Ένας φίλος μού έστειλε μήνυμα χτες: «Δες στο προφίλ του Μάρδα αυτό που ανέβασε για τους καρκινοπαθείς. Δεν θα το πιστέψεις! Μόνο γρήγορα πριν το κατεβάσει.» Είχαν περάσει πολλές ώρες όταν τελικά μπήκα, περιμένοντας να μην το βρω, να έχει κατέβει. Κι όμως ήταν εκεί.
Ο οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών και πολιτικός μοιράστηκε ένα άρθρο που πάνω-κάτω θεωρείται hoax (ή έστω αντιεπιστημονικό και ανεύθυνο):
Το άρθρο που διάβασε και πρότεινε σε όλους εμάς, δημοσιεύτηκε στο σάιτ DIAFORETIKO, η αρχική του πηγή όμως -που αναγράφεται και μέσα στο άρθρο- είναι το MAKELEIO του Στέφανου Χίου. (Του ίδιου Στέφανου Χίου εναντίον του οποίου κατέθεσαν μόλις προχτές μηνύσεις οι κύριοι υπουργοί Φλαμπουράρης, Δρίτσας και Σταθάκης.)
«Ο Ιπποκράτης έδωσε το φάρμακο για τον καρκίνο πρίν πολλά χρόνια» ξεκινά το άρθρο, και στη συνέχεια εξηγεί τη σημασία της διατροφής. Προτείνει να τρώμε περισσότερα πικρά πράγματα, λέει ότι τα κουκούτσια του ροδάκινου σκοτώνουν τον καρκίνο, συστήνει πολλούς πράσινους χυμούς, εξαίρει τη σημασία του κρεμμυδιού και του σκόρδου. Επίσης τονίζει πως πρέπει να αποφεύγουμε την αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης, εξηγώντας με εξαίσιο επιστημονικό τρόπο ότι «Η αποκαρβοξυλάση της ορνιθίνης κάνει πολύ παρέα με την ινσουλίνη. Είναι στενές, πολύ στενές φιλενάδες».
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η καλή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία μας - και στον καρκίνο. Το ανυπόγραφο άρθρο όμως -που εκτός απ' το ΜAKELEIO, το DIAFORETIKO και τον τοίχο του υφυπουργού Μάρδα- δημοσιεύτηκε και στο ελληνικό συνωμοσιολογικό μπλογκ THE REAL SECRET TRUTH δεν παρουσιάζει με ψυχραιμία κάποια θετικά της διατροφής.
Ισχυρίζεται ότι περιέχει το φάρμακο κατά του καρκίνου και επικαλείται τον Ιπποκράτη, παρότι στην πραγματικότητα τον χρησιμοποιεί μονάχα για κάποιες γενικότητες στην αρχή, περίπου σαν κράχτη.
Ενδιαφέρον έχει αυτό που έγραψε ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, σχετικά με το άρθρο:
«Ὁ ἄνθρωπος ὅταν κάτι δὲν τὸ ἐλέγχει, προσπαθεί νὰ τὸ ὁρθολογικοποιήσει· ἔτσι καὶ μὲ τὸν καρκῖνον. Εἶναι μιὰ σοβαρή καὶ συχνή αἰτία θανάτου, καὶ συνεπῶς μὴ ἐλέγξιμη, ποὺ τρομάζει τοὺς ἀνθρώπους. Γι'αὐτό καὶ ὁ κόσμος προσπαθεί νὰ βρεῖ κάτι νὰ πιαστεί, νὰ νιώσει πιὸ ἀσφαλῆς.
Ὁ Ἱπποκράτης ὅμως καὶ οἱ ἄλλοι σπουδαῖοι ἀρχαῖοι ἰατροί (Γαληνός κ.ἄ.), ἀγνοοῦσαν στὴν οὐσία τὸν καρκίνο καὶ τὸν ἀντιμετώπιζαν σαφῶς πολύ ὀλιγότερον ἀποτελεσματικά, συγκριτικά μὲ τὴν σύγχρονην ἱατρικήν.
