Πιο νωρίς από ποτέ, η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τους πόρους του πλανήτη για φέτος

Πιο νωρίς από ποτέ, η ανθρωπότητα εξάντλησε ήδη τους πόρους του πλανήτη για φέτος Facebook Twitter
Φτάσαμε τον πλανήτη στα όριά του
8

Από σήμερα, 29 Ιουλίου, η ανθρωπότητα ζει με πίστωση από τον πλανήτη καθώς κατανάλωσε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει η γη φέτος. Το πιo ανησυχητικό είναι πως η μέρα αυτή έφτασε δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα απ' ό,τι πριν από είκοσι χρόνια και γενικά νωρίτερα από ποτέ.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network. «Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα» από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, υπογράμμισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

«Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά» πόρους, προειδοποιεί η Global Footprint Network.

Οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις: έτσι, «το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης» των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος «έπειτα από μόλις 42 ημέρες» μέσα στη χρονιά, αλλά «η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους [που της αναλογούν] για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες», σημειώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network. Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ' εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Global Footprint Network

Περιβάλλον
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
«Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Market news / «Χρειαζόμαστε περισσότερους Αϊ-Βασίληδες»: Coca-Cola και «Μπορούμε» ενώνουν δυνάμεις για τα Χριστούγεννα

Μαζί με τη ΜΚΟ «Μπορούμε», η Coca-Cola συνεχίζει για 2η χρονιά το έργο της για τη διάσωση και προσφορά εκατομμυρίων μερίδων τροφίμων και συστήνει ξανά τη δράση «Ένα Κυριακάτικο Γεύμα για Όλους».
THE LIFO TEAM
Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Περιβάλλον / Greenpeace: Πώς θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 2.000% τα κονδύλια για τις απώλειες και ζημιές από την κλιματική κρίση

Νέα ανάλυση δείχνει ότι η φορολόγηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να αυξήσει τα κονδύλια του ταμείου του ΟΗΕ για τις απώλειες και ζημίες της κλιματικής κρίσης κατά 2.000%
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Ο στόχος του 1,5°C «έχει πεθάνει» - Το 2024 η πρώτη χρονιά πάνω από το όριο, λένε οι επιστήμονες

Τρεις από τις πέντε επιστημονικές ομάδες που παρακολουθούν την παγκόσμια θερμοκρασία λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη δεν μπορεί να περιοριστεί στους 1,5°C
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Υπαρχει φυσικος νομος ο νομος της εξελιξης και οτι εξελισεται καποια στιγμη εξαντλει τους πορους γυρω του και καταστρεφεται ετσι θα γινει και με την ανθρωπινη παρουσια.Αλωστε ο πλανητης θα συνεχισει και χωρις εμας.
Ζουμε με δανεικα.. Δεν ξερω αν θα προλαβω, αλλα θα ηθελα να δω την στιγμη που ο πλανητης θα ζητησει πισω τα δανεικα.. Και οπως καθε καλος τραπεζιτης, θα μας κανει εξωση αν δεν παρει τα λεφτα του και θα βγουμε στον πληστειριασμο... Η καλυτερη στιγμη.. Αραγε το συμπαν κανει δοσεις??
Αυτό κατάλαβες εσύ?Γυρίζουμε στη νεολιθική εποχή αν μειώσουμε το κρέας? Τη χρήση αυτοκίνητου? Τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης? Προϊόντα με φοινικαιλαιο? Δεν είναι δύσκολο αν υπάρχει θέληση, και σίγουρα δε θα γυρίσουμε σε Νεάντερταλ..Βέβαια το έχω πει..εγώ στα 30 μου τώρα θα είμαι λογικά νεκρός όταν θα πέσει ο σκληρός έρωτας..τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας λυπάμαι..και εσείς θα έπρεπε..
Παγκοσμοιοποίηση δεν γουστάρεις; Καπιταλισμό δεν γουστάρεις; Να έρχεται το μπλουζάκι από Μαλαισία και να το αγοράζεις με 5 ευρώπουλα δεν γουστάρεις; Να έρχονται οι επιδοτούμενες ζωοτροφές από την Αφρική και το επιδοτούμενο κρέας από την Πολωνία (με επιδοτούμενες μεταφορές) δεν γουστάρεις; Σαφώς και γουστάρεις!Γιατί αλλιώς θα έπρεπε να πληρώνεις 100 ευρώ το κάθε ρούχο που φοράς και 15 ευρώ το κάθε σουβλάκι που τρως.Μόνο που ξέχασες κάτι: Στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό που γουστάρεις τόσο πολύ, υπάρχουν 1,5 δισεκατομμύριο Ινδοί + 1,3 δισ Κινέζοι + 1,0 δις Ινδονήσιοι που θέλουν να ζήσουν ακριβώς σαν εσένα - αν όχι καλύτερα.Θέλουν κι αυτοί να καταναλώνουν 110 κιλά κρέας ανά κεφάλι ανά χρόνο (από 20 που είναι σήμερα), θέλουν κι αυτοί να αγοράζουν τρέντυ παπούτσια και μοδάτα ρουχαλάκια.Σου έχω νέα: ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.Είναι ακριβώς αυτό που λέει το άρθρο - αν και δεν περιμέναμε αυτό το άρθρο για να το μάθουμε.Είτε λοιπόν θα πρέπει να σκοτώσεις 3,8 δισεκατομμύρια κόσμο (καλή επιτυχία στην προσπάθεια), είτε θα πρέπει να τους αλλάξεις μυαλά (επίσης καλή επιτυχία), είτε θα πρέπει να αλλάξεις εσύ το οικονομικό / καταναλωτικό μοντέλο που ακολουθείς.Το καινούργιο οικονομικό μοντέλο θα έρθει έτσι κι αλλιώς. Το αργότερο όταν όλοι οι ασιάτες ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ από εσένα τους φυσικούς πόρους που σήμερα σπαταλάς τόσο ανόητα.Το αν θα μοιάζει με την νεολιθική εποχή δεν το ξέρω. Ποτέ δεν ξέρεις που είναι ικανοί να σε σπρώξουν 3,8 δις νοματαίοι που θα βρίσκονται σε απόγνωση.Πάντως στην θέση σου θα άρχιζα να σκαλίζω πέτρες.
Συγνώμη αλλά ζούμε στην Ελλάδα του 2019 .Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα της "απασχόλησης" των "ελαστικών μορφών έργασίας" της μαύρης εργασίας και των πενιχρών μισθών. Των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών και του brain drain...Μην μας κάνετε λοιπόν κήρυγμα κατά της υπερκατανάλωσης γιατί κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στη χώρα μας. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ή στις Η.Π.Α. μπορεί και να ισχύει, αλλά όχι στη χώρα μας. Αν εσείς ταυτίζεστε με τους Αμερικανούς και Δυτικοευρωπαίους υπερκαταναλωτές να το κοιτάξετε γιατί προφανώς και ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που εσείς κατακρίνετε....Εγώ δεν ταυτίζομαι με αυτούς γι αυτό και με ενοχλεί όταν κάποιοι με ύφος χιλίων καρδιναλίων μου κάνουν υποδείξεις σχετικά με τις καταναλωτικές μου συνήθειες...
Έλα μωρέ τώρα... Ποιά αέρια και πράσσειν άλογα; Το θέμα είναι να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα και τον φυσικό πλούτο για να βγούμε από την κρίση, να πνιγούμε στα δισεκατομμύρια και να ζήσουμε κι εμείς σαν βασιλιάδες επιτέλους, όπως οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι πολιτισμένοι Αβρουπαίοι. Να γίνουμε κι εμείς μαγαζάτορες, εργοστασιάρχες και ξενοδόχοι, να έχουμε δουλειές, λεφτά, πολλά λεφτά, να κάνουμε παιδιά, πολλά παιδιά, να αναγεννηθεί το Έθνος (Make Greece Great Again, μαδαφάκα), να διώξουμε επιτέλους τους μετανάστες (και όσους τους υποστηρίζουν) και να κρατήσουμε μόνο όσους χρειαζόμαστε για να καθαρίζουν τις λεκάνες που χέζουμε και τα πιάτα που τρώμε, να πηγαίνουμε κι εμείς, όλοι οι καλοί νοικοκυραίοι, μικροαστοί και προλεταριάτο, ταξίδια αναψυχής με αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια, πολλά, πολλά ταξίδια, κάθε χρόνο και πιο πολλά, μια ζωή την έχουμε βρε αδερφέ, ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κώλος μας, να βγάζουμε κι εμείς selfie στα πέρατα του κόσμου και να τις ανεβάζουμε στο instagram με λεζάντα "living like locals" να σκάσουν οι οχτροί μας, να τρώμε κι εμείς κάθε μέρα black angus, να πίνουμε κι εμείς κοκτεϊλάρες στη Νέα Υόρκη με εκείνο το σπάνιο βότανο από τις κορυφές των Άνδεων, να αγοράσουμε κι εμείς ένα διαμέρισμα στους καινούργιους ουρανοξύστες του Ελληνικού και να βγάζουμε selfie στην τζαμαρία με τον Σαρωνικό από πίσω, να αλλάζουμε έπιπλα κάθε χρόνο, να μην τα βαριόμαστε βρε παιδί μου, να κάνουμε συνεχώς shopping therapy για να ανεβαίνουμε ψυχολογικά, ας είναι κι απ' το Ζάρα, να πάρουμε κι εμείς μια σκαφάρα και να την παρκάρουμε στην καινούργια μαρίνα για να πηγαίνουμε τσακ - μπαμ Αντίπαρο για selfie στην La Luna το ξημέρωμα και Mykonos για να δούμε τον Remos, να κάνουμε κι εμείς τον γάμο μας στις Κυκλάδες σπαταλώντας χιλιάρικα για λουλούδια εισαγωγής, να πάρουμε άλλο ένα αυτοκίνητο γιατί το άλλο δεν είναι αρκετά γρήγορο και δεν καίει αρκετά καύσιμα, να αλλάζουμε κινητό κάθε τρίμηνο και τάμπλετ κάθε μήνα, να μην επισκευάζουμε αλλά να αγοράζουμε, όλο και πιο πολλά, όλο και περισσότερα. Και, επιτέλους, να πάρουμε κι εμείς το καινούργιο, προσωπικό μας ποτήρι για να σταματήσουμε - επιτέλους - να χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσεως, ανεβάζοντας άλλη μία selfie στο διαδίκτυο, κάνοντας duckface με το καλαμάκι στο στόμα. Αέρια και μαλακίες. Πφφφτ!