Εφιαλτικό φαινόμενο: Tι σκότωσε το ένα τρίτο αυτών των νυχτερίδων στην Αυστραλία μέσα σε δύο μέρες

Εφιαλτικό φαινόμενο: Tι σκότωσε το ένα τρίτο αυτών των νυχτερίδων στην Αυστραλία μέσα σε δύο μέρες Facebook Twitter
0

Μέσα σε δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, το κύμα καύσωνα που χτύπησε την βόρεια Αυστραλία εξολόθρευσε σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού των «ιπτάμενων αλεπούδων», ενός είδους νυχτερίδας που ενδημεί στη χώρα.

Τα συγκεκριμένα ζώα που είναι γνωστά και ως νυχτερίδες των φρούτων, δεν άντεξαν τις υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 42C.


Στο Κερνς, οι ντόπιοι είδαν τις νυχτερίδες να πέφτουν από τα δέντρα σε αυλές, πισίνες και άλλα μέρη ενώ διασώστες άγριας ζωής βρήκαν ζώα συσσωρευμένα σε κλαδιά χαμηλότερα στο έδαφος.

«Πραγματικά απογοητευτικό» σχολίασε ο διασώστης Ντέιβιντ Γουάιτ στο BBC


Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές από το Western Sydney University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου 23.000 ιπτάμενες αλεπούδες πέθαναν στο διάστημα μεταξύ 26 και 27 Νοεμβρίου.


Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Τζάστιν Γουέλμπεργκεν, οικολόγος, πιστεύει ότι οι θάνατοι είναι «βιβλικής κλίμακας» και  ίσως να ξεπερνούν τους 30.000 καθώς υπήρξαν περιοχές οι οποίες δεν ελέγχθηκαν.

Εφιαλτικό φαινόμενο: Tι σκότωσε το ένα τρίτο αυτών των νυχτερίδων στην Αυστραλία μέσα σε δύο μέρες Facebook Twitter


Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους στη χώρα πριν τον Νοέμβριο άγγιζε τις 75.000 νυχτερίδες.


Το συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας ενδημεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Ινδονησία και τα νησιά του Σολομώντα. Στην Αυστραλία βρίσκονται μόνο σε ένα μικρό τροπικό δάσος, στην περιοχή της βόρειας Κουίνσλαντ, όπου βοηθούν στην επικονίαση των δέντρων.


Ο Δρ. Γουέλμπεργκεν αναφέρει ότι 10.000 περίπου νυχτερίδες άλλου είδους (μαύρες ιπτάμενες αλεπούδες) υπέκυψαν στο κύμα καύσωνα τις ίδιες ημέρες. 


Οι νυχτερίδες υποφέρουν από θανατηφόρο στρες όταν οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 42C, λένε οι επιστήμονες.

Οι ιπτάμενες αλεπούδες δεν είναι περισσότερο ευαίσθητες στην υπερβολική ζέστη σε σχέση με άλλα είδη, ωστόσο επειδή συχνά μαζεύονται σε αστικές περιοχές ο θάνατός τους είναι μπορεί να είναι πιο εμφανής και εύκολα τεκμηριωμένος.

Οι ανησυχίες των ειδικών ωστόσο για την επιβίωση του συγκεκριμένου είδους είναι μεγάλη καθώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί στο μισό κατά τη τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Δρ Ντέιβιντ Γουέστκοτ, πρόεδρο του Εθνικού Προγράμματος Παρακολούθησης Ιπτάμενων Αλεπούδων.

Εφιαλτικό φαινόμενο: Tι σκότωσε το ένα τρίτο αυτών των νυχτερίδων στην Αυστραλία μέσα σε δύο μέρες Facebook Twitter
 

Στο παρελθόν, οι μαζικοί θάνατοι των πληθυσμών οφείλονταν στους κυκλώνες αλλά τα τελευταία χρόνια τα κύματα καύσωνα κρύβουν μεγαλύτερο κίνδυνο.


Πριν το κύμα καύσωνα του Νοεμβρίου, οι οικολογικές ομάδες συζητούσαν με την κυβέρνηση της Αυστραλίας την κατηγοριοποίηση του είδους από «ευάλωτο» σε «απειλούμενο», μία κίνηση που θα βοηθούσε ιδιαίτερα στις προσπάθειες διάσωσης του είδους.


Σε παγκόσμια κλίμακα το είδος κατηγοριοποιείται ως «μικρής σημασίας» σύμφωνα με την «Διεθνή Ένωση Διατήρησης της Φυσικής Κόκκινης Λίστας». 


Οι ειδικοί ανησυχούν πως η δημόσια αντιπάθεια προς τις νυχτερίδες ίσως υποσκάψει τις προσπάθειες διατήρησης του είδους. Η αντιπάθεια προκύπτει κυρίως από φόβους ότι μεταφέρουν ασθένειες και αποτελούν πηγή θορύβου στις αστικές περιοχές.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM