Την παραβίαση κάθε έννοια δεοντολογίας στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ.
Παράλληλα, διαμαρτύρεται για την απόλυση του Παναγιώτη Μίχου- γιου του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση, Ηλία Μίχου- από την εφημερίδα «Το Βήμα» και ζητά την αποκατάσταση του δικαιώματός του στην εργασία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση στον Κολωνό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι «ιδιαίτερα ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και ιστοσελίδες, εξακολουθούν να παραβιάζουν κάθε έννοια δεοντολογίας».
Ήδη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει επιληφθεί περιπτώσεων δημοσιογράφων που δεν τήρησαν τον κώδικα δεοντολογίας και το καταστατικό, στην παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος.
Η Ένωση επαναλαμβάνει την «αυστηρή σύσταση» προς όλους τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την υπόθεση- και κυρίως τους διευθυντές ενημέρωσης- «να σεβαστούν την προσωπικότητα του ανήλικου θύματος και να προστατεύσουν τη ζωή και το μέλλον του». Επίσης, καλεί τους αρμόδιους φορείς, στους οποίους έχει απευθυνθεί, να επιληφθούν του θέματος.
«Κατανοούμε, ότι η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός 12χρονου παιδιού έχει τεράστιο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία, όμως, αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι επιτρέπεται η παραβίαση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος της ιδιωτικότητας του άτυχου παιδιού και η εκ νέου θυματοποίησή του», υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι η παιδική ηλικία και ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, από τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές «να σεβαστούν το ρόλο τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».
Διαμαρτυρία για την απόλυση του Παναγιώτη Μίχου
Τέλος, η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται για την απόλυση του Παναγιώτη Μίχου, σημειώνοντας ότι ο δημοσιογράφος δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία.
«Η μόνη αιτιολόγηση της εφημερίδας “Το Βήμα” αφορά στη συγγενική του σχέση με τον βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης και ζητούμε την αποκατάσταση του δικαιώματός του στην εργασία. Η οικογενειακή ευθύνη δεν συνάδει με τον νομικό μας πολιτισμό», συμπληρώνει το ΔΣ της Ένωσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ο Παναγιώτης Μίχος γνωστοποίησε πρόσφατα, μέσω των social media, ότι στις 10 Οκτωβρίου απολύθηκε από την εφημερίδα «Το Βήμα».
«Οι φρικτές και κτηνώδεις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο πατέρας μου δεν χωρούν σε ανθρώπινο νου. Όμως υπάρχει οικογενειακή ευθύνη; Οι περισσότεροι φαίνεται πως την υιοθετούν. Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, η διεύθυνση της εφημερίδας “Το Βήμα” με απέλυσε. Με ταύτισαν με όσα κατηγορείται ο πατέρας μου», ανέφερε μεταξύ άλλων σε εκείνη την ανάρτηση.
Ακολούθησε ανακοίνωση του ομίλου Alter Ego, η οποία ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον δημοσιογράφο να μείνει στο περιθώριο μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση και πως ο ίδιος έθεσε εαυτόν εκτός ομίλου.
«Του ζητήσαμε ευλόγως να μείνει στο περιθώριο, μέχρις ότου διερευνηθεί πλήρως η όλη υπόθεση. Και τούτο γιατί ο ίδιος αποδέχθηκε ότι εδώ και εβδομάδες γνώριζε για τη δράση του πατέρα του και εκ των πραγμάτων ήταν μέρος μιας προσπάθειας να αποσιωπηθεί η βαρβαρότητα σε βάρος της ανήλικης. Μη αποδεχόμενος τη λογική και δίκαιη πρότασή μας, έθεσε εαυτόν εκτός ομίλου», ανέφερε η εν λόγω ανακοίνωση, μεταξύ άλλων.