H πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Omegle έδινε την ευκαιρία στους χρήστες της να συνδεθούν με οποιονδήποτε στον κόσμο, ανώνυμα.
Πριν από λίγες μέρες η πλατφόρμα έκλεισε, μετά από 14 χρόνια λειτουργίας, έπειτα από δικαστική διαμάχη με μια χρήστρια που μήνυσε την εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι ο ελαττωματικός και αμελής σχεδιασμός της επέτρεψε τη σεξουαλική κακοποίησή της μέσω της ιστοσελίδας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της γυναίκας, η ίδια γνώρισε έναν άνδρα γύρω στα τριάντα στο Omegle, ο οποίος την εξανάγκαζε να τραβά γυμνές φωτογραφίες και βίντεο επί τρία χρόνια. Η ενάγουσα ήταν μόλις 11 ετών όταν ξεκίνησε η υπόθεση το 2014.
«Η οριστική διακοπή λειτουργίας ήταν ένας όρος που συμφωνήθηκε μεταξύ της εταιρείας και της ενάγουσας με αντάλλαγμα να αποφύγει το Omegle την επικείμενη ετυμηγορία των ενόρκων», δήλωσε η Carrie Goldberg, δικηγόρος.
Το Omegle, που ιδρύθηκε το 2009, ανέκτησε τη δημοτικότητά του κατά τη διάρκεια του 2020, όταν λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την μονοτονία περνώντας τον χρόνο τους στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Το Omegle, που ιδρύθηκε το 2009, ανέκτησε τη δημοτικότητά του κατά τη διάρκεια του 2020, όταν λόγω της πανδημίας οι περισσότεροι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την μονοτονία περνώντας τον χρόνο τους στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η πλατφόρμα έγινε ένα μέρος όπου μοναχικοί άνθρωποι μπορούσαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους, και με την βοήθεια της ανωνυμίας, έγινε ένα πρόσφορο έδαφος για σεξουαλική εξερεύνηση. Η διαφορά του Omegle με τις υπόλοιπες πλατφόρμες ήταν ότι ο αλγόριθμός του δημιουργούσε μόνος του τυχαία ζευγάρια συνομιλητών, χωρίς κάποιον ηλικιακό ή περαιτέρω έλεγχο.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του Omegle, Leif K-Brooks, σχεδόν κάθε εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή για κακό, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα εργαλεία επικοινωνίας, λόγω της έμφυτης ευελιξίας τους. Έφερε ως παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο: «Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ευχηθείτε χρόνια πολλά στην γιαγιά σας ή για να καλέσετε για βόμβα σε ένα αεροδρόμιο».
Προσέθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειλικρινής απολογισμός του Omegle χωρίς να αναγνωριστεί ότι κάποιοι το χρησιμοποίησαν καταχρηστικά, μεταξύ άλλων και για να διαπράξουν απερίγραπτα, ειδεχθή εγκλήματα. Η δήλωση του K-Brooks δεν ανέφερε τίποτα για τον διακανονισμό της αγωγής, παρά απέδωσε το κλείσιμο του Omegle σε απροσδιόριστες «επιθέσεις» κατά των υπηρεσιών επικοινωνίας.
Ωστόσο, υπάρχει ένα λογικό λάθος στον επιχείρημα του K-Brooks. Το κινητό τηλέφωνο δεν συνδέει τα παιδιά και τους εφήβους με σεξουαλικά αρπακτικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Το μοντέλο του Omegle επέτρεπε σε τέτοια άτομα να συνδεθούν και να κάνουν κλικ σε μια «ρουλέτα» ανθρώπων, πηδώντας συνεχώς από τον έναν στον άλλο μέχρι να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν που έψαχναν.
Το Omegle έχει μια μακρά, προβληματική ιστορία σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης. Τον Αύγουστο, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης αφού παραδέχτηκε ότι συνομιλούσε με περίπου 1.000 ανηλίκους και κατέγραφε πολλούς από αυτούς να γδύνονται.
Το 2022, μια δημοσιογράφος του CBC πέρασε χρόνο στο Omegle και διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των ατόμων με τα οποία ταίριαζε για να συνομιλήσει εμφανίζονταν να είναι άνδρες που ήταν είτε γυμνοί είτε εκτός κάμερας. Επιπλέον, το 2022 υπήρξαν 608.601 αναφορές εκμετάλλευσης παιδιών στο Omegle στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό CyberTipline.
Στις ΗΠΑ, οι κοινωνικές πλατφόρμες συχνά προστατεύονται από το άρθρο 230, μια ευρεία πράξη που τις προστατεύει από την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους. Ωστόσο, ο δικαστής στη συγκεκριμένη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης έκρινε ότι ο σχεδιασμός του Omegle ήταν υπαίτιος και ότι δεν προστατεύεται από το άρθρο 230.
Μπορεί το Omegle να κατέρρευσε μετά από τη συγκεκριμένη μήνυση. Όμως, το καταχρηστικό περιεχόμενο θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και αυτό δείχνει πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια μακροπρόθεσμη λύση.
Με στοιχεία από το WIRED
-Εάν είστε επιζώσα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης ή trafficking ή αν στο περιβάλλον σας υπάρχει θηλυκότητα που υφίσταται κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε για βοήθεια και συμβουλευτική στην υπηρεσία Εθνικής Εμβέλειας «Γραμμή SOS»: 15900. Μπορείτε επίσης να αποστείλετε mail στο [email protected]