Τὰ δὲ σπέρματα ( = κουκούτσια) βερίκοκου ποὺ ἀναφέρει τὸ ἄρθρον περιέχουν δηλητήριον, ὅπως π.χ. καὶ τὰ σπέρματα τοῦ μήλου καὶ γενικότερα, σὲ μεγάλη ποσότητα, μπορεῖ νὰ ἀποβοῦν μοιραῖα γιὰ ὅποιον τὰ καταναλώνει.
Ὁ δὲ Ἱπποκράτης ὅπως καὶ ἄλλοι ἀρχαίοι ἰατροί, ποτέ καὶ πουθενά δὲν ἀνέφεραν γιὰ ἀντιμετώπιση τοῦ καρκίνου, μὲ βρῶσιν σπερμάτων (κουκουτσιῶν) ὁποιουδήποτε εἶδους.
Ἐάν μάλιστα θυμάμαι καλά, ὁ Ἱπποκράτης νόμιζε ὅτι οἱ καρκίνοι (ὄγκοι) προέκυπταν συνεπία τῆς ὑπερβολικῆς ἔκκρισης μελαγχολικοῦ χυμοῦ, θεωροῦσε δὲ, ἔντονα ἐπιβαρυντικό παράγοντα, τὴν βρῶσιν φακῶν καθῶς ἐνόμιζε ὅτι οἱ φακές αὐξάνουν τὴν ἔκκριση μελανῆς χολῆς. Προσπαθοῦσε δὲ, νὰ ἀντιμετωπίσει τὰ περιστατικά ὄγκων, μὲ συγκεκριμένη δίαιτα, ἐάν αὐτή ἀποτύγχανε, στὴ συνέχεια μὲ φάρμακα, δήλα δὴ οὐσίες ἐκ βοτάνων καὶ όρυκτῶν καὶ ἐάν ἀποτύγαχαν καὶ αὐτά, μὲ χειρουργικήν ἐπέμβασιν.
Ἐπί πλέον, τὰ βερίκοκα ἦρθαν στὴν Ἑλλάδα, τὸν πρῶτον αἰῶναν μετά μηδενός καὶ συνεπῶς, ὁ Ἱπποκράτης ποὺ ἔζησεν μεταξύ τοῦ πέμπτου καὶ τέταρτου αἰῶνος πρό μηδενός, ἀγνοοῦσε. Ἐγνώριζεν τοῦτα ὁ Γαληνός ὡς μεταγενέστερος ἀλλά καὶ αὐτός, δὲν χρησιμοποίησεν εἰς τὴν ἀντιμετώπισιν τῶν καρκινικῶν περιστατικῶν.»
«Είναι χυδαίο, να έχεις χάσει κάποιον δικό σου από καρκίνο, και υπουργός και καθηγητής πανεπιστημίου να σου λέει πως με τη σκορδαλιά θα είχε σωθεί.»
Όσοι είδαν το στάτους του κ. Μάρδα δεν ήταν τόσο ευγενικοί. «Πριν από κάνα χρόνο σκεφτόμουν ακόμα ότι "δεν είναι δυνατόν να έχουν τέτοια μυαλά, μας τρολλάρουν"» έγραψε κάποιος στον υφυπουργό. «Σήμερα ΞΕΡΟΥΜΕ πια πως τέτοια και χειρότερα μυαλά έχουν. Κύριε υπουργέ, μιλήστε μας σας παρακαλώ για ομοιοπαθητική και ρέικι. Αφού το ξεκινήσατε, τερματίστε το...» Κάποιος άλλος του τόνισε: «Είναι προσβολή αυτό που κάνετε, όχι μόνο στους καρκινοπαθείς, αλλά και στους γιατρούς και στους ερευνητές που τρώνε τη ζωή τους για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, βήμα-βήμα.»
