Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις ενέργειες για το κλίμα στη διάσκεψη COP26, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
Η έκθεση του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή και την υγεία καλεί σε δράση για αλλαγές σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των μεταφορών και της οικονομίας, τονίζοντας ότι τα οφέλη που έχουν για τη δημόσια υγεία οι φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα υπερέχουν μακράν του κόστους.
«Η καύση ορυκτών καυσίμων μας σκοτώνει. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», επεσήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στο παρελθόν ο ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι περίπου 13,7 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο- περίπου το 24,3% του παγκόσμιου συνόλου- οφείλονται σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση σε χημικά.
Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς τους θανάτους συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, αν και η Μαρία Νέιρα- διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος του ΠΟΥ- δήλωσε ότι περίπου το 80% των απωλειών ανθρώπινων ζωών από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της συμμόρφωσης με τις οδηγίες του Οργανισμού.
Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί κάποιες μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία, προκαλώντας θανάτους σε κάποιες από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ντιάρμιντ Κάμπελ- Λέντρουμ, επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για την κλιματική αλλαγή.
«Η υγεία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις για το κλίμα, διαπραγματευόμαστε πολλά πράγματα, αλλά η ζωή ενός παιδιού που χάνεται εξαιτίας είτε της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είτε της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι», συμπλήρωσε.
Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με επιστολή με τη στήριξη περισσοτέρων από 400 υγειονομικών φορέων που εκπροσωπούν πάνω από 45 εκατομμύρια νοσηλευτές, γιατρούς και επαγγελματίες της υγείας, που επίσης ζητούν δράση.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναγνώρισε ότι αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό και υγιές περιβάλλον.
Με πληροφορίες από Reuters