Copernicus: Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

Copernicus: Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Η μέση θερμοκρασία Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, αναφέρει σε ανακοίνωση.

«Αυτό το καθιστά το πιο ζεστό καλοκαίρι», με μικρή διαφορά (0,1 βαθμό Κελσίου) από τα καλοκαίρια του 2010 και του 2018.

Η θερμοκρασία του Αυγούστου ήταν αρκετά κοντά στο μέσο όρο, γεγονός που υποκρύπτει πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της ηπείρου.

Έτσι οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από το μέσο όρο στη βόρεια Ευρώπη, αλλά πιο υψηλές στην ανατολική ενώ θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στις μεσογειακές χώρες.

«Στη διάρκεια του καύσωνα στη νότια Ευρώπη, θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στις 11 Αυγούστου στη Σικελία. Η θερμοκρασία αυτή, αν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, θα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η C3S.

Το κύμα καύσωνα, το οποίο έπληξε επίσης την Ισπανία και νωρίτερα μέσα στο μήνα την Ελλάδα και την Τουρκία, συνέβαλε στη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών» για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, σχολίασε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βαρκελώνη αναζητεί τρόπους διαχείρισης του υπερτουρισμού: «Δεν είναι βιώσιμο»

Περιβάλλον / Η Βαρκελώνη αναζητεί τρόπους διαχείρισης του υπερτουρισμού: «Δεν είναι βιώσιμο»

Ένδειξη της δυσαρέσκειας των κατοίκων της Βαρκελώνης αποτελούν τα γκράφιτι με το σύνθημα «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτια σας» και οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού
LIFO NEWSROOM
Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Περιβάλλον / Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Η πίννα μαλάκιο με όστρακο, μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος και έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο - Είναι ενδημικό της Μεσογείου και  θεωρείται είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»
LIFO NEWSROOM