Διχασμένοι είναι οι πολίτες του κόσμου για την επείγουσα δράση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Παρά τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού και την επακόλουθη οικονομική ύφεση, άνθρωποι σε 27 χώρες συνεχίζουν να ενδιαφέρονται βαθιά για την κλιματική κρίση, αναφέρει έρευνα της Globescan.
Τα ευρήματα επισημαίνουν ότι στο μυαλό του κοινού, η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή παραμένει πιο επείγουσα από ποτέ.
Ωστόσο, οι ερωτηθέντες είχαν πολύ διαφορετική στάση ως προς το επίπεδο του επείγοντος, που απαιτείται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι μεγάλες πλειοψηφίες στις φτωχότερες χώρες συμφώνησαν έντονα ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με το ίδιο σθένος που αντιμετωπίζεται η πανδημία του Covid-19.
Ωστόσο, στα πλουσιότερα έθνη, η θέση για ταχεία δράση ήταν πολύ διαφορετική.
Στις 27 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου το 90% των ανθρώπων θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως ένα πολύ σοβαρό ή κάπως σοβαρό πρόβλημα.
Παράλληλα, υπήρξε μεγάλη αύξηση στην αίσθηση της επείγουσας αντιμετώπισης μεταξύ των ερωτηθέντων στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ινδία, την Κένυα, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ, δε, αυτός ο αριθμός των ατόμων που αντιλαμβάνονται το ζήτημα ως σοβαρό ή πολύ σοβαρό έχει αυξηθεί από 60% το 2014, σε 81% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν διεξήχθη η δημοσκόπηση.
Την ίδια χρονική περίοδο, οι σοβαρές ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή στην Ινδία έχουν αυξηθεί από 70% σε 93%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κρίση της πανδημίας ενέτεινε την αίσθηση των ανθρώπων για την απειλή που ενέχει η αύξηση της θερμοκρασίας.
Αλλά όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν, εάν οι κυβερνήσεις τους θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα όπως την πανδημία, άρχισαν να εμφανίζονται μεγάλες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Στην Ιαπωνία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ποσοστό λιγότερο από 45% των ερωτηθέντων, συμφωνούν έντονα με την λήψη επείγουσας δράσης.
Στην Κένυα, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Τουρκία και τη Νιγηρία το ποσοστό ήταν πολύ πάνω από το 70%.
Ομοίως, όταν ρωτήθηκαν ποιος θα υποφέρει περισσότερο, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων στη Βραζιλία, την Κένυα, την Τουρκία, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική συμφώνησαν ότι θα είναι οι φτωχοί.
Όμως στην Ιαπωνία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ποσοστό μικρότερο του 40% θεωρούν ότι το βάρος θα επωμιστούν οι λιγότερο προνομιούχοι.
Ίσως ένα κλειδί για αυτές τις αποκλίσεις μπορεί να είναι η προσωπική εμπειρία των πολιτών στην κλιματική αλλαγή, κρίνει η έρευνα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 13% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν προσωπικά από την αύξηση των θερμοκρασιών, σε σύγκριση με το 34% που δήλωσαν, αντίστοιχα, ότι επηρεάστηκαν προσωπικά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Παρόμοιες διαφορές σημειώθηκαν και σε πλουσιότερες χώρες όπως η Σουηδία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία.
Αλλά στο Μεξικό, την Τουρκία και το Βιετνάμ περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία με την αλλαγή του κλίματος.
«Ο τυφώνας Κατρίνα και άλλα παρόμοια περιστατικά προκάλεσαν ένα πραγματικό σοκ στο σύστημα. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων άλλαξαν αρκετά, καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν, όλο και περισσότερο, ότι αυτό (η κλιματική αλλαγή) είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ότι είναι ανθρωπογενές και ότι είμαστε πραγματικά ευάλωτοι και δεν προστατευόμαστε ιδιαίτερα» σχολίασε ο Eric Whan, επικεφαλής της έρευνας.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διαδίκτυο σε 27 χώρες, μεταξύ δειγμάτων 1.000 ενηλίκων ανά χώρα. Κυκλοφόρησε για την έναρξη της Εβδομάδας Κλίματος 2020 στη Νέα Υόρκη, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη σύνοδος κορυφής για το κλίμα, που φέτος διεξάγεται σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.
Με πληροφoρίες του BBC/GlobeScan
σχόλια