GUARDIAN. H Ελληνική αστυνομία κατηγορείται για ξυλοδαρμό υπόπτων υπο κράτηση και επεξεργασία φωτογραφιών
Σημερινό ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της Βρετανικής εφημερίδας Helena Smith από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι "η Ελληνική αστυνομία κατηγορείται για ξυλοδαρμό υπόπτων για ληστεία τράπεζας, υπο κράτηση.
Φωτογραφίες των υπόπτων από την Αστυνομία φαίνεται να δείχνουν μώλωπες στα πρόσωπά τους, παρότι οι εικόνες έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά.
Οι Ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση για να εξηγήσουν, πως στις φωτογραφίες της αστυνομίας τεσσάρων υπόπτων για ληστεία τράπεζας -τρεις από τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι μέλη της εγχώριας τρομοκρατικής ομάδας- φαίνεται να έχουν χτυπηθεί άγρια, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση".
Στο ρεπορτάζ διαβάζουμε ότι και οι τέσσερις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Ελληνική αστυνομία φαίνεται να έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, αλλά σημάδια από μώλωπες φαίνονται, μέσω των τροποποιήσεων, στην αριστερή πλευρά των τριών υπόπτων.
΅Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, υποσχέθηκε «ανελέητη τιμωρία" αν επιβεβαιωθεί ότι οι τέσσερις άνδρες βασανίστηκαν. "Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει», είπε σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Mega. "Δεν υπάρχει καμία επιθυμία να καλύψω κανέναν για τίποτα."
Όμως, σε μια κίνηση που προκάλεσε αμέσως επικρίσεις, ο Δένδιας υπερασπίστηκε την παραποίηση των εικόνων από την αστυνομία λέγοντας ότι η χρήση των μεθόδων Photoshop μεθόδων ήταν αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι οι ύποπτοι ήταν "αναγνωρίσιμοι".΅
Reuters. Αλλοιωμένες φωτογραφίες σήμανσης ωθούν σε έρευνα για ξυλοδαρμούς από την Ελληνική αστυνομία.
Το Πρακτορείο Reuters σε ανταπόκριση του από την Αθήνα, αναφέρει ότι "ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα τη Δευτέρα σχετικά με την κατηγορία ότι τέσσερις υπόπτοι για ληστεία τραπέζης, ξυλοκοπήθηκαν υπό κράτηση καθώς η αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες σήμανσης που είχαν τροποποιηθεί για να κάνουν τα τραύματά τους φαίνονται λιγότερο σοβαρά.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι, έχουν κατηγορήσει έδω και πολύ καιρό την ελληνική αστυνομία, για σοκαριστικές συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων.
Οι φωτογραφίες των ανδρών που δημοσιεύθηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ, οι οποίοι ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 25 ετών και συνελήφθησαν την Παρασκευή, τους έδειχναν με μώλωπες και αιμορραγία ενώ βρίσκονταν με αστυνομική συνοδεία.
Αλλά στις φωτογραφίες σήμανσης που έδωσε η αστυνομία στην δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο, οι τραυματισμοί έλειπαν. Μια φωτογραφία είχε τροποποιηθεί για να αφαιρεθεί έναε μωβ μώλωπας κάτω από το αριστερό μάτι του υπόπτου. Σε μια άλλη, οι μαύροι μώλωπες κάτω από τα μάτια και τα μάγουλα του υπόπτου φαίνεται να έχουν διαγραφεί.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας αναγνώρισε ότι οι φωτογραφίες είχαν αλλοιωθεί, αλλά υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι έγινε για να κάνουν τους τέσσερις άνδρες αναγνωρίσιμους στο ευρύ κοινό.
"Το Photoshop χρησιμοποιήθηκε και εγώ - όπως και εσείς, όπως και κάθε λογικός άνθρωπος, - ρώτησε γιατί έγινε αυτό", είπε ο Δένδιας στην ελληνική τηλεόραση όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα του Τύπου.
"Γιατί αν δεν είχε γίνει Photoshop, προκειμένου να βγάζουν μια εικόνα από την οποία, ο μέσος άνθρωπος θα τους αναγνωρίσει, τότε οι φωτογραφίες δεν θα είχαν δημοσιευθεί εξ αρχής".
Δήλωσε ότι η αστυνομία πιστεύει ότι οι τραυματισμοί συνέβησαν όταν οι ύποπτοι αντιστάθηκαν στην σύλληψη και όχι όταν ήταν υπό κράτηση".
Tο Πρακτορείο αναφέρει επίσης την επιστολή της μητέρας ενός από τους συλληφθέντες που δόθηκε στην δημοσιότητα-"Οι αστυνομικές αρχές στην Ελλάδα ακολούθησαν το παράδειγμα των βασανιστηρίων στις φυλακές του Γκουαντάναμο," ανέφερε η επιστολή. "Ο γιος μου - και οι άλλοι που συνελήφθησαν - δεν αντιμετωπίζονται όπως και κάθε άλλος παραβάτης του νόμου, αλλά με ιδιαίτερο μίσος επειδή είναι αναρχικός."
Κλείνοντας την ανταπόκριση το Reuters βλέπει μια αύξηση της πολιτικής βίας στην χώρα, τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς από μικρές αυτοσχέδιες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών προσωπικοτήτων, καθώς και τον πυροβολισμό που δέχθηκε το γραφείο που χρησιμοποιείται από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ρεπορτάζ με παρόμοιο περιεχόμενο είχαμε πρίν λίγο και απο το BBC, ενω νωρίτερα ρεπορτάζ δημοσίευσε η Washington Post
Διεθνής Αμνηστεία. Απαιτείται έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες, ότι η ελληνική αστυνομία απέκρυψε βασανιστήρια με χρήση Photoshop σε φωτογραφίες
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Marek Marczyński δήλωσε:
"Είμαστε βαθιά ανησυχοι του για τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από την ελληνική αστυνομία.
"Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν απλά να κάνουν Photoshop στα προβλήματά τους. Αυτή η κουλτούρα της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει.
"Θα πρέπει να υπάρχει μια αποτελεσματική, πλήρης και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για βασανιστήρια από την αστυνομία. Μια τέτοια έρευνα θα πρέπει να εντοπίσει τους υπεύθυνους και θα πρέπει αμέσως να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. "
Μεταφράσεις απο LEFTeria-news
ΠΗΓΕΣ
σχόλια