ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι αμερικανοί έφηβοι στηρίζουν την Πρώτη Τροπολογία, αλλά δεν εμπιστεύονται τα media

Οι αμερικανοί έφηβοι στηρίζουν την Πρώτη Τροπολογία, αλλά δεν εμπιστεύονται τα media Facebook Twitter
0

Σχεδόν οι μισοί δάσκαλοι δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά το 72% των μαθητών λένε ότι η δημοσιογραφία «αναγκάζει τους μεγάλους ηγέτες παγκοσμίως να τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους πολίτες», σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα για την αξιοπιστία των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, το 49% των μαθητών γυμνασίου και το 51% των καθηγητών τους λένε ότι δεν εμπιστεύονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ακριβή και αντικειμενική μετάδοση ειδήσεων, σύμφωνα με έρευνα του Knight, αν και τα μεγέθη των δειγμάτων είναι κάπως δυσανάλογα  (σχεδόν 10.000 μαθητές έναντι 500 εκπαιδευτικών ).

Οι αμερικανοί έφηβοι στηρίζουν την Πρώτη Τροπολογία, αλλά δεν εμπιστεύονται τα media Facebook Twitter

Αντίστοιχα ευρήματα είχαν σημειωθεί και σε έρευνα που είχε γίνει με φοιτητές πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια του ίδιους έτους. 

Όμως -και εδώ εντοπίζεται και ο πρώτος συναγερμός στα όσα αναφέρουν οι έφηβοι για την ποιότητα της ενημέρωσης - οι μαθητές σε ένα συντριπτικό ποσοστό 89% συμφωνούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν όχι και τόσο δημοφιλείς, κάποτε και δυσάρεστες απόψεις, ενώ ένα 65% δήλωσε ότι η προστασία της ελευθερίας του λόγου είναι πιο σημαντική από την προστασία των ανθρώπων από τις προσβλητικές διατυπώσεις και τη ρητορική μίσους.

Φυσικά, αυτά θεωρούνται καλά ανακλαστικά για μια γενιά που έχει μάθει να αξιολογεί τις ειδήσεις και την ενημέρωση από το timeline  των μέσων κοινωνικών δικτύων που ακολουθεί.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους εδώ, ωστόσο, δήλωσαν ότι τα κοινωνικά μέσα μπορούν να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης όταν οι χρήστες αποκλείουν όσους έχουν αντίθετες από τους ίδιους απόψεις, ενώ είναι απίθανο να μπουν στη διαδικασία να πουν τη γνώμη τους ανοιχτά, γνωρίζοντας τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης στο Διαδίκτυο.  

Την ίδια στιγμή ένα 59% των μαθητών αναφέρει ότι χρησιμοποιεί μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ως πηγή ειδήσεων, η οποία υπήρξε μια τάση πιο ελεύθερης ροής πληροφοριών με δυνατότητα σχολιασμού. 

Οι αμερικανοί έφηβοι στηρίζουν την Πρώτη Τροπολογία, αλλά δεν εμπιστεύονται τα media Facebook Twitter

Οι ερευνητές του Knight επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι μαθητές εμφανίζονται με αρκετή σύμπνοια απέναντι σ' αυτό που λέγεται λογοκρισία σε σύγκριση με παλαιότερες μελέτες. Αλλά οι αριθμοί ελαφρώς μειώνονται: «Περίπου 6 στους 10 μαθητές πιστεύουν ότι οι εφημερίδες και ο ηλεκτρονικός Τύπος πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύουν ρεπορτάζ χωρίς κυβερνητική λογοκρισία. Αυτή η στήριξη έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες από το 2016. Ομοίως, περισσότεροι μαθητές λένε ότι η δημοσιογραφία «αναγκάζει τους ηγέτες να κάνουν πράγματα που δεν πρέπει να γίνουν», ενώ ένα 72% υποστηρίζει «ότι τα ΜΜΕ αναγκάζουν τους ηγέτες να κάνουν τη δουλειά τους».

«Οι μαθητές γυμνασίου συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρή υποστήριξη προς τις ελευθερίες που ευαγγελίζεται η Πρώτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, αλλά δεν εμπιστεύονται όλο το φάσμα στην ελευθερία της έκφρασης που προστατεύει», δήλωσε ο Sam Gill, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνών και Στατιστικών Μελετών Knight για τις κοινότητες και τον αντίκτυπο, ανακοινώνοντας τα ευρήματα της έρευνας.

«Εκείνο που προκύπτει είναι ότι οι μαθητές εμφανίζονται όλο και πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την ικανότητα των ειδησεογραφικών μέσων να καταγράφουν αντικειμενικά και με ακρίβεια αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Αυτό που προκύπτει από την έρευνα, δεν είναι παρά ένα μήνυμα αφύπνισης από μια αναδυόμενη γενιά», δηλώνει ο ίδιος.

Γενικότερα, πάντως, οι Αμερικανοί είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των ειδήσεων που μεταδίδονται από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα και με τα στοιχεία της Pew από το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το 40% των εφήβων που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα του Knight εμπιστεύονται πραγματικά το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους ανθρώπους περισσότερο από αυτό που δημοσιεύουν οι παραδοσιακοί οργανισμοί ειδήσεων, σε σύγκριση με το 26% που δήλωσε το ίδιο το 2016.

Η πλειοψηφία των 3.000 φοιτητών πανεπιστημίων που ερωτήθηκαν νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι η ελευθερία λόγου και ο Τύπος είναι ασφαλείς, αν και οι δύο αυτοί αριθμοί μειώθηκαν από τα δεδομένα του 2016: 73% -> 64% και 81% -> 60% αντίστοιχα. Αυτοί, όπως και οι μαθητές, δήλωσαν επίσης ότι οι εντάσεις που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναγκάζουν τους ανθρώπους να αποκρύπτουν ή να μην εκφράζουν ποτέ τις απόψεις τους, κάτι που λειτουργεί ισοπεδωτικά απέναντι στην ελευθερία της έκφρασης. 

Με στοιχεία από το niemanlab.org

TV & Media
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

TV & Media / Σεναριογράφος κατηγορεί τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και το Netflix ότι του έκλεψαν σενάριο ταινίας

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA κατηγορείται από τον σεναριογράφο Ρομπ Γκράμποου ότι, μαζί με την εταιρεία παραγωγής του, SpringHill Company, έκλεψε το σενάριό του για την αθλητική ταινία Rez Ball, η οποία κυκλοφόρησε στο Netflix τον Σεπτέμβριο
LIFO NEWSROOM