Ξεκινά το πείραμα των λαχανόκηπων

Ξεκινά το πείραμα των λαχανόκηπων Facebook Twitter
0

Ξεκινά το πρωτότυπο πείραμα της καλλιέργειας λαχανόκηπων σε εκτάσεις που θα παραχωρηθούν σε πολίτες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα έγινε η δημόσια κλήρωση για τους λαχανόκηπους και αναδείχτηκαν 300 τυχεροί μεταξύ των 4.768 πολιτών που είχαν υποβάλλει αιτήσεις. Από την κλήρωση προέκυψαν και 100 επιλαχόντες, για την περίπτωση που κάποιος δεν υπογράψει την αποδοχή των κανόνων.

Ξεκινά το πείραμα των λαχανόκηπων Facebook Twitter
 

Οι 300 που κληρώθηκαν θα αναλάβουν δράση αμέσως μετά το Πάσχα στις εκτάσεις γης που προσφέρει το Αριστοτέλειο. Οι κήποι αυτοί θα ενοικιάζονται για 120 ευρώ το χρόνο σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα τους καλλιεργούν για παραγωγή αγροτικών προϊόντων για οικογενειακή χρήση.

Η πρωτοβουλία έχει ως κύριους στόχους,  την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τη  βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, την εκπαίδευση φοιτητών του Α.Π.Θ. που θα συμμετέχουν στη λειτουργία των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου.

Το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες: συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της Σχολής και γεωπόνο-βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου θα είναι 100 τ.μ. ενώ η καλλιέργεια θα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

 «Σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη όπως η σημερινή το ΑΠΘ ανοίγει τις πόρτες του στην κοινωνία, προσεγγίζει τον πολίτη και καλύπτει πολλά από τα κενά του σε ζητήματα επιμόρφωσης, εισαγωγής στη βιολογική γεωργία, οικολογίας και επαφής με τη φύση αλλά και διατροφής με ένα χαμηλό κόστος, όπως αυτό που προτείνουμε», δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος.

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ http://eco.auth.gr/ .

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