Μύκητας καταστρέφει δάση από πλατάνια στα Ιωάννινα- «Απειλούνται από άμεση εξαφάνιση»

Μύκητας καταστρέφει δάση από πλατάνια στα Ιωάννινα- «Απειλούνται από άμεση εξαφάνιση» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ένας μύκητας «θερίζει» τα πλατάνια στα Ιωάννινα και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά τα δέντρα απειλούνται με άμεση εξαφάνιση, κάτι που θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων -Άρτας, η περιοχή μετά το Τέροβο λέγεται Πλατανάκια, για προφανείς λόγους: τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του Λούρου. Μέχρι πριν από λίγους μήνες έστεκαν όρθια και χάριζαν στον ταξιδιώτη, ανάσες δροσιάς και εικόνες απείρου φυσικού κάλλους.

Όμως, σήμερα, η εικόνα προκαλεί θλίψη. Ένα «νεκροταφείο» πλατάνων. Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» που προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, αρχικά απογυμνώνει αυτά τα δέντρα και στη συνέχεια σαπίζουν.

Μύκητας καταστρέφει δάση από πλατάνια στα Ιωάννινα- «Απειλούνται από άμεση εξαφάνιση» Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τα πλατανάκια στο Λούρο αποτελούν παρελθόν, το ίδιο και στα άλλα ποτάμια της Ηπείρου, όπως στον Καλαμά όπου η εικόνα του περιβάλλοντος έχει αλλάξει ριζικά. Το οικοσύστημα των πλατάνων χάθηκε.

Οι αρμόδιοι, με ό,τι μέσα διαθέτουν, κάνουν αγώνα δρόμου για τη σωτηρία των δένδρων από την καταστροφική αυτή ασθένεια. Η νόσος των πλατάνων εμφανίστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια στη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι σήμερα- όπως όλα δείχνουν- κανείς δεν μπορεί να την τιθασεύσει, εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δασάρχης Πρέβεζας, Βασίλης Κορμέτζας.

Μεταδίδεται από εργαλεία ή μηχανήματα τα οποία- όπως μετακινούνται για εργασίες από περιοχή σε περιοχή- μεταφέρουν τον μύκητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κορμέτζα, αντέχει πάνω στο ατσάλι περισσότερα από 15 χρόνια. «Χρειάζεται χλωριωμένο νερό, ή οινόπνευμα, ή καυτηρίαση σε εργαλεία και μηχανήματα, πριν χρησιμοποιηθούν», τονίζει ο δασάρχης, κάτι που δυστυχώς δεν τηρείται.

Ο μύκητας μεταφέρεται από δέντρο σε δέντρο με το υπόγειο ριζικό σύστημα. Αυτή είναι και η αρχή της καταστροφής σε όλες τις παρόχθιες περιοχές όπου υπάρχουν οικοσυστήματα πλατάνων.

Μύκητας καταστρέφει δάση από πλατάνια στα Ιωάννινα- «Απειλούνται από άμεση εξαφάνιση» Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Σήμα κινδύνου», εκπέμπουν και τα πλατάνια στη διαδρομή της πόλης των Ιωάννινων, δίπλα στην λίμνη και κάτω από το Κάστρο. Σε δειγματοληψία που έγινε από το Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά η προσβολή από μεταχρωματικό έλκος, στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό Διονυσίου Φιλοσόφου.

Ήδη έχουν απομακρυνθεί δέντρα από την παραλίμνια διαδρομή, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρήγας Τσιακίρης, φυτοϋγεινομικός ελεγκτής του Δασαρχείου Ιωαννίνων. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές εστίες της νόσου.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως σε ένα μεγάλο ποσοστό τον μύκητα μετέφεραν ελληνικά μηχανήματα που δούλευαν στην Αλβανία και μολύνθηκαν, καθώς εκεί η νόσος θέρισε όλα τα πλατάνια. Για την αντιμετώπιση της νόσου έχουν γίνει παρεμβάσεις σε μεμονωμένα δένδρα ή μικρές συστάδες σε χωριά με μεγάλη αποτελεσματικότητα, κάτι που δεν είναι εφικτό στις παρόχθιες όχθες, όπου συχνά γίνονται εργασίες, σημειώνει ο κ. Τσιακίρης.

Μύκητας καταστρέφει δάση από πλατάνια στα Ιωάννινα- «Απειλούνται από άμεση εξαφάνιση» Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Η διασπορά είναι ανθρωπογενής, πέρασε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Θεωρούμε, ότι αυτός ο θανατηφόρος μύκητας αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Τα πλατάνια απειλούνται από άμεση εξαφάνιση», προειδοποιεί.

«Η καταστροφή των πλατανόδασων θα επιφέρει τεράστιες άλλες ζημιές, διότι συγκρατούν τα φερτά υλικά και αποτρέπουν πλημμυρικά φαινόμενα που θα καταστρέφουν, καλλιέργειες και υποδομές», υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM
«Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

Περιβάλλον / «Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

«Τα δημόσια χρήματα πήγαν σε ανθρώπους που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων
LIFO NEWSROOM