Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκωλόμυων έχουν σχήμα κύβου

Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκωλόμυων έχουν σχήμα κύβου Facebook Twitter
Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκολόμυων έχουν σήμα κύβου (Pixabay)
0

Λύθηκε το μυστήριο γιατί τα κόπρανα των φασκωλόμυων, των μικροσκοπικών μαρσιποφόρων της Αυστραλίας, έχουν σχήμα κύβου.

Επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το ασυνήθιστο φαινόμενο με τα μαρσιποφόρα, που ανήκουν στην οικογένεια των Βομβατόμορφων.

Το σχήμα του κύβου σχηματίζεται μέσα στο έντερο και όχι «κατά την έξοδο», όπως πίστευαν μέχρι πρότινος οι επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Soft Matter την Πέμπτη.

Η μελέτη περιέχει προκαταρκτικά ευρήματα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μια συνάντηση τμήματος της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στη Τζόρτζια το 2018.

Ο δρ Scott Carver, ειδικός άγριων ειδών στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε ότι «υπήρχαν υπέροχες πολύχρωμες υποθέσεις, αλλά κανείς δεν τις είχε ελέγξει».

Συγκεκριμένα υπήρχε η εικασία ότι τα ζώα είχαν τετράγωνο σφιγκτήρα πρωκτού, ότι τα κόπρανα συμπιέζονται μεταξύ των πυελικών οστών, καθώς και η ιδέα (που χαρακτηρίζεται ως «πλήρης ανοησία») ότι τα μαρσιποφόρα σχηματίζουν μόνα τους τα κόπρανα σε σχήμα κύβου αφού αφοδεύσουν.

Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Carver έκανε νεκροτομή σε ένα μαρσιποφόρο του είδους που είχε υποβληθεί σε ευθανασία, όταν χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο. Τότε παρατήρησε τους κύβους, που είχαν σχηματιστεί, στο τελευταίο μέτρο του εντέρου του ζώου. Το περιέγραψε, δε, ως «πολύ περίεργη στιγμή». «Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι το πώς παράγονται οι κύβοι μέσα ουσιαστικά σε έναν μαλακό σωλήνα (το έντερο)».

Η ομάδα ερευνητών στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής κτηνιάτρου στο ζωολογικό κήπο Taronga, Larry Vogelnest, ερεύνησε το έντερο, ενώ φυσικοί στις ΗΠΑ που εδρεύουν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια δημιούργησαν μαθηματικά μοντέλα για την προσομοίωση της παραγωγής κύβων.

Η ομάδα ανακάλυψε μεγάλες αλλαγές στο πάχος των μυών μέσα στο έντερο, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ δύο πιο δύσκαμπτων και δύο πιο εύκαμπτων περιοχών. «Οι ρυθμικές συσπάσεις του εντέρου βοηθούν στη διαμόρφωση των αιχμηρών γωνιών των κύβων αυτών», δήλωσε ο Carver.

Όταν παρουσιάστηκαν προκαταρκτικά ευρήματα το 2018 «τότε, οι ερευνητές πίστευαν ότι υπήρχαν τέσσερις δύσκαμπτες και τέσσερις ευέλικτες περιοχές», είπε. «Αλλά αυτό που επιβεβαίωσε η τελική έρευνα είναι ότι το έντερο του ζώου έχει δύο δύσκαμπτες και δύο εύκαμπτες περιοχές».

Από το 2018, Αυστραλοί ερευνητές έχουν ολοκληρώσει την ιστολογική ανάλυση καθώς και μια αξονική τομογραφία σε ένα ζωντανό μαρσιποφόρο του είδους, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στο πάχος των μυών, εκτός από την ξήρανση του κοπράνων, παρήγαγαν το συγκεκριμένο αυτό σχήμα.

Ερωτηθείς γιατί οι φασκολόμυες έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, ο Carver είπε ότι σύμφωνα με μία θεωρία τα ζώα, που έχουν ισχυρή αίσθηση της όσφρησης, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των περιττωμάτων τους και ότι το σχήμα του κύβου βοηθά στην αποτροπή της απομάκρυνσης των κοπράνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα περιττώματα σε σχήμα κύβου σε μια κλίση οκτώ μοιρών κυλούσαν πολύ λιγότερο από τα σφαιρικά σχήματα. Ο Vogelnest βοήθησε την έρευνα διευκολύνοντας μια εγκεκριμένη αξονική τομογραφία σε έναν ζωντανό φασκολόμυ, κάτοικο ζωολογικού κήπου του Lucy-Lu.

«Αυτή ήταν μια από τις πιο ασυνήθιστες έρευνες στην οποία συμμετείχε η Taronga. Λίγο περίεργη, αλλά απαντά σε μια πολύ σημαντική ερώτηση, την οποία πολλοί άνθρωποι είχαν» δήλωσε.

Εκτός από τα οφέλη της καλύτερης κατανόησης του είδους των φασκολόμυων, ο Carver είπε ότι η ανακάλυψη έδειξε έναν νέο τρόπο κατασκευής κύβων μέσα σε έναν μαλακό σωλήνα, ο οποίος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλους τομείς όπως η κλινική παθολογία.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM