Οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κρατούν τον πλανήτη σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα, καθώς είναι «τραγικά ανεπαρκής» η πρόοδος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στις 6-18 Νοεμβρίου, αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο θα μετάσχουν στη διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, προκειμένου να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε δεσμεύσεις για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και- στο ιδανικό σενάριο, σε 1,5 βαθμούς.
Δεν υπάρχει «αξιόπιστο μονοπάτι» για την επίτευξη του στόχου των 1,5 βαθμών, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η αποτυχία να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι «ο γρήγορος μετασχηματισμός των κοινωνιών».
Στην έκθεσή του ο ΟΗΕ ανέλυσε το χάσμα ανάμεσα στις μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι χώρες και τις περικοπές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών. Η πρόοδος είναι «τραγικά ανεπαρκής», συμπέρανε ο ΟΗΕ.
Οι υφιστάμενες πολιτικές, αν δεν ενισχυθούν, θα οδηγήσουν πιθανόν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, κατά 0,1 βαθμό ψηλότερα από τις εκτιμήσεις της περασμένης χρονιάς.
Εάν τηρηθούν οι μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις των χωρών- για μηδενικές εκπομπές έως το 2050- η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου. Όμως, ο αργός ρυθμός δράσης σημαίνει ότι ακόμη και η επίτευξη αυτού του ορίου θερμοκρασίας δεν είναι αξιόπιστη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στην περσινή σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, οι χώρες συμφώνησαν σε μεγαλύτερες δεσμεύσεις. Όμως, με την COP27 να πλησιάζει, μόνο μερικές δεκάδες το έχουν κάνει πράξη και οι νέες δεσμεύσεις σημαίνει τη μείωση μόλις του 1% των εκπομπών έως το 2030. Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά το ήμισυ έως τότε, για να παραμείνει «ζωντανός» ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου.
«Αυτή η έκθεση μας λέει με ψυχρούς επιστημονικούς όρους αυτό που η φύση μας λέει όλο τον χρόνο, με καταστροφικές πλημμύρες, καταιγίδες και πυρκαγιές: πρέπει να σταματήσουμε να γεμίζουμε την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου και γρήγορα», επεσήμανε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP.
«Είχαμε την ευκαιρία μας να κάνουμε σταδιακές αλλαγές, αλλά αυτός ο χρόνος τελείωσε. Μόνο ο ριζικός μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας μπορεί να μας σώσει από την επιταχυνόμενη κλιματική καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάποιοι, συμπλήρωσε, θα έλεγαν ότι είναι αδύνατο να μεταρρυθμίσουμε την παγκόσμια οικονομία και να μειώσουμε σχεδόν στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2030. «Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε», τόνισε.
Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters