Η ΕΡΤ των εφτά δεκαετιών

Η ΕΡΤ των εφτά δεκαετιών Facebook Twitter
0

Ήταν 16 Ιουλίου του 1945 όταν εγκαινιάστηκε επίσημα και λειτούργησε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

Εξέπεμψε από τις εγκαταστάσεις που εξέπεμπε από το 1938 ο κρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Οι εκπομπές παράγονταν στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και χρησιμοποιήθηκε η κεραία μεσαίων κυμάτων των Λιοσίων. Την πρώτη περίοδο μετά την ίδρυση του ραδιοσταθμού βασικός διοργανωτής ήταν ο στρατηγός Χριστόδουλος Τσιγάντες. Διευθυντές διετέλεσαν σημαντικοί λογοτέχνες, όπως ο Στρατής Μυριβήλης και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Κατά την αποχώρησή τους οι Γερμανοί ανατίναξαν το ιστό της κεραίας, με αποτέλεσμα το κόστος επανενεργοποίησης της να είναι μεγάλο.

Από την πρώτη κι όλας εκπομπή του ραδιοσταθμού Αθηνών, χρησιμοποιήθηκε το σήμα του «τσοπανάκου», μια ειδική σύνθεση με φλογέρα και κουδούνια, εξαιρετικά χαρακτηριστική μέχρι και σήμερα. Ακολουθούσε ο εκφωνητής που άρθρωνε τη φράση «Εδώ Αθήναι».

Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 ξεκίνησε η λειτουργία του πειραματικού τηλεοπτικού σταθμού.

Στις 11 Μαΐου του 1952 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεύτερο Πρόγραμμα. Αποτέλεσε μια προσπάθεια εναλλακτικού ψυχαγωγικού προγράμματος, συμπληρωματικού ως προς το πρώτο πρόγραμμα. Αρχικά εξέπεμψε στους 666 χιλιόκυκλους, ενώ με το πέρασμα του χρόνου η συχνότητα άλλαξε στους 1386 στα μεσαία, τους 93,6 στα FM για να καταλήξει σήμερα στους 103,7 και 102,9 μεγάκυκλους στα FM.

Το Τρίτο Πρόγραμμα βγήκε στον αέρα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1954. Ο σταθμός είχε ως κύριο πρόγραμμα εκπομπές με κλασική μουσική, ενώ γνώρισε σημαντική άνθηση την περίοδο που επικεφαλής βρίσκονταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας μετονομάζεται σε ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως.

Το 1976 μετονομάζεται σε ΕΡΤ. Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σε έναν ενιαίο φορέα της Ελληνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Η Ε.Ρ.Τ έχει τρεις εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, την ΕΤ1 και τη ΝΕΤ που εκπέμπουν από την Αθήνα και την ΕΤ3 που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη. Εκπέμπει σε άλλες χώρες δορυφορικά μέσω του ERT World. Στις 20 Μαρτίου 2006 η Ε.Ρ.Τ. έθεσε σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής Τηλεόρασης.

Από τις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ εκπέμπει πιλοτικά το πρώτο κανάλι υψηλής ευκρίνειας, το ERT HD. Η ΕΤ1 είναι ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ. Θεωρητικά είναι διάδοχο κανάλι του ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως), το οποίο το 1976 μετονομάστηκε σε ΕΡΤ και με την απόσπαση της ραδιοφωνίας το 1987 σε ΕΤ1. Ιδρύθηκε το 1966.

Η ΝΕΤ θεωρείται διάδοχο κανάλι της ΥΕΝΕΔ. Το 1982 μετονομάστηκε σε ΕΡΤ 2 ( Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση 2), με τη συγχώνευσή του με την ΕΡΤ το 1987 μετονομάστηκε σε ΕΤ2 (Ελληνική Τηλεόραση 2). Από το 1997 μετονομάστηκε σε ΝΕΤ (Νέα Ελληνική Τηλεόραση).

Στις 18 Αυγούστου 2011, ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η ΕΤ1 πρόκειται να κλείσει και το πρόγραμμά της θα μοιραστεί ανάμεσα στη ΝΕΤ και την ΕΤ3, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε. Για πολλούς όμως σηματοδότησε την αρχή του τέλους.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τις 12ης Ιουνίου η εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ διακόπηκε.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM
Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM