Πέθανε η φάλαινα Λολίτα, μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας

Πέθανε η φάλαινα Λολίτα, μετά από 50 χρόνια αιχμαλωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πέθανε η Λολίτα, η φάλαινα - μασκότ του Miami Seaquarium, ύστερα από 50 χρόνια αιχμαλωσίας. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουριστικό θέρετρο ανακοίνωσε, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως η Τόκι – Λολίτα ήταν το καλλιτεχνικό της όνομα – πέθανε. Πιστεύεται ότι ήταν 57 ετών. Πιθανή αιτία θανάτου κρίνεται η νεφρική πάθηση.

«Η Τόκι ήταν έμπνευση για όλους όσοι είχαν την τύχη να ακούσουν την ιστορία της και ειδικά για το έθνος ιθαγενών Λούμι που τη θεωρούσε οικογένεια» ανέφερε η ανάρτηση του Seaquarium. «Όσοι από εμάς είχαμε την τιμή και το προνόμιο να περάσουμε χρόνο μαζί της θα θυμόμαστε για πάντα το όμορφο πνεύμα της».

Η Τόκι γεννήθηκε στο φυσικό περιβάλλον. Ενώ ήταν ακόμη νεαρή φάλαινα, αιχμαλωτίστηκε και τοποθετήθηκε σε ενυδρείο. Με την πάροδο του χρόνου, ενέπνευσε ακτιβιστικές εκστρατείες, τραγούδια και ανθρώπους να μιλήσουν για λογαριασμό της.

Υπήρχε σχέδιο για την επιστροφή της στο φυσικό περιβάλλον, όπου θα ζούσε τις τελευταίες της μέρες, σε απόσταση επικοινωνίας με τους συγγενείς της. Η 95χρονη μητέρα της, που παραμένει στη φύση, βρίσκεται στο σημείο όπου επρόκειτο να μεταφερθεί και εκείνη.

Ο Χάουαρντ Γκάρετ, ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού δικτύου Orca Network, υποστήριζε την απελευθέρωση της Τόκι εδώ και δεκαετίες. Δήλωσε συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου της, αλλά επικεντρώθηκε στην επιμονή της μπροστά σε τόσες προκλήσεις - μια μικρή δεξαμενή, κατά καιρούς βρώμικο νερό και χρόνια απομόνωσης. Άντεξε για χρόνια σε αυτές τις συνθήκες και ήταν η γηραιότερη όρκα σε αιχμαλωσία.

Η ιστορία της Λολίτα

Τον Αύγουστο του 1970, η Τοκίτι, όπου ήταν το πλήρες όνομα που έλαβε από τους Λούμι,  πιάστηκε – μαζί με άλλα μικρά του είδους – στις ακτές της Ουάσινγκτον και χωρίστηκε από τη μητέρα της.

Τουλάχιστον δώδεκα από αυτές τις φάλαινες πέθαναν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και περισσότερες από 50 κρατήθηκαν για να μπουν σε ενυδρεία. Κρίνεται πως ήταν μόλις λίγων ετών κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας της. Λίγα χρόνια αργότερα, οι φάλαινες-όρκες τέθηκαν υπό προστασία από τον νόμο για τα απειλούμενα είδη.

Στο Μαϊάμι, έγινε μια προσωπικότητα του θεάματος. Έζησε μαζί με μια άλλη όρκα που ονομαζόταν Ούγκο μέχρι το 1980, όταν πέθανε. Το 2022, αποσύρθηκε και οι φωνές για την επιστροφή της στον βορειοδυτικό Ειρηνικό γίνονταν ολοένα και πιο ηχηρές.

Τον Μάρτιο, οι ιδιοκτήτες του Miami Seaquarium ανακοίνωσαν μια «επίσημη και δεσμευτική συμφωνία» με μια ομάδα που ονομάζεται Friends of Lolita για να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής της Τόκι στη φύση.

Οι Λούμι θεωρούσαν την όρκα ως μέλος της ευρύτερης οικογένειάς τους και ο Γκάρετ εξέφρασε την ελπίδα του, η σορός της να επιστρέψει στα νερά όπου γεννήθηκε.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Περιβάλλον / JBS: Υποσχέσεις για τον Αμαζόνιο και οι προκλήσεις στον βωμό παραγωγής βόειου κρέατος

Η JBS, η μεγαλύτερη εταιρεία κρέατος στον κόσμο, κινδυνεύει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου έως το 2025, καθώς κτηνοτρόφοι και συνδικάτα προειδοποιούν για ανυπέρβλητα εμπόδια στην ιχνηλασιμότητα και την περιβαλλοντική συμμόρφωση
LIFO NEWSROOM
Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Περιβάλλον / Άγρια λουλούδια στην πόλη: Κρυφή απειλή για τις μέλισσες από βαρέα μέταλλα στο έδαφος

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άγρια λουλούδια σε αστικά εδάφη μπορεί να μεταφέρουν τοξικά μέταλλα στις μέλισσες - Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την ασφάλεια των επικονιαστών
LIFO NEWSROOM