Τις γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, τιμά φέτος το περιοδικό Time, αναγνωρίζοντάς τες ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς».
Πρόκειται για το κίνημα που συνδέεται στενά με το hashtag #MeToo, το οποίο εξαπλώθηκε μετά τη «χιονοστιβάδα» καταγγελιών σε βάρος του ισχυρού άνδρα του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, για σεξουαλική παρενόχληση. Ωστόσο, το Time επισημαίνει πως το hashtag «είναι μέρος της εικόνας, αλλά όχι ολόκληρη η εικόνα».
«Αυτή είναι η ταχύτερη κοινωνική αλλαγή που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», τονίζει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Edward Felsenthal. Μιλώντας στο NBC, είπε πως «ξεκίνησε με ατομικές ενέργειες θάρρους από εκατοντάδες γυναίκες -και μερικούς άνδρες επίσης- που βγήκαν μπροστά για να πουν τις δικές τους ιστορίες».
«Έγινε ένα hashtag, ένα κίνημα, ένα ξεκαθάρισμα. Αλλά άρχισε, όπως κάνει σχεδόν πάντα η μεγάλη κοινωνική αλλαγή, με μεμονωμένες πράξεις θάρρους. Η ηθοποιός που βγήκε δημοσίως να πει την ιστορία για την "εξαγκαστική διαπραγμάτευση" του ισχυρού άνδρα του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάνστιν, σε μια σουίτα ξενοδοχείου στο Beverly Hills, πριν από δύο δεκαετίες. Η εργάτρια που μαζεύει φράουλες, η οποία άκουσε αυτή την ιστορία και και αποφάσισε να πει τη δική της. Η νεαρή μηχανικός, η ανάρτηση της οποίας σε μπλογκ, σχετικά με την κουλτούρα των "μελών αδελφότητας" σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη startup της Silicon Valley, προκάλεσε την απόλυση του ιδρυτή της και ακόμη 20 εργαζόμενων. Η λομπίστρια στην Καλιφόρνια, η εκστρατεία της οποίας ώθησε περισσότερες από 140 γυναίκες στην πολιτική να ζητήσουν από την ηγεσία της αμερικανικής πολιτείας "να μην ανεχθεί πλέον τους δράστες ή όσους επιτρέπουν" σεξουαλικά παραπτώματα. Η ειλικρινής, ασυμβίβαστη κατάθεση στο δικαστήριο μίας σταρ στον χώρο της μουσικής, σχετικά με τον DJ που την παρενόχλησε», γράφει στο Time ο Edward Felsenthal, σχετικά με τη φετινή επιλογή.
«Οι ενέργειες των γυναικών που βρίσκονται στο εξώφυλλό μας -Ashley Judd, Susan Fowler, Adama Iwu, Taylor Swift και Isabel Pascual- μαζί με εκείνες εκατοντάδων άλλων, καθώς και πολλών ανδρών, απελευθέρωσαν μία από τις πιο ταχείες αλλαγές στην κουλτούρα μας από τη δεκαετία του 1960».
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν το περυσινό «Πρόσωπο της Χρονιάς», φέτος ανακοινώθηκε πως βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
The Silence Breakers are TIME's Person of the Year 2017 #TIMEPOY https://t.co/mLgNTveY9z pic.twitter.com/GBo9z57RVG
— TIME (@TIME) December 6, 2017
Αυτή η ετήσια παράδοση του περιοδικού, που ξεκίνησε το 1927 ως «Άνδρας της Χρονιάς», αναγνωρίζει το άτομο που «είτε για καλό, είτε για κακό, σημάδεψε τα γεγονότα του έτους που πέρασε».
Η συντριπτική πλειοψηφία των «Προσώπων της Χρονιάς» ήταν ξεχωριστά άτομα, αλλά έχουν αναγνωριστεί και ομάδες, όπως για παράδειγμα οι «μαχητές του Έμπολα» το 2014, ενώ το 2011 αναδείχθηκε «Ο Διαδηλωτής», με παραπομπή στη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη».