Ο αριθμός των ημερών που παρατηρείται σφοδρός καύσωνας, κατά τον οποίο η θερμοκρασία φτάνει ή και υπερβαίνει τους 50 βαθμούς Κελσίου, έχει διπλασιαστεί από το 1980, όπως προκύπτει από παγκόσμια ανάλυση του BBC.
Μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ανάλυση τονίζεται πως η αφόρητη ζέστη χτυπάει ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη, με πολύ σοβαρές συνέπειες και προκλήσεις τόσο για την υγεία όσο και τον τρόπο ζωής μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός ημερών που ο υδράργυρος ξεπερνούσε τους 50 βαθμούς Κελσίου βρισκόταν σε άνοδο για κάθε δεκαετία από το 1980. Κατά μέσο όρο, μεταξύ 1980 και 2009, οι θερμοκρασία περνούσε τους 50 βαθμούς περίπου 14 ημέρες το χρόνο. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 26 ημέρες το χρόνο μεταξύ 2010 και 2019.
Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες γύρω και άνω των 45 βαθμών Κελσίου εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο κατά επιπλέον δύο εβδομάδες το χρόνο. Η ανάλυση του BBC διαπίστωσε επίσης ότι την τελευταία δεκαετία, οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από το 1980 έως το 2009.
«Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων», λέει ο καθηγητής Φρέντερικ Ότο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πλέον γεγονός, οι ακραίες καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι όλο και πιο συχνές.
Οι θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών συμβαίνουν κυρίως στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου. Μετά όμως από τα ρεκόρ θερμοκρασιών στην Ιταλία (48,8) και στον Καναδά (49,6) αυτό το καλοκαίρι, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ημέρες που θα αγγίζουμε 50άρια θα συμβαίνουν και αλλού, εκτός εάν μειώσουμε τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων.
Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν συνθήκες ακρότατου καύσωνα έως το 2100 εάν συνεχιστούν οι τρέχοντες ρυθμοί της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Αυτός ο αριθμός είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με αυτούς που πλήττονται σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις για επείγουσα δράση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο, ώστε να δεσμευτούν για νέες περικοπές εκπομπών ρύπων προκειμένου να περιορίσουν τις αυξήσεις της θερμοκρασίας παγκοσμίως.
Με πληροφορίες από BBC