Η γηραιότερη φώκια σε αιχμαλωσία έγινε 50 ετών

Η γηραιότερη φώκια σε αιχμαλωσία έγινε 50 ετών Facebook Twitter
0

Η Σεμπά, η γηραιότερη φώκια που ζει σε αιχμαλωσία, έγινε 50 ετών.

Σήμερα Σαββατο, το Cornish Seal Sanctuary γιόρτασε τα 50ά γενέθλια της Σεμπά, της φώκιας που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη διάρκεια ζωής μιας φώκιας στην άγρια ​​φύση και πιθανώς να είναι η γηραιότερη σε αιχμαλωσία.

«Το να φτάσεις τα 50 είναι ένα τεράστιο ορόσημο, όχι μόνο για τη Σεμπά αλλά και για όλους όσοι ήταν εδώ ως ήταν μέρος του ταξιδιού της», δήλωσε η Τάμαρα Κούπερ, επιμελήτρια στις εγκαταστάσεις στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά για τη νεαρή φώκια όταν διασώθηκε από μια παραλία της Κορνουάλης τον Σεπτέμβριο του 1974.

Ο Κεν Τζόουνς είχε βρει τη Σεμπά με χτύπημα στο κεφάλι και άσχημη μόλυνση στα μάτια και την πήγε στο σπίτι όπου ο ίδιος και η σύζυγός του, Μαίρη, φρόντιζαν συχνά τραυματισμένες φώκιες σε μια πισίνα.

Καθώς η Σεμπά μεγάλωνε, έγινε και η επιχείρηση διάσωσης, μετακομίζοντας από την πίσω αυλή του Τζόουνς στον ποταμό Χέλφορντ στο χωριό Gweek. Η κατάσταση της Σεμπά, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της όρασης, εμπόδισε την επιστροφή της στη θάλασσα και τώρα έχει ξεπεράσει όλα τα άλλα πλάσματα που ήρθαν και έφυγαν, στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Η μακροζωία της Σεμπά αποδίδεται στη φροντίδα που έλαβε και στην πρόοδο στην κτηνιατρική.

Οι φώκιες συνήθως επιβιώνουν 25 έως 30 χρόνια στην άγρια ​​φύση, είπε η Κούπερ. Τα θηλυκά σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 40 ενώ τα αρσενικά μέχρι τα 30 περίπου.

Ο Σπουκ, μια αρσενική γκρίζα φώκια που γεννήθηκε στο Ενυδρείο της Νέας Υόρκης το 1965, πιστευόταν ότι ήταν η γηραιότερη φώκια σε αιχμαλωσία όταν πέθανε εβδομάδες πριν από τα 45α γενέθλιά του, το 2010.

Αν και η Σεμπά είναι πολύ γνωστή και αγαπητή στο κοινό και στους φροντιστές της, δεν είναι το πιο συνεργάσιμο πλάσμα. Όταν την φρόντισε ο Τζόουνς, εστίασε στη διάσωση, την αποκατάσταση και την απελευθέρωση, είπε η Χέδερ Γκριν, ειδικός στη φροντίδα των ζώων. Δεν υπήρχε εκπαίδευση για τα ζώα που έμειναν πίσω.

Ήταν απρόθυμη να μάθει νέα κόλπα, όπως να την τυλίγουν για επιθεωρήσεις της κοιλιάς, των πτερυγίων, της ουράς και των δοντιών της. Όσον αφορά τη λήψη σταγόνων για τα μάτια της, κάποιες μέρες τα καταφέρνει καλά, ενώ κάποιες άλλες απομακρύνει το σώμα της και βουτάει στην πισίνα.

«Είναι λίγο πεισματάρα», είπε η Γκριν. «Ήταν τόσο συνηθισμένη στο να την ταΐζουν και να μην χρειάζεται να δουλεύει για τα ψάρια της που ακόμα και τώρα διαμαρτύρεται ελαφρώς. Αν της ζητήσουμε να κάνει οποιαδήποτε συμπεριφορά ή κάτι τέτοιο, εξαρτάται μόνο από εκείνη αν θα το κάνει και σίγουρα θα σας ενημερώσει αν είναι έτοιμη για προπόνηση ή όχι».

Το κοινό έχει προσκληθεί στο πάρτι γενεθλίων της για να τραγουδήσει το «Happy Birthday» και να της χαρίσει ένα ειδικά φτιαγμένο κέικ πάγου με το νούμερο 50, από σκουμπρί και ρέγγα. «Θα φάει οποιοδήποτε ψάρι», είπε ο Γκριν. «Δεν είναι ιδιαίτερα ιδιότροπη».

Με πληροφορίες από ABC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM