Μία αρκτική αλεπού διένυσε πάνω από 3.500 χιλιόμετρα, από τη Νορβηγία στον Καναδά, μέσα σε μόλις 76 μέρες, σύμφωνα με Νορβηγούς ερευνητές.
Το ζώο έφερε συσκευή εντοπισμού από τον Ιούλιο το 2017. Στις 26 Μαρτίου 2018 άφησε το Σπίτσμπεργκεν του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, στη βόρεια Νορβηγία, και μετά από 21 μέρες στους παγετώνες εντοπίστηκε στην Γροιλανδία στις 16 Απριλίου. Το ταξίδι της συνεχίστηκε ως το νησί Έλσμιρ του Καναδά όπου έφτασε την 1η Ιουλίου. «Στην αρχή δεν πιστεύαμε πως κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια», δήλωσε η Eva Fuglei, η ερευνήτρια που εντόπισε τo στίγμα της θηλυκής αλεπούς.
Σε έρευνα που με τίτλο «Η μακρά διαδρομή μιας θηλυκής αλεπούς στον θαλάσσιο πάγο», το Norwegian Polar Institute υποστήριξε πως το ταξίδι της ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί. Ήταν τόσο μεγάλο όπου οι ερευνητές αρχικά υπέθεταν ότι το κολάρο της αλεπούς μπορεί να είχε απομακρυνθεί από το ζώο ή με κάποιο τρόπο να είχε βρεθεί πάνω σε πλοίο. Ωστόσο δεν υπάρχουν σκάφη που να μπορούν να ταξιδέψουν τόσο βαθιά στους πάγους.
Το κολάρο μετέδιδε δεδομένα κάθε μέρα για μια περίοδο τριών ωρών. Μέσα στους θαλάσσιους πάγους και τους παγετώνες η αλεπού μετακινούταν κατά μέσο όρο 46,3 χιλιόμετρα την ημέρα, ενώ, στη βόρεια Γροιλανδία κατέγραψε ρεκόρ καθώς περπάτησε 155 χιλιόμετρα σε φύλλα πάγου μέσα σε μία μέρα. Οι Νορβηγοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό κίνησης όπου έχει καταγραφεί γι αυτό το είδος.
Παράλληλα υποστήριξαν πως η αλεπού ίσως χρησιμοποίησε τον παγετώνα σαν ένα «μέσο μεταφοράς» ενώ ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται τόσο λεπτομερώς η μετανάστευση αυτών των ειδών ανάμεσα σε ηπείρους και οικοσυστήματα της Αρκτικής.
Fjellreven vandret via havisen fra #Svalbard i Europa til #Canada i Nord-Amerika i et tempo ingen forskere tidligere har dokumentert. Foto: Elise Stømseng Les mer: https://t.co/Gk3xirq3YE pic.twitter.com/adzOVNFfyx
— Norsk Polarinstitutt (@NorskPolar) June 26, 2019
Ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή
To ταξίδι της αλεπούς ωστόσο προκαλεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην ικανότητα του ζώου να μεταναστεύει. Με μήνυμά του στο ινστιτούτο ο Ola Elvestuen, υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, ανέφερε πως το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για το πόσο σημαντικοί είναι οι παγετώνες για την άγρια ζωή της Αρκτικής και έκανε έκκληση για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων.
H αλεπού ξεκίνησε από μία περιοχή όπου πιστεύεται ότι επιβίωσε τρώγοντας «θαλασσινές τροφές», ανάμεσα στις οποίες θαλασσοπούλια. Στον Καναδά, η αλεπού πιστεύεται πως επιβίωσε τρώγοντας λέμινγκ, ένα είδος τρωκτικών, γεγονός που αποδεικνύει την ικανότητά της να ζει σε διαφορετικά οικοσυστήματα.
Οι αρκτικές αλεπούδες θεωρούνται ιδιαίτερα ανθεκτικά ζώα. Μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες ως -50 βαθμών Κελσίου, ενώ τρέφονται από τα υπολείμματα θηραμάτων μεγαλύτερων ζώων. Ζουν από τρία ως έξι χρόνια και το βάρος τους φτάνει τα 7,5 κιλά.
Η μοίρα της συγκεκριμένης αρκτικής αλεπούς παραμένει άγνωστη. Το GPS σταμάτησε να εκπέμπει φέτος τον Φεβρουάριο.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια