά) το Δημόσιο.
Το «βραχιολάκι» θα φοριέται στο πόδι, πάνω από τον αστράγαλο και εφόσον λόγοι υγείας δεν το επιτρέπουν θα τοποθετείται στον καρπό του χεριού. Για τη λειτουργία του συστήματος απαιτείται να έχει κάθε επιτηρούμενος σταθερή τηλεφωνική σύνδεση στην κατοικία του. Η εταιρεία οφείλει να ειδοποιεί αμέσως τις αρμόδιες αρχές (αστυνομικές, δικαστικές, υπουργείο Δικαιοσύνης κ.λπ.) για κάθε παραβίαση του συστήματος (π.χ. καταστροφή, αποσύνδεση συσκευής, απουσία σήματος 5 λεπτών από την κατοικία ή 1 λεπτού έξω από αυτήν κ.λπ.) για υπόνοιες αλλοίωσης στοιχείων, απειλές ή άσκηση βίας κατά του προσωπικού της κ.λπ.
Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει σε 50 καταδίκους (με ποινές 5 έως 20 ετών κάθειρξη) που κρατούνται στη Β. Ελλάδα, σε 50 ανήλικους κρατουμένους των φυλακών Αυλώνα με κατοικία στην Αττική, σε 100 προφυλακισμένους με κατοικία στην Αττική και σε 50 υποδίκους (που απειλούνται με κάθειρξη 5-20 ετών) ή καταδικασμένους (σε παρόμοια ποινή) που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κρατουμένων, με κατοικία στην Αττική.
σχόλια