Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ θα μπορούσε να χτυπήσει τη Wall Street εκεί που πονά - στη Big Tech

Δασμοί Τραμπ: Η ΕΕ θα μπορούσε να χτυπήσει τη Wall Street εκεί που πονά - στη Big Tech Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές, εάν δεν καταφέρει να διαπραγματευτεί τη διαφυγή της από τους βαρείς δασμούς 20% του Ντόναλντ Τραμπ - και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της ισχυρής Big Tech.

Ενόψει της ανακοίνωσης των δασμών την Τετάρτη (2/4) -η οποία άφησε άναυδες τις παγκόσμιες αγορές με το εύρος και την κλίμακά της- η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι κατά τη διαμόρφωση της απάντησής της, η Ευρώπη «κρατάει πολλά χαρτιά, από το εμπόριο μέχρι την τεχνολογία και το μέγεθος της αγοράς μας». «Αυτή η δύναμη βασίζεται επίσης στην ετοιμότητά μας να λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα. Όλα τα μέσα είναι στο τραπέζι», επανέλαβε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ως μπλοκ, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες και επενδύσεις, ενώ το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είναι περίπου ισορροπημένο όταν λαμβάνονται υπόψη τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες. Όμως, κατά τον υπολογισμό των λεγόμενων «ανταποδοτικών δασμών», η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να εξέτασε -με τρόπο αμφιλεγόμενο- μόνο το εμπορικό έλλειμμα των χωρών σε αγαθά με τις ΗΠΑ, θεωρώντας το κενό αυτό ως «δασμό» για τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν η επιβολή δασμών άνω του 40% σε μεγάλους εξαγωγείς όπως το Βιετνάμ και η Σρι Λάνκα.

Για την ΕΕ, αυτό σήμαινε δασμό 20% λόγω του ελλείμματος αγαθών των ΗΠΑ ύψους περίπου 235,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την ενιαία αγορά των «27», κατηγορώντας το μπλοκ ότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «πολύ άσχημα» και ότι καθιστά «πολύ δύσκολο να φέρεις (σ.σ. αμερικανικά) προϊόντα στην Ευρώπη, ενώ πουλάς εκεί».

Ένας τομέας στον οποίο η ΕΕ αποτελεί σημαντική αγορά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις είναι οι υπηρεσίες και οι εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank που εδρεύει στο Λονδίνο. «Ενώ η ΕΕ πιθανότατα δεν θα προβεί σε σημαντικά αντίποινα τώρα, πιθανότατα θα απειλήσει να το κάνει αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα μέχρι τα μέσα του έτους» δήλωσε.

Ενώ η βασική υπόθεση του οικονομολόγου είναι ότι περίπου οι μισοί από τους επιπλέον δασμούς των ΗΠΑ στις εισαγωγές της ΕΕ θα έχουν διαπραγματευτεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, οι εταιρείες τεχνολογίας είναι μια οδός μέσω της οποίας η ΕΕ «θα μπορούσε να χτυπήσει σκληρά τις ΗΠΑ», ισχυρίστηκε ο Σμίντινγκ.

Smartphones και υπηρεσίες cloud στο «στόχαστρο» της ΕΕ;

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν τη μορφή αυστηρότερων κανονισμών για τη Big Tech ή τη χρήση του μέσου κατά του εξαναγκασμού (ACI) του μπλοκ για την καθυστέρηση της έκδοσης επιχειρηματικών αδειών για αμερικανικές επιχειρήσεις, τον περιορισμό της πρόσβασης σε δημόσιες συμβάσεις, τον περιορισμό των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή την πλήρη απαγόρευση επενδύσεων στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski, παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικών της ING Research.

Οι συγκεκριμένοι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα καταστήματα εφαρμογών, τα κινητά τηλέφωνα, τις υπηρεσίες cloud και άλλους τομείς, όπως το πού αποθηκεύονται τα δεδομένα, είπε.

Με λίγους εγχώριους τεχνολογικούς κολοσσούς, η Ευρώπη έχει τεράστια καταναλωτική όρεξη για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εταιρειών όπως η Apple, η Google, η Amazon, η Meta, η Microsoft, η Intel και η LinkedIn. Πολλές έχουν περιφερειακά κεντρικά γραφεία στην ιρλανδική πρωτεύουσα Δουβλίνο, που αρχικά προσελκύστηκαν από τον χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή της - μαζί με μεγάλα ονόματα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η ΕΕ έχει ήδη λάβει μέτρα για την πάταξη της Big Tech. Για παράδειγμα, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) του μπλοκ στοχεύει στην αντιμετώπιση της ισχύος στην αγορά των μεγάλων εταιρειών που αποκαλούνται «φύλακες», όπως η Google, η Apple, η Meta, η Amazon και η Microsoft.

Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν κατηγόρησε τη μητρική εταιρεία Alphabet της Google για παραβίαση του DMA και εξέδωσε στην Apple οδηγίες που απαιτούν από την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone να κάνει περισσότερα για να συμμορφωθεί με τον νόμο. Ο Τραμπ έχει προηγουμένως επικαλεστεί τις ρυθμιστικές δράσεις της ΕΕ κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ως λόγο για να πλήξει το μπλοκ με δασμούς. Τον Φεβρουάριο απείλησε το μπλοκ με δασμούς για να αντιμετωπίσει τον «υπερπόντιο εκβιασμό» των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας μέσω ψηφιακών φόρων και προστίμων.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού από τις δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ, με πολλούς να βασίζονται σε εξαρτήματα και γραμμές συναρμολόγησης στην Ασία. Οι μετοχές της Apple υπέστησαν τη χειρότερη απώλειά τους από το 2020 την Πέμπτη, σημειώνοντας πτώση άνω του 9%, εν μέσω μιας ευρείας πτώσης της τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM