Ο Τζον Ντίλερμαντ, ένας άνδρας με ασυνήθιστο πέος- τόσο ασυνήθιστο που μπορεί να κάνει επιχειρήσεις διάσωσης, να υψώσει σημαία ή να κλέψει παγωτό από παιδιά- είναι ο ήρωας παιδικής εκπομπής στη Δανία.
Η σειρά κινουμένων σχεδίων έκανε πρεμιέρα το Σάββατο στη δημόσια τηλεόραση (DR). Απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 8 ετών και ο ήρωάς της είναι ο άνδρας με το μεγαλύτερο πέος στον κόσμο, ο οποίος ξεπερνά δυσκολίες και προκλήσεις, με τα γεννητικά του όργανα.
Όπως αναμενόταν, μετά την πρεμιέρα της εκπομπής ξεκίνησε μία συζήτηση στη Δανία για το τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει ένα παιδικό πρόγραμμα. Κάποιοι καταδικάζουν την ιδέα ενός ήρωα που δεν μπορεί να ελέγξει το πέος του. «Είναι αλήθεια αυτό το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στα παιδιά, ενώ είμαστε εν μέσω ενός τεράστιου κινήματος #MeToo;», ήταν το σχόλιο που έκανε η συγγραφέας Άννε Λίσε Μάρστραντ Γιόργκενσεν.
Ο Κρίστιαν Γκρόες, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Roskilde εκτίμησε ότι το μόνο που μπορεί να πετύχει η εξύμνηση της δύναμης των ανδρικών γεννητικών οργάνων είναι να πάει πίσω την ισότητα. «Διαιωνίζει την καθιερωμένη ιδέα μιας πατριαρχικής κοινωνίας και κανονικοποιεί την "κουλτούρα των αποδυτηρίων"... που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει πολλές κακές συμπεριφορές ανδρών. Είχε πρόθεση να είναι αστείο, οπότε θεωρείται αβλαβές. Αλλά δεν είναι. Και το διδάσκουμε αυτό στα παιδιά μας», σχολίασε.
Από την άλλη η Έρλα Χέινεσεν Χόιστεν, κλινική ψυχολόγος που εργάζεται με οικογένειες και παιδιά, εξέφρασε την άποψη ότι όσοι διαφωνούν με την εκπομπή ίσως υπεραναλύουν τα πράγματα. «Ο Τζον Ντίλερμαντ μιλά στα παιδιά και μοιράζεται τον δικό τους τρόπο σκέψης. Και τα παιδιά βρίσκουν τα γεννητικά όργανα αστεία», δήλωσε.
«Η εκπομπή περιγράφει έναν άνδρα που είναι παρορμητικός και δεν έχει πάντα τον έλεγχο. Που κάνει λάθη, όπως τα παιδιά. Αλλά, κυρίως, ο Ντίλερμαντ πάντα τα διορθώνει. Αναλαμβάνει την ευθύνη των ενεργειών του. Για παράδειγμα, όταν μια γυναίκα στην εκπομπή του λέει ότι θα έπρεπε να κρατά το πέος του μέσα το παντελόνι του, εκείνος την ακούει. Που είναι κάτι ωραίο. Είναι υπεύθυνος», συμπλήρωσε η ψυχολόγος.
Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε ότι είναι κακή η χρονική στιγμή και ότι μια εκπομπή για το σώμα ίσως θα έπρεπε να περιγράφει τη διαφορετικότητα με τρόπους πέρα από ένα τεράστιο πέος. «Αλλά αυτή δεν είναι μία εκπομπή για το σεξ. Το να προσποιούμαστε ότι είναι, προβάλλει τις απόψεις των ενηλίκων για αυτό», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της, η δημόσια τηλεόραση απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι εύκολα θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για «μια γυναίκα που δεν έχει τον έλεγχο του κόλπου της» και επεσήμανε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι στα παιδιά αρέσει ο Τζον Ντίλερμαντ.
Με πληροφορίες από Guardian