Μια νεκρή φάλαινα ξεβράστηκε σε ακτές της ανατολικής Ινδονησίας αποκαλύφθηκε πως στο στομάχι της έκρυβε πολλά κομμάτια πλαστικού, ανάμεσα στα οποία σαγιονάρες και 115 πλαστικά ποτήρια, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο Guardian ανέφερε πως το γεγονός σήμανε συναγερμό στους οικολόγους και την κυβέρνηση, καθώς η Ινδονησία είναι μια από τις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο με πλαστικό.
Διασώστες από το εθνικό πάρκο του Wakatobi, εντόπισαν την φάλαινα φυσητήρα, μήκους 9.5 μέτρων, όταν ενημερώθηκαν από οικολόγους πως ντόπιοι είχαν περικυκλώσει το κουφάρι του θηλαστικού και το έκοβαν σε κομμάτια.
Ειδικοί εντόπισαν περίπου 5,9 κιλά πλαστικού στο στομάχι της φάλαινας, ανάμεσα στα οποία 115 πλαστικά ποτήρια, τέσσερα πλαστικά μπουκάλια, 25 σακούλες, δυο σαγιονάρες, έναν σάκο από νάιλον και πάνω από χίλια ακόμα κομμάτια πλαστικού.
«Παρότι δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την αιτία θανάτου, τα δεδομένα είναι πραγματικά απαίσια», δήλωσε η Dwi Suprapti υπεύθυνη για τα θαλάσσια είδη του WWF Ινδονησίας.
Πρόσθεσε πως είναι αδύνατο να εξακριβωθεί αν το πλαστικό προκάλεσε τον θάνατο του θηλαστικού, εξαιτίας της προχωρημένης σήψης.
Penemuan ini diungkapkan oleh investigasi bersama DKP Wakatobi, Balai Taman Nasional Wakatobi, Badan Promosi Pariwisata Daerah, Akademi Kelautan dan Perikanan Wakatobi, WWF, bersama masyarakat setempat. pic.twitter.com/XCF7EzKaBC
— WWF-Indonesia (@WWF_ID) November 19, 2018
Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος με 260 εκατομμύρια κατοίκους, είναι μετά την Κίνα, η χώρα με τη δεύτερη υψηλότερη ρύπανση πλαστικών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science τον Ιανουάριο.
Η μελέτη αναφέρει πως η χώρα παράγει 3.2 εκατομμύρια τόνους πλαστικού, εκ των οποίων 1.29 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στον ωκεανό.
Ο Guardian μετέδωσε πως ο υπουργός Ναυτιλίας της χώρας, δήλωσε πως το συμβάν πρέπει να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη μείωση της χρήσης του πλαστικού και προέτρεψε την κυβέρνηση να πάρει πιο σκληρά μέτρα για την προστασία του ωκεανού.
σχόλια