«Έσπασε» το φράγμα των 8 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του emvolio.gov.gr.
Συγκεκριμένα, μέχρι χθες ο αριθμός είχε φτάσει στα 8.028.343. Οι πλήρως εμβολιασθέντες ανέρχονται στους 3.534.001. Μόνο χθες, πραγματοποιήθηκαν 103.090 εμβολιασμοί σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για επικράτησή της σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος επανέλαβε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι η επικράτηση της εν λόγω μετάλλαξης και στην Ελλάδα είναι σίγουρη.
«Το θέμα είναι πόσο μπορούμε να καθυστερήσουμε στην χώρα μας», ανέφερε. χαρακτηριστικά.
Με σχετική ανάρτησή του, ο καθηγητής επισήμανε ότι τα ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού.
Σε άλλο σημείο επισήμανε πως «γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί, προστατεύονται από τη λοίμωξη αλλά δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ποσοστό.
Επίσης, όσοι κολλήσουν, και έχουν κάνει τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (AZ), προστατεύονται από σοβαρή λοίμωξη και εισαγωγή στο νοσοκομειο, κατά 96% και 92%, αντίστοιχα.
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ.Μόσιαλος, «Δεν μας προστατεύει όμως το εμβόλιο όλους από την ινδική παραλλαγή (Δέλτα). Ένα 4-8 % θα περάσει τη νόσο με βαριά συμπτώματα και ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο. Επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξης του 12 (Pfizer))-33 (AZ) % μάλλον θα νοσήσει ήπια εάν κολλήσει την ινδική παραλλαγή (Δέλτα) ακόμα και εάν είναι εμβολιασμένοι.
Η προστασία των εμβολίων γνωρίζαμε πως ήταν 100% απέναντι στην αγγλική παραλλαγή (την Αλφα). Αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει λίγο.
Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι σημαντικό, αλλά υπάρχει, για τους λίγους που θα νοσήσουν σοβαρά.
Παράλληλα, όπως διευκρίνισε τα εμβόλια γνωρίζουμε πως αποτρέπουν την μετάδοση κατά 70-90%, αλλά η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα. Το δε ποσοστό της ενδοοικογενειακής διασποράς έχει αυξηθεί κατά 64%.
Σημείωσε τέλος, πως «το πρόβλημα βασικά με την ινδική παραλλαγή, την παραλλαγή δέλτα, θα το έχουν οι εξής 3 κατηγορίες
1. Κυρίως οι ανεμβολίαστοι
2. Τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες στα παιδιά)
3. Το μικρό ποσοστό 4 και 8% στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer και ΑΖ δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.