Ένας πυγμαίο πόσουμ εντοπίστηκε στο νησί του Kangaroo στην Αυστραλία για πρώτη φορά μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του οικοτόπου το περασμένο καλοκαίρι.
Οι ειδικοί φοβούνταν ότι τα μικροσκοπικά πόσουμ, από τα μικρότερα στον κόσμο, είχαν εξαφανιστεί από το νησί της Νότιας Αυστραλίας.
Όμως, η ομάδα διατήρησης Kangaroo Island Land for Wildlife βρήκε το μικρό πόσουμ σε μία προσπάθεια διατήρησης του οικοτόπου του νησιού μετά τις πυρκαγιές του 2019 και του 2020 που σάρωσαν την περιοχή.
Σχεδόν το μισό νησί των 440.500 εκταρίων κάηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Η οικολόγος Pat Hodgens είπε στην αυστραλιανή έκδοση του Guardian ότι αυτή η ανακάλυψη στα δυτικά του νησιού ήταν πολύ σπουδαία.
«Είναι η πρώτη τεκμηριωμένη καταγραφή του είδους που επέζησε μετά τη φωτιά. Η πυρκαγιά έκαψε περίπου το 88% αυτού του είδους, οπότε πραγματικά δεν ήμασταν σίγουροι ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος των πυρκαγιών, αλλά ήταν αρκετά προφανές ότι ο πληθυσμός θα είχε επηρεαστεί σοβαρά».
Ο μικρός πυγμαίος, που ζυγίζει λιγότερο από 10 γραμμάρια, συναντάται επίσης στην Τασμανία και μερικές φορές στην ηπειρωτική Νότια Αυστραλία και στη Βικτώρια.
Το πλάσμα αυτό είναι συνήθως ένα δύσκολο είδος για μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και το περιορισμένο εύρος του. Η Hodgens είπε ότι υπήρχε ανεπάρκεια δεδομένων όσον αφορά την κατανόηση του πόσουμ αυτού.
Πρόσθεσε δε ότι ήταν αισιόδοξη πως το μικρό πυγμαίο ποσούμ θα επιβιώσει τώρα στο νησί Kangaroo, αλλά απαιτείται δουλειά για την προστασία των υπολοίπων του είδους. Η μεγαλύτερη απειλή είναι τα άγρια αιλουροειδή, κυρίως οι αγριόγατες.
«Αυτή τη στιγμή είναι σε τεράστιο κίνδυνο το είδος», είπε η οικολόγος. «Εξακολουθούν να είναι πολύ εκτεθειμένα σε φυσικούς και εισαγόμενους θηρευτές» τόνισε.
Πρόσθεσε δε, ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες πριν η τοπική πανίδα ανακτήσει τους πληθυσμούς της.
«Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά είδη όπου δεν γνωρίζουμε πώς έχουν πληγεί οι πληθυσμοί τους κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και δεν ξέρουμε πώς θα τα πάνε μακροπρόθεσμα. Το οφείλουμε σε αυτά τα είδη να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να τα προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν και για τις μελλοντικές γενιές».
Με πληροφορίες του Guardian/BBC