Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «ασυνήθιστο» είδος μέδουσας που ζει σε μεγάλα βάθη, ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια.
Το πλάσμα αυτό ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας Monterey Bay Aquarium.
Ζει στη λεγόμενη «ζώνη του λυκόφωτος» των ωκεανών (σε βάθος δηλαδή 1.000 - 4.000 μέτρων), μια ωκεάνια περιοχή όπου το φως προέρχεται μόνο από τα πλάσματα που το παράγουν μόνα τους και η πίεση φτάνει τις 5.580 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα.
Πριν από χρόνια, οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει κάτι παράξενο, κοιτάζοντας βίντεο και δείγματα από τηλεχειριζόμενα οχήμνατα. Ενώ η λεγόμενη Atolla, η κόκκινη μέδουσα με το μονό πλοκάμι, είναι κοινή στη βαθυπελακική ζώνη τού Μοντερέι, υπήρχαν κάποιες μέδουσες, εντελώς διαφορετικές από τις γνωστές, που αντί για ένα πλοκάμι, δεν είχαν κανένα.
«Συνειδητοποιήσαμε πως είχαμε βρει μια ασυνήθιστη μέδουσα το 2014 και ανατρέξαμε στα αρχεία μας για πρόσθετες παρατηρήσεις. Είχαμε επίσης το νου μας για περαιτέρω τέτοιες εμφανίσεις ώστε να συλλέξουμε δείγματα προς ανάλυση και να παραδώσουμε στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια» εξηγεί ο Τζορτζ Ματσουμόντο, ειδικός εκπαίδευσης και έρευνας στο Ιντστιτούτο.
Οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά είδη τριών διαφορετικών μεδουσών τύπου Atolla που δεν είχαν πλοκάμια. Και συνέλεξαν αρκετές λεπτομέρειες ώστε να αναγνωρίσουν μία από αυτές, ονομάζοντάς τη Atolla reynoldsi σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα.
Η νέα αυτή μέδουσα είναι μεγαλύτερη από τις άλλες του είδους - σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγαλύτερη είχε διάμετρο 13 εκατοστών. Κι επιπλέον δεν είναι τόσο κοινή. ΟΙ επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν μόλις 10 άτομα μεταξύ Απριλίου 2006 και Ιουνίου 2021.
Το είδος είναι γνωστό μόνο στον Κόλπο του Μοντερέι και ζει σε βάθος μεταξύ 1.013 έως 3,189 μέτρων.
«Ελπίζουμε πως, δημοσιεύοντας εικόνες και βίντεο, οι συνάδελφοί μας στον κόσμο θα έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για αυτά τα απερίγραπτα είδη» σημειώνει ο Ματσουμότο.
Η ύπαρξη του είδους αυτού εγείρει ερωτήματα για τα είδη πλασμάτων που ζουν στους ωκεανούς του κόσμου, αλλά δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, παραμένοντας άγνωστα. Η Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) εκτιμά πως ο άνθρωπος έχει καταγράψει μόλις το 10% των πλασμάτων που ζουν στον ωκεανό.
Με πληροφορίες από Guardian