Μετά τις πολύ έντονες αντιδράσεις, περίπου 15 ώρες μετά την αρχική δημοσίευση, ο κος Μάρδας μπήκε στο στάτους του και το έκανε edit για να προσθέσει το εξής:
«Το fb δεν είναι χώρος παραγωγής πολιτικής ή παραγωγής της επιστήμης, απλά είναι χώρος έκφρασης και παρουσίασης απόψεων προσωπικών όπως και τρίτων ατόμων που φαίνεται να παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, καθώς εισάγουν διάφορα θέματα προς συζήτηση. Όλα αρχίζουν από μια ιδέα, μια σκέψη. Επίσης, το fb είναι χώρος έκφρασης διαφωνιών στις παραπάνω απόψεις.Οι διαφωνίες εύλογα πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία και όχι σε άναρθρες κραυγές.Αν κάποιοι αρέσκονται στις άναρθρες κραυγές τότε εύκολα μπορούν στο fb να βρουν τους ομοίους τους. Το πάθος για κριτική είναι προτέρημα, η εμπάθεια όμως οδηγεί σε ασυναρτησίες και αφορισμούς που δεν έχουν θέση στη σελίδα μας....Υπάρχουν πολλές τέτοιες επίδοξων...»
Δεν πείστηκαν όλοι: «Εκτός από υπουργός (άλλωστε, είναι δικαίωμα του κάθε παλαβού να σας έχει αναθέσει χαρτοφυλάκιο) είστε και καθηγητής πανεπιστημίου είπατε; Αλήθεια τώρα; Μπαίνετε σε αμφιθέατρα και διδάσκετε νέους ανθρώπους;» ρώτησε ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και ο κ. Μάρδας του είπε: «Πηγή της επιστήμης είναι η διαφωνία ή μήπως και αυτό το σμφισβητείτε?», παίρνοντας την απάντηση: «Πρωταρχική πηγή της επιστήμης ειναι η επιστημονικοτητα επί των ζητημάτων στα οποία θα διαφωνήσουμε! Τα αλλα έπονται κύριε...»
«Αυτό που κοινοποιήσατε είναι προσβλητικό, ιδιαίτερα για όσους έχουν ζήσει με τον καρκίνο. Αν δεν είστε από αυτούς, σας εύχομαι να μην βρεθείτε σε αυτή τη θέση, γιατί τα "ματζούνια" δεν έσωσαν ποτέ κανέναν. Κι αφού εδώ και τόσες ώρες δεν το έχετε "κατεβάσει", ή είστε αφελής, ή χυδαίος» του έγραψε κάποιος άλλος, και δεν θέλω να πιστέψω τίποτα απ' αυτά.
Δέχομαι ότι ο κ. Μάρδας το ανέβασε καλοπροαίρετα, θέλοντας να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Όμως αν τα κουκούτσια και το λεμόνι θεράπευαν, η ασθένεια θα είχε καταπολεμηθεί. Ή όπως λέει και κάποιος «είναι χυδαίο, να έχεις χάσει κάποιον δικό σου από καρκίνο, και υπουργός και καθηγητής πανεπιστημίου να σου λέει πως με τη σκορδαλιά θα είχε σωθεί. Αν μάλιστα είσαι κι επιστημονας, νιώθεις προσβεβλημένος με την ελαφρότητα που εκτοξεύονται μπούρδες, από "υπεύθυνα" χείλη»
Πολλοί εκμεταλλεύονται τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους. Άλλοι για λεφτά, άλλοι για κλικ. Υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες και λύσεις, με μισές αλήθειες και μπόλικες υπερβολές, με ελάχιστες επιστημονικές αποδείξεις. Και φυσικά ενθουσιάζουν. 35.000 share έχουν γίνει στο άρθρο και ο καθηγητής και υφυπουργός κ. Μάρδας ήταν μόνο ένας απ' αυτούς.
