Η αποτυχία των πρόσφατων διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ στη Μπουσάν της Νότιας Κορέας για την εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης ανέδειξε τη Σαουδική Αραβία ως κεντρικό παράγοντα που μπλόκαρε τη συμφωνία, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις χώρες της ΕΕ και στους συμμάχους τους.
Οι επόμενες συνομιλίες, που προγραμματίζονται για αργότερα φέτος, προβλέπεται να είναι εξίσου δύσκολες, με την παγκόσμια συναίνεση για την προστασία του περιβάλλοντος να βρίσκεται υπό πίεση, σύμφωνα με το Politico.
Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία ηγήθηκε μιας ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και του Ιράν, που αντιτάχθηκαν σε περιορισμούς στην παραγωγή πλαστικών. Και αυτό συμβαίνει, διότι, η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου, καθώς ο κόσμος μεταβαίνει αργά από τα αέρια σε ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς.
«Η Σαουδική Αραβία επενδύει δυναμικά στη διπλωματία της για το περιβάλλον, με μία εξαιρετικά ικανή ομάδα διαπραγματευτών», ανέφερε ανώνυμα μέλος της συμμαχίας των «υψηλών φιλοδοξιών».
Αλλά μια ευρύτερη συμμαχία χωρών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, θεωρεί τη ρύπανση από πλαστικά — που πνίγει τους ωκεανούς και τις υδάτινες οδούς του κόσμου και καταλήγει ως μικροπλαστικά στο έδαφός μας, τα τρόφιμά μας και τα σώματά μας — ως τη μεγαλύτερη απειλή. Έχουν αφιερωθεί στις συνομιλίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, των μέσων διαβίωσης και της ανθρώπινης υγείας.
Οι αντιδράσεις της ΕΕ και η πρόκληση της χρηματοδότησης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες χώρες, θεωρεί την πλαστική ρύπανση απειλή για την υγεία, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησε το ζήτημα της χρηματοδότησης για να αποσπάσει την προσοχή από τους περιορισμούς στην παραγωγή πλαστικών. Παρά την οικονομική της ισχύ, υιοθέτησε τη θέση των αναπτυσσόμενων χωρών, απαιτώντας οικονομική στήριξη από τις ανεπτυγμένες χώρες για την εφαρμογή της συνθήκης.
Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησε κάθε δυνατό μέσο για να καθυστερήσει τις συνομιλίες, ενώ είχε την υποστήριξη ισχυρών συμμάχων, όπως η Ρωσία και το Ιράν. «Η Ρωσία συνέβαλε με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις εκτός θέματος», ανέφερε ένας από τους διαπραγματευτές.
Οι επόμενες κινήσεις
Η ΕΕ και οι σύμμαχοί της σκοπεύουν να οικοδομήσουν ισχυρότερες συμμαχίες πριν από τις επόμενες συνομιλίες, προσεγγίζοντας χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και η Κίνα. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής της συνθήκης χωρίς τη συμμετοχή των πιο αντίθετων χωρών.
Ωστόσο, η πιθανή συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει έναν επιπλέον παράγοντα αβεβαιότητας, με τους διαπραγματευτές να εκφράζουν φόβους για περαιτέρω επιπλοκές.