Εντοπίστηκε καλαμάρι που ζει 6.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Εντοπίστηκε καλαμάρι που ζει 6.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας Facebook Twitter
0

Μια ομάδα ερευνητών που αναζητούσε το ναυάγιο ενός χαμένου αντιτορπιλικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη θάλασσα των Φιλιππίνων, επέστρεψε στη στεριά με μια άλλη, ίσως ακόμη πιο συναρπαστική ανακάλυψη: Βίντεο- απόδειξη ενός καλαμαριού στο μεγαλύτερο βάθος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακριβώς πάνω από τον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, στα 6.200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι ερευνητές εντόπισαν το νεαρό καλαμάρι Bigfin (γένος Magnapinnidae), το οποίο έσπασε το ρεκόρ ενός άλλου καλαμαριού bigfin που είχε εντοπιστεί στα 4.700 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τέσσερα χταπόδια Cirrate -γνωστά και ως χταπόδια dumbo επειδή τα πτερύγιά τους μοιάζουν με αυτιά ελέφαντα- περίπου στο ίδιο βάθος. Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης Michael Vecchione, αυτή είναι η δεύτερη φορά που χταπόδια dumbo παρατηρούνται σε τόσο μεγάλο βάθος, αποδεικνύοντας ότι οι προηγούμενες παρατηρήσεις των κεφαλόποδων στην τάφρο της Ιάβας δεν ήταν τυχαίες.

«Αυτή η κατάδυση έδειξε ότι πολλαπλοί τύποι κεφαλόποδων μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον στα ανώτερα τμήματα αυτών των πραγματικά βαθιών ωκεάνιων τάφρων», δήλωσε ο Vecchione, ζωολόγος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στο Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσιγκτον.

Τα ευρήματα εγείρουν ωστόσο ορισμένα ερωτήματα, πρόσθεσε ο Vecchione- «Πώς καταφέρνουν τα καλαμάρια αυτά να ζουν φυσιολογικά σε βάθη που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 μέτρα, όπου οι ατμοσφαιρικές πιέσεις μπορεί να είναι έως και 600 φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην επιφάνεια του ωκεανού;».

Οι ερευνητές εντόπισαν το Bigfin τον Μάρτιο του 2021, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης του ναυαγίου του USS Johnston – ενός αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βυθίστηκε το 1944 κατά τη διάρκεια της μάχης του Κόλπου Leyte. Χρησιμοποιώντας το επανδρωμένο υποβρύχιο DSV Limiting Factor (τον ίδιο τύπο υποβρυχίου που χρησιμοποίησε ο εξερευνητής Victor Vescovo για να κατέβει στον πυθμένα της τάφρου των Μαριανών τον Ιούνιο του 2020), οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν την κατάδυση στον πυθμένα της τάφρου των Φιλιππίνων, τον οποίο εξερεύνησαν για περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Η ομάδα εντόπισε το μεγάλο καλαμάρι ακριβώς πάνω από τον πυθμένα του ωκεανού. Αν και το υποβρύχιο βρισκόταν πολύ ψηλά για να καταγράψει με λεπτομέρεια το καλαμάρι, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν κάποια χαρακτηριστικά του – όπως τα εξαιρετικά μεγάλα πίσω πτερύγιά του και τον ξεχωριστό τρόπο κολύμβησης – που επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του. Επειδή τα πλοκάμια του καλαμαριού ήταν σχετικά κοντά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το κεφαλόποδο που ζούσε σε μεγάλα βάθη, ήταν νεαρό.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Marine Biology.

Με πληροφορίες από Live Science

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM