Γιγάντιες άγριες ορχιδέες που μπορούν να φτάσουν το ένα μέτρο σε ύψος, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη φύση του Ηνωμένου Βασιλείου, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη ζώνη της Μεσογείου όπου εγγενώς απαντάται το είδος.
Τα επιβλητικά φυτά ανακαλύφθηκαν σε μια πράσινη πλαγιά κοντά στο Ντίντκοτ του Όξφορντσιρ από τον Χαμζα Νόμπς, έναν ασκούμενο νοσηλευτή.
Ο 29χρονος έκανε μια βόλτα στην περιοχή όταν είδε ένα εντυπωσιακό ροζ άνθος πέντε μέτρα από το μονοπάτι του, υποθέτοντας πως επρόκειτο για πετασίτη. Όταν πλησίασε, διαπίστωσε τι είχε βρει.
«Εκστασιάστηκα. Ποτέ δεν είχα βρει τίποτα τέτοιο και δεν είμαι σε καμία περίπτωση βοτανολόγος» παραδέχεται ο Νομπς που ασχολείται με τις ορχιδέες εδώ και δύο χρόνια.
Το εύρος της γιγάντιας ορχιδέα (Himantoglossum robertianum), που παραδοσιακά φύεται στη νότια και κεντρική Ευρώπη και ανθίζει πρώιμα προς Φεβρουάριο, έχει επεκταθεί προς Βορρά, εν μέσω ανόδου της θερμοκρασίας, με το φυτό να έχει εμφανιστεί και επιζήσει σε κλίματα όπως της βόρειας Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Πιστεύεται πως τα φυτά αυτά δεν αναπτύχθηκαν φυσικά, αλλά φυτεύτηκαν από κάποιον πριν από 15 χρόνια - πρακτική την οποία δεν εγκρίνουν οι οικολόγοι καθώς μπορεί να καταλήξει σε επεμβατικά φυτά. Εικάζεται πως με τον ίδιο τρόπο κατέληξε το είδος και στην Ολλανδία.
«Ήταν παράξενο γιατί πριν από μερικές εβδομάδες, κοιτούσα το βιβλίο με την ευρωπαϊκή ορχιδέα και, βλέποντας τη γιγάντια ορχιδέα σκέφτηκα πόσο ωραίο θα ήταν να έβλεπα κάποια μέρα στην Ελλάδα ή κάπου αλλού, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως ήταν μόλις 10 λεπτά από το σπίτι μου» λέει περιχαρής ο 29χρονος.
Σύμφωνα με ντόπιους, ορχιδέες είχαν εμφανιστεί και πριν χρόνια, όμως εξαφανίστηκαν χωρίς να καταγραφούν επισήμως. Φέτος, ίσως και λόγω της ηλιόλουστης άνοιξης, έχουν καταγραφεί εννέα ανθισμένα φυτά και άλλα δέκα χωρίς λουλούδια.
«Πρόκειται για συναρπαστικό εύρημα. Εθεάθη μια γιγάντια ορχιδέα πριν από περίπου 15 χρόνια, δεν αναφέρθηκε ευρέως, ποτέ δε δημοσιοποιήθηκε το εύρημα και τελικά το φυτό δεν κράτησε για πολύ» αναφέρει ο καθηγητής Ίαν Ντένχολμ από το πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσιρ που επισκέφτηκε το σημείο για να πιστοποιήσει το εύρημα.
Όπως αναφέρει ο Σον Κόουλ, συγγραφέας του βιβλίου Britain’s Orchids, το εύρημα αυτό είναι άλλη μια ένδειξη πως το βρετανικό κλίμα υποστηρίζει ολοένα και πιο πολύ τη βιωσιμότητα μεσογειακών ειδών.
Η ορχιδέα που ανθίζει τον Μάρτη, αποδείχτηκε εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των πρώιμων επικονιαστών που έσπευσαν στα άνθη του. «Οι ντόπιες μέλισσές μας το υποδέχτηκαν, οπότε γιατί όχι κι εμείς;» ανέφερε ο Κόουλ.
Με πληροφορίες από Guardian