Χρειάζεται να προσέχουν τα δημόσια πρόσωπα όταν συμφωνούν με και προωθούν κάτι το οποίο στην ουσία παίζει με την αγωνία των ανθρώπων. Τέτοια άρθρα, με μισές αλήθειες και υποσχέσεις για φάρμακα και θεραπείες είναι πιο επικίνδυνα κι απ' τον καρκίνο, ειδικά όταν πείθουν κόσμο να αγνοήσει την ιατρική και να κάνει πράγματα που διάβασε στο DIAFORETIKO.GR.
«Ως πανεπιστημιακός αλλά και ως πολιτικός, είστε δημόσιο πρόσωπο κι αυτό που ο Richard Posner ονομάζει public intellectual», έγραψε στον κ. Μάρδα ο Λεωνίδας Ηρακλειώτης σε διάλογο που είχαν. «Έχετε αυξημένη ευθύνη λόγω θέσης και ιδιότητας επειδή κατέχετε θέσεις δημόσιας εμπιστοσύνης. Όταν αναπαράγετε *άκριτα* κείμενα από γνωστά σκουπιδολόγια, δίνετε την εντύπωση πως συμμερίζεστε τις θέσεις.
Γράφω παραπάνω «άκριτα» επειδή η αρχική δημοσίευση της ιστορίας δεν είχε απολύτως κανέναν πρόλογο απο σας. Τον πρόλογο περι διαφωνιών κτλ, τον προσθέσατε αργότερα και πιθανώς ως αντίδραση στην κριτική που σας ασκήθηκε για την ανεύθυνη δημοσίευση ενός ατεκμηρίωτου και αλλοπρόσαλλου κειμένου.
Κι επειδη ο καρκίνος είναι θέμα ζωής και θανάτου, δεν μπορείτε να παίζετε ελαφρά τη καρδία με τέτοια θέματα. Υπάρχει (δυστυχώς, ακόμη) κόσμος που σας παίρνει σοβαρά. Έχετε αναλογιστεί τις συνέπειες για κάποιον που θα αφήσει τις χημειοθεραπείες για να το ρίξει στις σκορδαλιές επειδή το λέει κι ο καθηγητής/υφυπουργός;
Συνειδητοποιείτε την ευθύνη που έχετε ως καθηγητής και ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης; Συνειδητοποιείτε πως ο λόγος σας έχει αυξημένη βαρύτητα (είτε το αξίζετε είτε όχι);
Γιατί όπως φαίνεται, μάλλον δεν έχετε συναίσθηση και της ευθύνης των λόγων σας, και των συνεπειών που μπορεί να έχει η προβολή ενός κομπογιαννίτικου άρθρου.»
Πριν προσπαθήσει να πείσει τους καρκινοπαθείς πως ο Ιπποκράτης είχε βρει το φάρμακο για τον καρκίνο, ο κ. Μάρδας θα μπορούσε να ασχοληθεί με πράγματα πιο πεζά, αλλά πιο ουσιαστικά. Κλείνουμε με το μήνυμα που του έστειλε ο κ. Γιάννης Καλοπάστας:
«Κύριε Δημήτρη Μάρδα, δεν έρχεστε μια βόλτα από το Γενικό Ογκολογικό των Αγ. Αναργύρων που είμαι τώρα, ή από τον Άγιο Σάββα να δώσετε καμιά λύση, αντί να ανεβάζετε ό,τι να 'ναι; Καρκινοπαθής κλείνει ραντεβού για επέμβαση καρκίνου σε 3 μήνες! Στον Άγιο Σάββα το μηχάνημα ακτινοβολίας καίει τους ασθενείς -όταν βέβαια δουλεύει! Οι ασθενείς κάνουν χημειοθεραπείες τριών ωρών σε καρέκλα κι εσείς μας λέτε για τον Ιπποκράτη; Ντροπή πια.»
σχόλια