Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα - Τι θα αλλάξει στο Ίντερνετ

Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα - Τι θα αλλάξει στο Ίντερνετ Facebook Twitter
0

Μια αμφιλεγόμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τα πνευματικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, παρά την έντονη αντίδραση από εταιρείες όπως η Google αλλά και ακτιβιστές της ελευθερίας της έκφρασης. 

H Ευρωπαϊκή οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα ψηφίστηκε από 348 ευρωβουλευτές και καταψηφίστηκε από 274. Τα πιο γνωστά σημεία της είναι τα αμφιλεγόμενα άρθρα 11 και 13. Το πρώτο αποκαλείται από τους επικριτές του «ο φόρος στα λινκ» και το δεύτερο «το φίλτρο για upload». 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της καμπάνιας που ζητούσε να μη ψηφιστεί η οδηγία αφιερώθηκε στο άρθρο 13. Το συγκεκριμένο άρθρο  αφορά ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κατά βάση περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους, πχ το Facebook ή το YouTube. Απαιτεί δραστικά μέτρα ώστε να μην μπορεί να ανέβει σε αυτές περιεχόμενο που έχει κατοχυρωθεί ως πνευματική ιδιοκτησία, χωρίς άδεια. Η ποινή που αντιμετωπίζουν οι ιστοσελίδες είναι ακριβώς η ίδια με τον χρήστη που αναρτά το περιεχόμενο. 

 Το άρθρο 11 περιλαμβάνει νέες προϋποθέσεις που στοχεύουν να κάνουν εταιρείες όπως η Google να πληρώνουν χρήματα σε οργανισμούς όπως οι εφημερίδες το περιεχόμενο των οποίων χρησιμοποιούν σε υπηρεσίες όπως τα Google News. 

Οι υποστηρικτές του άρθρου λένε πως θα αποτρέψει πολυεθνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν δωρεάν τη δουλειά των άλλων, ενώ οι επικριτές πως  ουσιαστικά βάζει την προϋπόθεση του «εισιτηρίου εισόδου» για ένα λινκ.

Συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι και καλλιτέχνες πίεσαν να ψηφιστούν τα συγκεκριμένα άρθρα λέγοντας πως έτσι θα σταματήσουν οι εκτεταμένες καταπατήσεις σε θέματα copyright σε site όπως το YouTube και to Instagram. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες εταιρίες όπως η Google και η Amazon θεωρούν την οδηγία μη πρακτική και τόσο αυταρχική που αν πραγματικά εφαρμοστεί θα τις οδηγήσει στο να κλείσουν πολλές από τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη. 

Η Κάθριν Στίλερ, διευθύντρια του Open Knowledge Foundation, μιας ΜΚΟ που ζητάει περισσότερα ελεύθερα και δωρεάν δεδομένα στο Ίντερνετ ανέφερε πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «είναι ένα πλήγμα για κάθε χρήστη του Ίντερνετ στην Ευρώπη. Διατρέχουμε τώρα τον κίνδυνο να έχουμε μία πιο κλειστή κοινωνία ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές δυνατότητες για έναν  πιο ανοιχτό κόσμο όπου η γνώση θα δημιουργεί ευκαιρίες για τους πολλούς, όχι για τους λίγους». 

Πάντως, οι ειδικοί στα ζητήματα νομοθεσίας θεωρούν πως η οδηγία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο θεωρούν οι εταιρίες και πως περισσότεροι μοιάζει με μία έκθεση ιδεών παρά με ένα σαφές πλαίσιο για το τι θα υποχρεούνται να κάνουν οι εταιρείες από δω και μπρος. 

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως για να γίνει ευρωπαϊκός νόμος η οδηγία απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ακόμα και τότε οι χώρες μέλη της Ένωσης θα έχουν ακόμα δύο χρόνια για να εναρμονίσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες με την οδηγία. 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM