Επιστήμονες αναπαρήγαγαν απειλούμενα είδη κοραλλιών για την αποκατάσταση των υφάλων

Επιστήμονες αναπαρήγαγαν απειλούμενα είδη κοραλλιών για την αποκατάσταση των υφάλων Facebook Twitter
0

Επιστήμονες αναπαρήγαγαν με επιτυχία ένα απειλούμενο είδος κοραλλιού στο πλαίσιο έργου για την αποκατάσταση κατεστραμμένων υφάλων στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, τα οποία απειλούνται από μια σχετικά νέα ασθένεια.

Οι ύφαλοι στη Φλόριντα και την Καραϊβική αντιμετωπίζουν αυξανόμενη απειλή από την ασθένεια Stony Coral Tissue Loss Disease (SCTLD), η οποία αποχρωματίζει τα κοράλλια και προκαλεί τελικά τον θάνατό τους. 

Το Κέντρο Διάσωσης Κοραλλιών της Φλόριντα (Florida Coral Rescue Center) αναπαρήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες νέα κοράλλια ενός είδους που ονομάζεται «rough cactus coral», σε μια εγκατάσταση 185,80 τετραγωνικών μέτρων, που φιλοξενεί συνολικά 18 είδη κοραλλιών της Φλόριντα, τα οποία απειλούνται από την ασθένεια.

«Υπάρχει δυνατότητα πολλαπλασιασμού αυτών των κοραλλιών... σε ένα βαθμό, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν μερικά στην άγρια φύση», είπε ο Justin Zimmerman, επόπτης του Κέντρου Διάσωσης Κοραλλιών της Φλόριντα. «Και υπάρχει πιθανότητα να σωθεί το είδος κάνοντας αυτό».

Η Stony Coral Tissue Loss Disease εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στο Μαϊάμι το 2014 και μέχρι το 2017 είχε εξαπλωθεί στο βορειότερο τμήμα υφάλου της Φλόριντα και πλέον έχει φτάσει στο Μεξικό.

Τα είδη που προσβάλλονται έχουν ποσοστό θνησιμότητας 66-100%, γεγονός που την καθιστά πιο θανατηφόρα από το πιο γνωστό φαινόμενο της λεύκανσης των κοραλλιών που συνήθως προκαλείται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού, οι οποίες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Ο μεγάλος αριθμός απογόνων που παράγονται από τα διασωθέντα κοράλλια θα είναι απαραίτητος για την αποκατάσταση του κοραλλιογενούς υφάλου της Φλόριντα», δήλωσε ο Gil McRae από την Επιτροπή Διατήρησης της Φλόριντα για τα Ψάρια και την Άγρια Ζωή (Florida Fish & Wildlife Conservation Commission).

Σύμφωνα με μια μελέτη του Παγκόσμιου Δικτύου Παρακολούθησης Κοραλλιογενών Υφάλων (Global Coral Reef Monitoring Network- GCRMN), περίπου το 14% των κοραλλιών χάθηκε μεταξύ 2009 και 2018.

Με πληροφορίες από Reuters

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM