Με τον τίτλο «Monarki», η σουηδική απάντηση στο «The Crown» ξεκινά γυρίσματα με τη ζωή του βασιλιά Καρόλου Γουσταύου ΙΣΤ' σημερινού βασιλιά της Σουηδίας να μεταφέρεται στη μικρή οθόνη.
Πέρυσι ανακοινώθηκε ότι η Σουηδία θα κυκλοφορήσει τη δική της εκδοχή της διάσημης βρετανικής σειράς του Netflix που απεικονίζει τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.
Ο βασιλιάς της Σουηδίας «πρωταγωνιστεί» σεναριακά στη νέα σειρά έξι επεισοδίων που θα προβληθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους στη σκανδιναβική χώρα και της οποίας τα γυρίσματα ξεκίνησαν αυτόν τον μήνα.
Ο τίτλος δε, Monarki, Μοναρχία δηλαδή, ενδέχεται να αλλάξει.
Μέχρι στιγμής ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές για τη νέα σειρά. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε το καστινγκ ωστόσο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τη σουηδική βασιλική οικογένεια με την πριγκίπισσα Βικτώρια να δηλώνει πως ήλπιζε ότι τελικά δεν θα γινόταν η σειρά.
«Θα προτιμούσα να μην με απεικονίζουν. Ίσως θα λείπω για όλη τη σεζόν», είπε.
Εν τω μεταξύ, η βασιλική αυλή απέρριψε κάθε υπόνοια ότι εμπλέκεται στη σειρά, λέγοντας πως «Δεν συμμετέχουμε με κανέναν τρόπο».
Η σεναριογράφος Åsa Lantz εργάζεται πάνω στο υλικό εδώ και αρκετά χρόνια. Μιλώντας στο Variety πέρυσι, είπε ότι «Η ιστορία του Βασιλιά μας είναι κάτι διαφορετικό. Όχι τόσο τονισμένη διεθνώς, αλλά τουλάχιστον τόσο δραματική και συναρπαστική. Και για πολλούς από εμάς, εντελώς άγνωστη.»
Εν τω μεταξύ, η Josefine Tengblad, επικεφαλής στον τομέα του δράματος στο TV4 και το C More, το δίκτυο που ανέθεσε τη δημιουργία της σειράς, υποσχέθηκε ότι πρόκειται για μία συναισθηματική υπόθεση.
«Προσωπικά δεν ήμουν ποτέ οπαδός της μοναρχίας, αλλά θυμάμαι ότι διάβασα τις πρώτες 6-7 σελίδες ενώ ήμουν στο αεροπλάνο. Καθώς διάβαζα αυτές τις σελίδες, άρχισα να κλαίω, γιατί ήταν τόσο δυνατό.
»Μοιάζει λίγο με τον Λόγο του Βασιλιά, με τον τρόπο που απεικονίζει κάποιον, ο οποίος καμουφλάρεται για να γίνει κάποιος που δεν είναι και έχει ανθρώπους που προσπαθούν να τον αλλάξουν».
Ο Σουηδός βασιλιάς ανέβηκε στο θρόνο μετά το θάνατο του παππού του το 1973. Δεύτερος στην διαδοχή για τον θρόνο ήδη από την ηλικία των μόλις εννέα μηνών, ήταν ο πατέρας του, πρίγκιπας Γουσταύος Αδόλφος ΣΤ', ο οποίος όμως πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1947.
Ήταν Σουηδός βασιλιάς επτά ετών όταν έμαθε για τον θάνατο του πατέρα του. Στο παρελθόν έχει μιλήσει ανοιχτά για τη δυσκολία να μεγαλώσει χωρίς πατρική φιγούρα.
Είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στη σουηδική ιστορία και ήταν μόλις 27 ετών όταν έγινε βασιλιάς.
Παντρεύτηκε τη σύζυγό του, τη Γερμανο-Βραζιλιάνα Σίλβια Σόμερλαθ, το 1976, μετά τη γνωριμία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972.
Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά, την πριγκίπισσα διάδοχο Βικτώρια, τον πρίγκιπα Κάρολο Φίλιππο και την πριγκίπισσα Μαντλίν.
Όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος, εκείνος ήταν διάδοχος του θρόνου, αλλά μια συνταγματική μεταρρύθμιση που ήταν ήδη σε εξέλιξη οδήγησε στο να χάσει το δικαίωμα διαδοχής, από τη μεγαλύτερη αδελφή του.
Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς είχε πει ότι δεν διαφωνεί στο να κυβερνούν οι γυναίκες, αλλά δεν είναι χαρούμενος που ο γιος του βγήκε από την τάξη της διαδοχής.
Η βασιλεία του είχε μερικά σκάνδαλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν αρκετή τηλεθέαση: τη δεκαετία του '90, φημολογούνταν ότι είχε σχέση με μια Σουηδή τραγουδίστρια, ενώ το 2005 ενεπλάκη σε τροχαίο.
Το 2010, η Σουηδία συγκλονίστηκε από φήμες που τον ήθελαν να έχει επισκεφθεί υπόγεια στριπτιτζάδικα μετά τη δημοσίευση ενός μη εξουσιοδοτημένου βιβλίου, The Reluctant Monarch.
Μετά από μια αναταραχή στα μέσα ενημέρωσης, αναγκάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα παραιτηθεί για χάρη της κόρης του.
«Έχω μιλήσει με την οικογένειά μου και τη βασίλισσα και επιλέγουμε να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε παρακάτω, γιατί, όπως καταλαβαίνω, αυτά είναι πράγματα που έγιναν πριν από πολύ καιρό» είπε.
Με πληροφορίες του Tatler