Οι επιστήμονες που προσπαθούν να σώσουν τα αρχαιότερα και ψηλότερα δέντρα του πλανήτη

0

Oι περισσότεροι επιστήμονες εργάζονται με μηχανήματα και υπολογιστές σε υπερσύγχρονα εργαστήρια για να βρουν λύσεις και να αλλάξουν το κόσμο. Όμως αυτή η ομάδα από την Καλιφόρνια, βιώνει μια μοναδική εμπειρία καθώς οι εργασίες και οι έρευνες απαιτούν από τα μέλη της να βρεθούν σε ύψος έως και 80 μέτρων, στην κορυφή των αρχαιότερων και μεγαλύτερων δέντρων του πλανήτη.

Οι ερευνητές που μελετούν τις Σεκόγιες και την απειλή από την πολύχρονη ξηρασία που θέτει σε κίνδυνοι τους μοναδικούς αυτούς οργανισμούς, έχουν ένα πολύ σημαντικό καθήκον, αλλά απολαμβάνουν και ένα από τα ομορφότερα τοπία του πλανήτη.

Ο Anthony Ambrose και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ εργάζονται στο Εθνικό Πάρκο και ένα από τα καθημερινά τεστ που καλούνται να κάνουν, απαιτεί να βρεθούν στις κορυφές των δέντρων ώστε να συλλέξουν δείγματα για να μετρήσουν την ποσότητα νερού που έχει φτάσει ως εκεί.

Τα δέντρα χρειάζονται έως και 800 λίτρα νερού την ημέρα, αλλά έχουν προσαρμόσει μια καταπληκτική ικανότητα να επανέρχονται γρήγορα και επιτυχώς μετά από μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Αυτή όμως την περίοδο τα δέντρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά σημάδια κόπωσης και δεν ανταποκρίνονται. Οι επιστήμονες τα χαρακτηρίζουν «στρεσαρισμένα» και προσπαθούν να εντοπίσουν πώς μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωσή τους.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM