«Έχω τελειώσει με την κουλτούρα της ακύρωσης. Και πιθανότατα μόλις έχω φάει cancel γι’ αυτό που λέω. Απλώς δεν καταλαβαίνω πια τι σημαίνει... Δεν υπάρχει λύτρωση; Δεν ξέρω. Όμως δεν βάζω τους πάντες στο ίδιο τσουβάλι με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν»: αυτά δήλωσε η ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον στο πλαίσιο συνέντευξης σε περιοδικό του Wall Street Journal, όπου πρόσθεσε ότι είχε κάποιες άβολες στιγμές με τον σεσημασμένο πλέον –για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις- κινηματογραφικό παραγωγό.
«Δεν είναι ένας τύπος που λες: "Θεέ μου, ανυπομονώ να κάνω παρέα με τον Χάρβεϊ"», είπε και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Ποτέ! Στην πραγματικότητα ήσουν σαν: 'Ω, Θεέ μου, εντάξει, καταπίεσε τον εαυτό σου (για να ανεχθείς την παρουσία του)'. Θυμάμαι όταν είχε έρθει να με επισκεφτεί στα γυρίσματα μίας ταινίας για για να μου προτείνει να κάνουμε ένα φιλμ. Και θυμάμαι συνειδητά να έχω ένα άτομο να μένει στο τροχόσπιτό μου». (Η Journal πρόσθεσε ότι ο Γουάινστιν είχε αναφέρει ότι «[η Άνιστον] δεν είχε ποτέ δυσάρεστες στιγμές μαζί μου»).
Όσο η Άνιστον ανέλυε το πόσο της έχει τελειώσει η όλη κατάσταση με την κουλτούρα της ακύρωσης, το λεξικό Merriam-Webster ορίζει αυτή την τάση ως «την πρακτική ή την τάση μαζικής ακύρωσης ως τρόπο έκφρασης αποδοκιμασίας και άσκησης κοινωνικής πίεσης».
Στο μεταξύ, ο αριθμός των διασημοτήτων που έχουν επικρίνει την κουλτούρα της ακύρωσης και τα απανωτά cancel σε άλλους διάσημους, χωρίς ωστόσο σοβαρές συνέπειες, όλο και μεγαλώνει.
Από τη Lizzo μέχρι τον Chris Rock και από την Goldie Hawn μέχρι τη Molly Ringwald και την Cate Blanchett, όλοι κατά καιρούς είτε έχουν «ακυρωθεί» είτε έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους γι’ αυτό το μανιασμένο κύμα ακύρωσης ανθρώπων, κυρίως για τις περιπτώσεις εκείνων που υπέπεσαν σε κάποιο μικρό ηθικό σφάλμα.
Επίσης, άλλοι έχουν αμφισβητήσει την άποψη ότι η κουλτούρα της ακύρωσης είναι ένα νόμιμο κοινωνικό κίνημα.
Για παράδειγμα, ο κωμικός Jerrod Carmichael δήλωσε στο Hollywood Reporter: «Δεν είναι πραγματικό όλο αυτό με την κουλτούρα της ακύρωσης. Ο μπαμπούλας δεν υπάρχει. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό. Όπως, αν κάνεις κάτι λάθος στην προσωπική σου ζωή, πρέπει να πας φυλακή. Όπως, πραγματική φυλακή. Και μετά όλα τα άλλα είναι σαν, "Για τι πράγμα μιλάμε; ... Νομίζω ότι αυτό γίνεται απλά για να δώσουμε στους ανθρώπους κάτι ενδιαφέρον για να μιλήσουν, όπως για έναν κακοποιό-φάντασμα».
Και η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Phoebe Bridgers σχολίασε στην Teen Vogue: «Εννοώ, είναι [η κουλτούρα της ακύρωσης] πραγματική; Ποιος έχει χάσει τη δουλειά του; Ένας τεράστιος παραβάτης είναι στη φυλακή για πραγματικά σεξουαλικά εγκλήματα, και μετά οτιδήποτε λιγότερο από αυτό είναι, ότι ίσως, να χασεις μερικούς φίλους και μερικές συνεργασίες. Μετά από πέντε χρόνια, είναι σαν να λέει κάποιος "συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη" και να επιστρέφεις, αλλά να μην εννοείς ποτέ τη συγνώμη που είπες. Ουσιαστικά δεν έχεις φύγει ποτέ από τη μέση!».
Σημειώνεται ότι η σειρά "The Morning Show" στην οποία πρωταγωνιστεί η Άνιστον, περιγράφει το χρονικό μίας ειδησεογραφικής εκπομπής, της οποίας το προσωπικό συγκλονίζεται από ένα σκάνδαλο ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ο τρίτος κύκλος της συγκεκριμένης επιτυχημένης σειράς αναμένεται τον Σεπτέμβριο.