Μπαίνει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας, δήλωσε ο Νίκος Παππάς μετά την ολοκλήρωση δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, σημειώνοντας επίσης ότι δεν περίμενε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά.
Στις πρώτες του δηλώσεις έξω από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο υπουργός είπε:
«Θέλω να ευχαριστήσω όσους προσπάθησαν για να φθάσουμε σε αυτό το πολύ θετικό τέλος. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες αυτό που δικαιούνται. Το Σύνταγμα είναι ισχυρό, οι νόμοι μας είναι απαιτητικοί από όσους θέλουν να μπουν σε αυτή τη δραστηριότητα».
Τόνισε ακόμη ότι δεν περίμενε να φτάσει τόσο ψηλά το τίμημα και ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδίασε τη διαδικασία με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία.
Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας:
« Η διαδικασία ήταν απολύτως επιτυχημένη και δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να περάσει σε μια νέα τηλεοπτική εποχή, σε μια νέα εποχή όπου η νομιμότητα θα είναι κρυστάλλινη, σε μια εποχή όπου η χώρα μας στέλνει ένα μήνυμα κι εντός κι εκτός συνόρων ότι για όλους υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται.
Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά αλλά και εκπροσωπώντας και την ελληνική πολιτεία σε αυτή τη διαδικασία κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο που υπερέβαλε εαυτό για να φτάσει αυτή η διαδικασία σε αυτό το θετικό τέλος. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε πλέον ούτως ώστε να αποδώσουμε στον Έλληνα πολίτη τηλεοπτικό προϊόν που δικαιούται. Διότι η τηλεόραση είναι ψυχαγωγία, είναι πολιτισμός, είναι ενημέρωση και το Σύνταγμα μας είναι σαφές.
Είναι ισχυρό και οι νόμοι μας είναι πλήρης,είναι απαιτητικοί για όσους έχουν αποφασίσει να μπουν σε αυτή τη δραστηριότητα η οποία δεν είναι απλώς μια οικονομική δραστηριότητα αλλά έχει μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία θα τα διαφυλάξουμε και νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να συγκροτηθεί μια ισχυρή ρυθμιστική αρχή η οποία θα είναι ο άγρυπνος φύλακας της ποιότητας και των υψηλών στάνταρ που δικαιούται ο ελληνικός λαός. Δεν περίμενα το τίμημα να πάει τόσο ψηλά.
Ημασταν πολύ πιο μαζεμένοι και συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας. Σχεδιάσαμε μια δημοπρασία η οποία θα μεγιστοποιούσε τον τίμημα για το ελληνικό δημόσιο κι αυτό νομίζω το καταφέραμε. Το κλειδί για την επιτυχία της δημοπρασίας την οποία η κυβέρνηση έπρεπε να διασφαλίσει ήταν να αποκλειστούν οι διαρροές πληροφοριών μεταξύ τους. Δεν διέρρευσαν πληροφορίες κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της επιτυχημένης δημοπρασίας».
Αργότερα υπήρξε και γραπτή δήλωση στην οποία ο κ. Παππάς ανέφερε:
«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας.
Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.
Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.
Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.
Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.
Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».