Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την κρατική τηλεόραση

Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την κρατική τηλεόραση Facebook Twitter
EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
2

Νέες καταγγελίες έρχονται να προστεθούν στο ήδη ταραχώδες τοπίο γύρω από την διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ, καθώς δημοσιογράφοι της τονίζουν πλέον ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση χειραγωγεί την κρατική τηλεόραση.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν χαρακτηριστικά πως «ο γίγαντας ΕΡΤ λειτουργικά και οικονομικά παραπαίει» και πως «η ΕΡΤ έχει επιλεγεί από τα δύο μεγάλα κόμματα ως εργαλείο αλληλοεξόντωσης», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «δεν απέφυγε τον πειρασμό να την χειραγωγήσει».

Σε άλλο σημείο, αναφέρουν πως «στην ενημέρωση ισχύει η ενός ανδρός αρχή, αυτή του εκάστοτε Εντεταλμένου Συμβούλου», καθώς «επιχειρείται να επιβληθούν λογικές κοντόφθαλμες, αντιδεοντολογικές και μονομερείς που αλλοιώνουν το περιεχόμενο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν την δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «η πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι ο υπουργός διορίζει τη διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει αμέσως και να οριστεί διαφανής, ανεξάρτητη, δημόσια διαδικασία επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών Ραδιοτηλεόρασης.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης

«Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς απέναντι στην διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, καθώς και στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται από πολιτικά κέντρα και συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015 δημιούργησε προσδοκίες στην κοινωνία που καταδίκασε το «μαύρο» του 2013, για μια ανοιχτή, δημοκρατική, πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ένα αντίβαρο στη χυδαιότητα, τη διαστρέβλωση, την απροκάλυπτη επιχειρηματική και κομματική στράτευση που κυριαρχεί δυστυχώς στα ΜΜΕ.

Ο γίγαντας ΕΡΤ λειτουργικά και οικονομικά παραπαίει

Από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στον κλοιό της λιτότητας, η ΕΡΤ λειτουργεί με "μπαλώματα". Καμία από τις διοικήσεις αυτών των ετών δεν επένδυσε στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Καμία δεν είχε στρατηγικό σχέδιο. Από το καλοκαίρι του 2017 μάλιστα που η παρούσα Διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα, η ΕΡΤ στην πραγματικότητα διοικείται από παράλληλους μηχανισμούς. Ο πελατειακός συνδικαλισμός επέστρεψε δριμύτερος. Οι οργανωτικές δομές έχουν απαξιωθεί και διοίκηση ασκούν ουσιαστικά επιτροπές ημετέρων.

Στη δε ενημέρωση ισχύει η ενός ανδρός αρχή, αυτή του εκάστοτε Εντεταλμένου Συμβούλου. Επιχειρείται να επιβληθούν λογικές κοντόφθαλμες, αντιδεοντολογικές και μονομερείς που αλλοιώνουν το περιεχόμενο και το μόνο που καταφέρνουν είναι να εκθέτουν την δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Υπάρχουν καταγεγραμμένες ελλείψεις προσωπικού σε νευραλγικές ειδικότητες. Οι μικτές παραγωγές έχουν γίνει ο κανόνας και έχουν μετατραπεί σε όχημα καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων για δεκάδες συναδέλφους μας. Πρωτίστως όμως δίνουν τροφή σε κακόβουλα ψεύδη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για μεγάλο δήθεν αριθμό συμβασιούχων.

Οι πολιτικές ευθύνες

Η κυβέρνηση έλαβε την πολιτική απόφαση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Δεν τόλμησε ωστόσο να θωρακίσει θεσμικά την ανεξαρτησία της. Δεν απέφυγε τον πειρασμό να την χειραγωγήσει.

Η ΝΔ έχει επιδοθεί σε ένα απίστευτο μπούλινγκ κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ήδη από τις πρώτες ώρες της επαναλειτουργίας της. Πέντε χρόνια μετά το μαύρο, ανέχεται χωρίς διάψευση δημόσιες δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της, είτε για εκχώρηση της ενημέρωσης αποκλειστικά στους μιντιάρχες, είτε για νέο λουκέτο στην ΕΡΤ. Η επιλογή δε να σαμποτάρει την ΕΡΤ επιβάλλοντας εμπάργκο συνιστά θεσμικό ατόπημα.

Τι προτείνουμε

Πραγματική ανεξαρτησία στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η πρόβλεψη του νόμου που ορίζει ότι ο Υπουργός διορίζει τη διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει αμέσως και να οριστεί διαφανής, ανεξάρτητη, δημόσια διαδικασία επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, στα πρότυπα σύγχρονων ευρωπαϊκών δημόσιων οργανισμών Ραδιοτηλεόρασης.

Δεν χρειάζονται εντεταλμένοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για να προΐστανται της ενημέρωσης στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Εκπόνηση νέου οργανογράμματος με διαφάνεια, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός Ραδιοτηλεοπτικού-δικτυακού, δημόσιου φορέα.


Να οριστεί άμεσα ο εκπρόσωπος εργαζομένων με ειδικότητα δημοσιογράφου στο Δ.Σ της ΕΡΤ, που δεν ορίζεται κατά παράβαση του νόμου
Η ΕΡΤ πρέπει να πάψει να ανήκει στις ΔΕΚΟ.


Άμεση υπογραφή ΣΣΕ


Η εκκρεμότητα της ηθικής, εργασιακής και ασφαλιστικής αποκατάστασης της διετίας του μαύρου δεν μπορεί να παρατείνεται άλλο. Η ΚΥΑ για το συμψηφισμό αποζημιώσεων και αποδοχών πρέπει να υπογραφεί άμεσα.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να σεβαστούν πρωτίστως τους πολίτες και να επιτρέψουν στην ΕΡΤ να κάνει τη δουλειά της ανεπηρέαστη και με επαγγελματικούς όρους. Η ΕΡΤ είναι δημόσια, δεν ανήκει στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Ο ρόλος της είναι θεσμικός και όποιος τον τραυματίζει στρέφεται κατά της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά μας και σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε όλες αυτές οι θέσεις μας να γίνουν ευρύτερα γνωστές και το συντομότερο δυνατό πράξη».

TV & Media
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Αδιαφάνεια, χειραγώγηση από την εκάστοτε κυβέρνηση - της σημερινής "αθώας" συμπεριλαμβανομένης - και μεγαλοσυνδικαλιστικός παρεμβατισμός.Αυτά αρκούν για να προσδώσουν στην ΕΡΤ - επιεικώς - τον χαρακτηρισμό του βαριά και χρόνια ασθενούς.Σε μια χώρα δε με "κανονικότητα" - όρος καθιερωθείς επί ΣΥΡΙΖΑ, προηγούμενα νιώθουμε ακούγοντάς τον ότι όλα ήταν "ανώμαλα" -, θα έπρεπε σαν απλοί πολίτες να είχαμε ξεσηκωθεί από χρόνια. Γιατί η κρατική ραδιοτηλεόραση ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ - ανεξάρτητα πολιτικών αποχρώσεων - και Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΘΕΣΜΙΚΟΣ" ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ.Αντ' αυτού, υπήρξαν και υπάρχουν πρόθυμοι από εμάς τους πολίτες - τουλάχιστον ορισμένοι -, που συμμετείχαν σαν "αγανακτισμένοι" σε κάθε είδους ευκαιριακά ζητούμενα, υπαγορευμένα από κάθε επίσης ευκαιριακό πολιτικό ή συνδικαλιστή. Είναι αυτό "κανονικότητα" ή δείγμα πόσο "ελαφρείς" είμαστε σαν πολίτες ;